21. jul 2022.21. jul 2022.
Šapčanin na prijemu kod ambasadora
Obeležen nacionalni dan Republike Francuske

Šapčanin na prijemu kod ambasadora

Ambasada Francuske u Srbiji obeležila je državni praznik Republike Francuske, 14. jul, polaganjem venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, simbolu francusko-srpskog bratstva po oružju u Prvom svetskom ratu, kao i prijemom u bašti rezidencije. Domaćini prijema bili su Njegova ekselencija Pjer Košar i njegova supruga Karol Marčevka Košar. Proslavi nacionalnog praznika Francuske na poziv amabasadora pristustvao je Zoran Radovanović autor knjige “Srbi na Korzici” koja oslikava prijateljske i bratske veze dva naroda. Radovanović je istakao da je ponovni susret sa diplomatskim predstavnikom Francuske pokazatelj negovanja kulture sećanja i važnosti očuvanja spona koje postoje između Srba i Francuza.

-Njegova ekselencija Pjer Košar veoma ceni zalaganje svih onih koji čuvaju i neguju prošlost koja jača spone za budućnost. Tokom prethodnog susreta u ambasadi razgovrali smo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Duboko verujem da smo mi samo spona između predaka i potomaka, te je naš zadatak da onima koje dolaze prenosimo svoja znanja, isksutva i sećanja na velike podvige koje smo ostvarili sa svojim prijateljima iz Francuske tokom istorije. Posebno u teškim vremenima – naglasio je Radovanović i dodao je nedavna promocija u Beogradu pokazala koliko Francuska ceni predstavnika civilnog sektora da održe prijateljstvo za buduće naraštaje kroz spoznaju prošlosti.

-Veoma sam ponosan na sve ono što smo zajedničkim snagama postigli. Knjiga “Srbi na Korzici” doživela je i drugo dopunjeno izdanje, prevedena na francuski jezik. U dosadašnjem radu imao sam značanju podršku i Frederika Mondolonija, nekadašnjeg francuski ambasadora u Srbiji, poreklom sa Korzike, a danas visokopozicioniranog francuski diplomate, direktora Direkcije za kontinentalnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova. Takođe, grad Šabac je prepoznao značaj dela i podržao kroz projekat sufinansiranja.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa