21. jul 2022.21. jul 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Održana promocija knjige „Hrvatima s ljubavlju“

Vraćanje duga velikanima

„Nema predaje. Jedini kontinuitet koji se može meriti u srpskom narodu je stradanje. Ne možemo da povratimo naše izgubljene živote, ali možemo da odbranimo svoje kulturno i duhovno nasleđe“, zaključili su autori knjige
Nakon Beograda, promocija knjige „Hrvatima s ljubavlju“ održana je u petak i u Porti Hrama svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu. O delu su pred šabačkom publikom govorili autori Aleksandra Ninković Tašić i Branislav Stanković, kao i predstavnici Izdavačke kuće „Vaskrsenje“ Vladimir Stojić i dr Goran Popović.

Kako se navodi, „knjiga je najbolje svedočanstvo da su Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Ivo Andrić i Dživo Gundulić bili i osećali se kao Srbi“, a većina dokumenata koja svedoče u prilog tome prvi put je objavljena među koricama. Srpstvo velikih ljudi je osvedočeno i ta potvrda je postala dostupna svima, a Stanković je podsetio na reči vladike Nikolaja Velimirovića da se istina može prepoznati i po tome što je neprijatna.

Zato reakcije na delo stižu svakodnevno, a uveren je da će ih još biti, kako iz regiona, tako i od beogradske publike.

-Beogradska čaršija je prilično kroatofilna. Koliko je knjiga namenjena komšijama Hrvatima, toliko je namenjena i jednom delu naše kulturne javnosti koja je iskorenjena iz bića našeg naroda. Što su više autošovinistički raspoloženi, to su više kroatifilni. Verujem da će i njima dobro doći. Neka oni sami odluče šta će da čine sa istinom koju im predstavljamo. Krajnje je vreme da naša generacija stavi tačku na ludačke rasprave čiji su Nikola Tesla, Ivo Andrić i Ruđer Bošković. Ta nerešena pitanja ne smemo da ostavimo u nasleđe našoj deci, više ne treba da trošimo energiju na ovakve stvari, već da se bavimo nekim drugim, lepšim i boljim temama, ali ovo je nasušna tema u ovom trenutku. Ova knjiga isključivo i jedino donosi istinu koja treba da odbrani naš nacionalni i duhovni identitet, kulturni i duhovni prostor- istakao je Stanković.

Knjiga je izašla na 130. godišnjicu od boravka Nikole Tesle prvi i jedini put u Srbiji i Beogradu, kada je u zabeleženim direktnim obraćanjima potvrdio da je Srbin. „Vraćamo dug našim velikanima, za koje ceo svet mora da zna da su našeg korena“, poručila je između ostalog Ninković Tašić.

-Verujem da će tek ispuniti naša očekivanja, jer među koricama je sama istina- kroz dokumenta, prepisku, telegrame, eseje, vi vidite, pa se sramite i pitate kako je moguće da ta čuda niste znali. Sada su u knjizi, pred nama. Zadovoljna sam, reakcije su odlične, prvo je crkva odreagovala pozitivno. Ovaj čin zapravo predstavlja vraćanje duga našim velikanima. Bili su Srbi, osećali se kao Srbi. Jesu brendovi za ceo svet, ali su našeg korena. Verujem da smo neki način ispravili nepravdu, da se pokaže istina i da se oni isprave, budu uspravni i stoje nesalomivo kao što su uvek stajali. Knjiga poručuje: „Izvinite, komšije, ali naši su“- naglasila je Ninković Tašić.

Protojerej- stavrofor Mirko Vilotić, koji je poželeo prisutnima dobrodošlicu na prvu duhovnu letnju tribinu, podvukao je da je Šabac pravo mesto za tu promociju.

-Radujem se da je ovo veče prvo sa blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko- tuzlanskog i administratora Eparhije šabačke, prvo posle promovisanja u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija. Druga promocija je u prvoj varoši Srbije, slavnom i uzvišenom Šapcu, koji zna da ceni vrednosti, promoviše ih i gaji kulturu sećanja- rekao je Vilotić.

„Nema predaje. Jedini kontinuitet koji se može meriti u srpskom narodu je stradanje. Ne možemo da povratimo naše izgubljene živote, ali možemo da odbranimo svoje kulturno i duhovno nasleđe“, zaključili su autori knjige.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa