21. jul 2022.21. jul 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

BOGAT PROGRAM OVOGODIŠNjIH ŠABAČKIH KONjIČKIH SVEČANOSTI 23 (SUBOTA) I 24 (NEDELjA) JULA

Centralni događaji „Šabački derbi“ i „Memorijal kralja Aleksandra“

Tokom dva dana biće održano ukupno 11 galopskih trka za koje je upisano preko 110 konja. Ovaj dinamičan sport ostaje brend Šapca i okoline kome će Šabac posebno posvetiti pažnju, daljim ulaganjem sredstava, kako bi sačuvao visok primat u Srbiji, poručio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić na konferenciji za štampu, a predsednik Konjičkog kluba „Džokej klub Šabac“ dr Aleksandar Peranović istakao veliko interesovanje za manifestaciju, koju će upotpuniti propratnim programom Turistička organizacija grada, naglasio je njen vršilac dužnosti direktora Dušan Simić
„Šabačke konjičke svečanosti“ najaviće parada fijakerista u petak od 18 časova, krećući se od pozorišta do hipodroma. Manifestacija je karakteristična za ovaj grad bogate tradicije u konjičkom sportu. Ona se potvrđuje svakog trkačkog dana, a to će posebno biti predstojećeg vikenda, poruka je sa konferencije za štampu održane prošlog utorka u gradskoj kući Šapca.

Govoreći o tome gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić uz dobrodošlicu kaže da će se potruditi da budu dobri domaćini i potvrde ugled i tradiciju koju ovaj kraj gaji prema konjičkom sportu.

Trka je uvek „zbrka“
Teško je prognozirati pobednika u obe, važne trke predstojećeg vikenda na hipodromu u Šapcu, pogotovo što treba očekivati „vrele“ dane, prave tropske.
-To neće biti lako, mada postoje neka istraživanja da konji dobro trče na vrućini. Ipak trebaće im dosta snage.
U oba slučaja upisani su zaista oni koji imaju dosta šansi da budu prvi na cilju. Zavisiće dosta i od staze, koja se dobro priprema zalivanjem, ali i od džokeja, a i toga koliko će kome odgovarati ova travnata staza.
Domaći odgoj je ipak u manjini, ali trka je uvek „zbrka“ i dok konji ne prođu kroz cilj ne možemo znati pobednika.
Favorit postoji ali potrebno je da opravda taj epitet, kaže doktor Mile Nikolić sa Kormana, nastavljač čuvene porodice odgajivača trkačkih konja u ovom kraju.


-Konjički sport je izgradio svojevrstan brend u ovom kraju. Mi će mo se truditi da ga na svaki način održimo spajanjem pre svega bogate i uspešne prošlosti i novih tendencija. U svakom slučaju Šabac je grad budućnosti i to će biti potvrđeno i predstojećim „Šabačkim konjičkim svečanostima“, poručio je dr Pajić, na konferenciji za novinare.

Dr Aleksandar Peranović, predsednik Konjičkog kluba „Džokej klub Šabac“ističe veliko interesovanje za predstojeću manifestaciju, zbog čega su jednu trku prvog dana morali da podele, tako da će ih biti ukupno šest.

Foto: Glas Podrinja


Najznačajnija trka ovog prvog dana (subota) je „Šabački derbi“ za trogoda muška i ženska grla na 2.400 metara, kategorije Grup jedan, za koju je upisano devet grla.

Najviše „“kraljevih lovora“ pripalo „Intergaju“
Izuzetno prestižna trka „Memorijal kralja Aleksandra“, prvi put je održana 1935. godine na hipodromu u Beogradu.
-Tada je pobedila Grej haf sa Arturom Danegerom u sedlu, jahačem koji je specijalno za ovu priliku došao iz Austrije. U međuvremenu je bilo mnogo pobednika, a od 1941 do 1943, tri puta za redom pobedila je čuvena Laguna.

Foto: Glas Podrinja


Ova trka je više puta menjala naziv ( „Pehar maršala Tita“, „Kup Jugoslavije). Na hipodrom u Šapcu, premeštena je 2008. godine, a tada je kraljev lovor osvoio Distant čarm iz štale „Potkovica“.
Najviše „kraljevih lovora“ u Šapcu osvajali su konji iz štale „Intergaj“, kaže Radovan Mašić Rače, izuzetno dobar poznavaoc ovog sporta iz Mrđenovca, koji ne propušta ni treninge konja u Šapcu, a kamoli trke.



Drugog dana 24 (nedenja) centralni događaj je galopska trka „Memorijal kralja Aleksandra“. I ona je kategorije Grup jedan na 2.400 metara za trogode i starije konje, a ukupno je upisano 13 grla.
Program će upotpuniti Turistička organizacija grada na čijem je čelu vršilac dužnosti direktora Dušan Simić. On je najavio raznovrsne nastupe folklora, šabačkih mažoretkinja, animatora i izložbu starih umetničkih zanata. Kao vrhunac ovog dela programa, koji će se odvijati između trka, biće ledis day, (izbor dame, najstarije i najmlađe sa najlepšim šeširom) u čemu će im pomoći saradnici iz Beograda.

Ukupan fond nagrada je preko tri miliona dinara, a početak dešavanja na hipodromu u Šapcu je od 15 časova


Za najvažnije trke izvučeni su startni brojevi. Ukupan fond nagrada je preko tri miliona dinara, a početak dešavanja na hipodromu u Šapcu je od 15 časova, oba dana.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa