7. jul 2022.7. jul 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OŠ “Nikolaj Velimirović” , Šabac

Đak generacije Petar Popović

„Poduža je lista dokaza Petrovog uspeha, jer ne postoji takmičenje na kom je Petar učestvovao, a da nije osvojio nagradu. Da talenat “nikada ne ide sam” potvrđuje i činjenica da je Petar bio veoma uspešan na takmičenjima iz matematike i fizike, ali i u sportu”
Kraj nastavnog perioda svake školske godine obeležava odlazak najstarije i najozbiljnije generacije učenika iz škole, učenika osmog razreda. Tradicionalno, svake godine, bira se Đak razreda, a među đacima osmog razreda ističu se i kandidati za Đaka generacije. Sa ponosom ističemo da u našoj školi, neretko, imamo više đaka koji mogu da ponesu tu laskavu titulu. Đak generacije je nosilac Vukove diplome, što podrazumeva da ima uspeh 5,00 u svim razredima, počevši od petog razreda i bar jednu nagradu sa takmičenja. Ovo su merljivi kriterijumi, tako da su kandidati za Đaka generacije uvek uspešni takmičari. Po tome su svi slični, ali svaki je na svoj način poseban. Naš Đak generacije 2021-2022 godine je Petar Popović.

Ove godine, Petar je jedini đak iz Šapca koji se zahvaljujući svom uspehu na državnim takmičenjima iz matematike i fizike, prvo mesto na oba takmičenja, plasirao na Srpsku fizičku i Srpsku matematičku olimpijadu


Poduža je lista dokaza Petrovog uspeha, jer ne postoji takmičenje na kom je Petar učestvovao, a da nije osvojio nagradu. Da talenat “nikada ne ide sam” potvrđuje i činjenica da je Petar bio veoma uspešan na takmičenjima iz matematike i fizike, ali i u sportu. Koliko njegovih vršnjaka može da se pohvali ovakvom biografijom? Vrlo malo. Gledajući samo takmičenja iz matematike, kojih je u svakoj godini pet, sa njihovih dvanaest stupnjeva kvalifikacija, u organizaciji dva matematička društva, biti među najboljima, a često i najbolji, neizmeran je uspeh. Ove godine, Petar je jedini đak iz Šapca koji se zahvaljujući svom uspehu na državnim takmičenjima iz matematike i fizike, prvo mesto na oba takmičenja, plasirao na Srpsku fizičku i Srpsku matematičku olimpijadu.

Ovo je samo deo Petrovog uspeha i mogli bismo još mnogo toga da dodamo, a da ne kažemo ono najbitnije, a to je da ovaj učenik ne juri za uspehom, već da njegov uspeh dolazi kao posledica rada iniciranog unutrašnjom potrebom za znanjem i što je najlepše, sa osmehom i lakoćom sportiste. Ne ističući sebe, Petar je uvek spreman da pomogne drugima, da prihvati i podrži drugare. Možemo slobodno reći da su, posmatrajući i ove nemerljive kriterijume, koje treba da ispuni Đak generacije i koji nikako ne bi trebalo da budu zanemareni, kada je Petar u pitanju, ispunjeni.
OŠ “Nikolaj Velimirović”

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa