14. jul 2022.14. jul 2022.
Foto: Zoran Dabić

Foto: Zoran Dabić

ŠAPČANI DOŽIVELI „SRAČNI UDAR“

Osamdesete u srcu

Nekim čudnim putevima, a svi su čudni na svoj način, Šabac je u petak, 01. jula, ušao u vremensku kapsulu i vratio se u osamdesete. Na jednoj od dve lokacije, odakle je krenulo putovanje, na Starom gradu u Mokambu, Šapčani su imali priliku da dožive „Srčani udar“, bend iz Kanade, koji je na mini turneji po Srbiji. S obzirom na žestok zvuk i neverovatnu energiju kojom zrače na koncertima, zovu ih i „Vukovi sa Ontarija“ i „Uragan dijaspore“.

Prvi Put u Šapcu
Bend je 2005. godine osnovao Šapčanin Dejan Đurković Englez - gitarista, kompozitor, producent i tekstopisac. Od tada do danas, „Srčani udar“ je učestvovao na stotinama manifestacija, festivala i solističkih koncerata širom dijaspore.

ŠABAC JE AMERIČKI NEŠVIL
„Šabac ima posebnu kulturu i tradiciju. Podseća me na američki Nešvil, koji je meka kantri muzike. Čuo sam da je imao prvi džez i narodni orkestar u Srbiji. Nisam iznenađen, to se oseti kada čovek uđe u grad.“
Boban Vitas


- Nas nekoliko muzičara počeli smo da sviramo neobavezno i tražili pevača, a pošto je izbor bio tanak, predložio sam Alena Islamovića. Bili smo početnici, šanse su bile male, ali kada sam mu poslao demo snimak albuma, svidelo mu se to što je čuo i došao je u Kanadu da snimimo album.
Album „Mrtvo hladno“ doživeo je veliki uspeh, više u Bosni i Hrvatskoj nego u Srbiji, a posebno su se izdvojili hitovi “30 kvadrata” i “Heroj i kapija”. Nekoliko godina kasnije, bend je obnovio saradnju sa Alenom, koji je gostovao na singlu “Srčanog udara” sa pesmama “Heroin” i “Na pola koplja”.
Godine 2018. „Srčani udar“ snimio je pesmu “Hello No“ na engleskom jeziku koja je ušla u uži izbor na takmičenju za himnu kanadskog hokeja - “Hockey Night in Canada”. Kasnije su je obradili i posvetili Noletu Đokoviću. Nazvali su je „Trofej od papira“. Nisu ga kontaktirali, jer nisu želeli da se nameću.

- Dugo smo radili turneje po Americi i Kanadi, gde svi znaju za nas. U Srbiji je poslednji album promovisan na lokalnim radio stanicama, a najviše na Radiju 202, gde je od 18 sa albuma na top listi bilo 11 naših pesama, što nam je otvorilo saradnju sa afimisanim muzičarima.

Foto: Zoran Dabić


Pored Alena Islamovića, bend je sarađivao sa Zlatanom Ćehićem Ćehom na pesmi “Još Malo Vatre i Dima“ i “Divlja Merry“, Danijelom Popovićem na novoj rok verziji evrovizijskog hita “Džuli“, Alenom Slavicom na singlu “Nijemi Film“, Tonijem Jankovićem, prvim pevačem Divljih Jagoda na singlu “Osjećam Te Tu“ i “Čovjek iz Ogledala“, Osvajačima na pesmi “Između Jave i Sna“, Žanilom Tatajem Žakom (ex Divlje Jagode) na pesmi “Kad Te Pukne Pjesma“, Mikijem Petkovskim (SMAK) na obradi pesme “Satelit“, Tedom Janijem (producent Bijelog Dugmeta) i Markom Milivojevićem (EKV) na pesmi “Heroin“. I mnogim drugim.

Iza sebe imaju sedam albuma, a osmi, treći u ovom sastavu je u pipremi.

- „Vučemo“ na osamdesete, sa modernijim zvukom. To nam je ostalo u srcu. Svi smo u tom periodu imali rok bendove koji su pravili autorske pesme.

Žestoki momci mekog srca (kao i svi autentični rokeri) u sadašnjoj postavi su poslednjih devet godina. Pored Engleza, u sastavu benda su: Slobodan Boban Vitas (gitara i vokal), Branislav Brana Vilić (bas gitara i prateći vokal) i Vaske Brćanović (bubnjevi), koga je na prvoj svirci u Šapcu zamenio šabački bubnjar Ivan Jokić.

Nevidljive niti
Povezale su ih neke nevidljive niti. Boban i Englez mimoišli su se ‘86 u Tiogradu, gde su služili vojsku. Upoznali su se 30 godina kasnije u Kanadi i saznali da su bili u istoj kasarni.

- Valjda je tako trebalo da bude. Dobio sam poziv od pevača koji je pevao u ranoj postavi „Sračnog udara“ da im otvorimo koncert u Torontu. Tog dana je padala ledena kiša, bilo je nevreme, ali sam došao sa bendom kako sam obećao. Posle mesec dana, u petak uveče, kad sam se spremao za spavanje, Dejan me je pozvao na probu. Nisam razmiljao ni trenutka. Upalio sam auto i otišao. Tako je krenulo.
Brana je rodom iz Gline, a služio je vojsku u Šapcu.

- Svirao sam u Vojnom orekstru. Oživeli smo restoran u Domu JNA, jer smo svirali četiri dana u nedelji i svake večeri je bilo puno. Nosili smo civilke i išli u Cepelin da igramo bilijar. To je bilo ‘88 godine, kada je Dejan otišao u Kanadu. Upoznali smo se „slučajno“, pre devet godina.
Žive na 150 kilometara jedan od drugog i viđaju se svake subote u studiju na probama. Svi imaju zajedničku osobinu – najviše vole muziku i isti cilj - da se vrate u Srbiju.

30 KVADRATA
„Svirao sam jednim bendom iz Šapca kada je klavijaturista doneo CD „Mrtvo hladno“. Svidela mi se koncepcija pesama, drugačiji aranžmani, a kada je naišla pesma „30 kvadrata“, slušao sam svoju životnu priču i plakao. Znao sam da moram da upoznam čoveka koji je pisao tu pesmu. Tada sam živeo u Srbiji. Dejana sam upoznao u Kanadi, desetak godina kasnije, a danas smo u istom bendu.“
Brana Bas


Dejan nam je poverio da se, iako je tamo pustio koren i ostao duže nego što je planirao, nikada nije pomirio sa činjenicom da živi tamo.

- Klinci su svi porasli svima, krenuli su u svoj život. Sada razmišljamo o nama. Vratićemo se svi, barem u to verujemo. Teško jeste, ali to nam je cilj. Ovde se živi mnogo mirnije, slobodnije i sporije, što nama, kao ljudima u najboljim godinama, odgovara. Ako se svi vratimo, biće nam lakše da se organizujemo, kaže Brana.

„Vučemo“ na osamdesete, sa modernijim zvukom. To nam je ostalo u srcu. Svi smo u tom periodu imali rok bendove koji su pravili autorske pesme


Do tada, kako je u Kralju Liru rekao „naš savremenik“ Šekspir - Mora se odlazak odavde, kao i dolazak tu, podnositi. Sve je to rokenrol.
M.Filipović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa