14. jul 2022.14. jul 2022.
Foto: CSU

Foto: CSU

Realizovan projekat „Iz srca Mačve“

Đaci čuvari narodne tradicije

Projekat „Iz srca Mačve“ realizovan je od kraja juna do prve nedelje jula, a njegova prezentacija održana je prošle srede u Centru za stručno usavršavanje. Organizovan je uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke, a autorke su profesorka opšte muzičke pedagogije Snežana Šalai Tibor i profesorka razredne nastave Snežana Popović. Obuhvatio je 26 učenika iz šabačkih škola sa gradskog i seoskog područja uzrasta od sedam do 13 godina. Cilj je bio da se upoznaju sa istorijom, životom, književnicima i slikarima, kao i muzičkom tradicijom Mačve.

-Ideja je da uče o svojoj tradiciji, pošto kroz obaveznu školsku literaturu za to nemaju prilike, tako da sve zavisi od našeg angažmana kao njihovih nastavnika. To je praktično nastavak prošlogodišnjeg projekta „Zvuci moga kraja“ koji je bio više usmeren na muziku i pevačka društva koja su nekada postojala. Drago mi je što su ankete koje smo realizovali na početku i po završetku projekta pokazale da su učenici obogatili svoja znanja o Mačvi i da im se dopalo kako smo osmislili naše putovanje kroz taj kraj- navodi profesorka opšte muzičke pedagogije Snežana Šalai Tibor.

Program, koji je sa pauzama trajao šest dana, uključio je posete Narodnom muzeju Šabac (upoznavanje sa razvojem Šapca od praistorije do danas), Sovljaku, Belotiću. Imali su prilike da vide autentično ognjište iz 19. veka i da saznaju nešto o „Mačvanskoj svadbi“ i „Hajdučkim večerima“. U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ relizovane su tri radionice. Prva je bila literarna, na kojoj su im prezentovani najpoznatiji književnici poreklom iz Mačve i njihova dela, a među njima su Janko Veselinović, Laza K. Lazarević, Jelena Spiridonović Savić... Zatim su smišljali pesmicu od pet nerimovanih stihova, činkvinu na temu „Mačva u srcu“. Na drugoj, likovnoj, pravili su razglednice sa motivima iz Mačve, a muzičkom tradicijom Šapca i okoline bavili su se u okviru treće radionice. Đaci su učili dve pesme „Škripi đeram“ i „Drino vodo pozdravi mi drago“. Na kraju, usledila je javna prezentacija projekta.

-Učesnici projekta su tom prilikom izveli malu muzičko- scensku dramatizaciju „Mačvanskog prela“ uz pesme koje smo naučili na muzičkoj radionici, a izložili smo i dečje radove, razglednice i pesme u Centru za stručno usavršavanje- objašnjava Šalai Tibor.

Priliku da nauče o tradiciji Mačve imala su đaci iz Šapca, Jalovika i Belotića. Projekat je pokazao da se kroz kreativan rad najbolje uči o svom kraju. Mladi znanjem koje stiču čuvaju vrednu tradiciju od zaborava. Kao znak priznanja za trud, diplomu za čuvara narodne tradicije Mačve, dobili su svi učesnici.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa