21. jul 2022.21. jul 2022.
Foto: Glas Podrinja, Dr Branko Vujković

Foto: Glas Podrinja, Dr Branko Vujković

POVODOM TRAGIČNOG ISHODA PRIMENE KIROPRAKTIKE

Lekar prva adresa za bol u kičmi

“Kiropraktiku ne treba mešati sa kiropraksom, svuda u svetu priznatom manuelnom medicinom. Ono što je definitivno bila greška je što nikakva dijagnostika nije urađena, ni rendgenski snimak vratnog dela kičme. Nameštanje “atlasa”, “atlasologija” nije prepoznata ni kod nas, ni u evropskim bordovima fizikalne medicine”, navodi MSc. Dr Branko Vujković, fizijatar
Nedavno je u Beogradu preminuo pacijent kom je tri meseca ranije kiropraktičar slomio prvi vratni pršljen “atlas”. Zahvat je obavio lekar ozbiljne biografije u jednoj privatnoj klinici. Tek nakon ovog događaja postavilo se pitanje koliko je, zapravo, bezbedno ići na ovakve tretmane. Pojavile su se i informacije o drugim komplikacijama koje su pacijenti imali nakon nestručnih manipulacija kičmom.
MSc. Dr Branko Vujković, fizijatar, član Predsedništva Sekcije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Srpskog lekarskog društva ističe više propusta u konkretnom slučaju, a pre svega to da kiropraktika nije prepoznata od strane našeg Ministarstva zdravlja.

Kiropraktiku ne treba mešati sa kiropraksom, svuda u svetu priznatom manuelnom medicinom. Kiropraksa je kod nas definisana Pravilnikom Ministarstva zdravlja kao osteopatija


-Kiropraktiku ne treba mešati sa kiropraksom, svuda u svetu priznatom manuelnom medicinom. Kiropraksa je kod nas definisana Pravilnikom Ministarstva zdravlja kao osteopatija. Zdravstveni radnik koji se time bavi mora da ima odobrenje Ministarstva zdravlja. Koliko smo mogli da saznamo iz medija, lekar koji se time bavio nije imao dozvolu da se bavi tom metodom, navodi dr Vujković.
Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o bližim uslovima i načinu obavljanja metoda i postupaka komplementarne medicine priznate metode su: akupunktura; metode stimulacije akupunkturnih mikrosistema ; kvantna medicina; homeopatija; tradicionalna kineska medicina; ajurveda-tradicionalna indijska medicina; hiropraksa; osteopatija; aromaterapija; reiki; antropozofska medicina; ći gong (dao jin), joga, taj či čuan vežbe u medicinske svrhe.
Metode komplementarne medicine može da obavlja zdravstveni radnik kojem je ministar rešenjem izdao dozvolu za obavljanje određenih metoda komplementarne medicine.

Druga velika greška koja je, kako dr Vujković navodi, napravljena je to što nije urađena dijagnostika, niti snimak kičme pre bilo kakvog zahvata.

-Lekarske i greške zdravstvenih radnika postoje. Bilo bi idealno da ne postoje, ali ima ih i u najsavršenijim zdravstvenim sistemima. Zbog toga i postoje pravila ko šta i kako treba da radi. Ono što je definitivno bila greška je što nikakva dijagnostika nije urađena, ni rendgenski snimak vratnog dela kičme. Prvo i osnovno pravilo lekarske etike je da se, prvenstveno, ne naškodi pacijentu. Mora prvo da se proceni šteta koja može da se napravi nekom metodom. Nameštanje “atlasa”, “atlasologija” nije prepoznata ni kod nas, ni u evropskim bordovima fizikalne medicine. Čovek koji je bio relativno zdrav je izgubio život zato što je imao bolove u vratu ili vrtoglavice, kaže dr Vujković.

Manipulacija kičmom bez rendgenskog snimka je posebno opasna zbog toga što možda već postoji neka povreda, osteoporoza, pa čak i malignitet, što sve može izazvati bolove.

Manipulacija kičmom bez rendgenskog snimka je posebno opasna zbog toga što možda već postoji neka povreda, osteoporoza, pa čak i malignitet, što sve može izazvati bolove


Univerziteti za kiropraktiku postoje, nalaze se uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Negde predstavljaju posebne fakultete, a negde specijalizacije nakon završenog medicinskog fakulteta. Kod nas se ovom metodom uglavnom bave oni koji su završili određene kurseve, a gotovo svako u svom kraju ima nekog “kiropraktičara” koji radi na osnovu “od Boga datog talenta”.

-Kod nas ne postoji škola za kiropraktiku, jer ona nije prepoznata medicinska metoda. Postoje akreditovane edukacije koje su u skladu sa Pravilnikom Ministarstva, ali kiropraktika nije među njima. Oni koji se bave ovom metodom uglavnom registruju kozmetičke salone, ili studije. Niko ne spori da oni nemaju neki talenat, ali ne rade dijagnostiku. Ljudi kod njih najčešće odlaze zbog banalnih stanja, kao što je pomeranje osovine zgloba. Međutim, bar jedan od pet pacijenata ima neko ozbiljnije stanje. Desi se da im kiropraktičari pomere diskus koji blokira neki nerv, pa nakon toga mora operacija, ili diskus skrene u kičmeni kanal, pa pritiska kičmenu moždinu, što takođe zahteva operaciju, objašnjava dr Vujković.

Naš sagovornik za kraj poručuje svim pacijentima koji imaju problema sa kičmom, da je pregled lekara prvo i najvažnije što treba da urade, a zatim i snimak kičme koji će pokazati uzrok problema.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa