Info

21. jul 2022.21. jul 2022.
Spomen obeležje proti Smiljaniću
INICIJATIVA

Spomen obeležje proti Smiljaniću

Šabački advokat Slobodan Lale Smiljanić pokrenuo je nedavno inicijativu za podizanje spomenika proti Nikoli Smiljaniću, čiji lik i delo je detaljno opisao u svojoj knjizi „Veliki prota“. Ideja je prihvaćena, prvo od strane predsednika opštine Bogatić Milana Damljanovića, a potom i na širem sastanku kome su prisustvovali, pored inicijatora i Damnjanovića, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, odbornik u Skupštini opštine Bogatić iz Mačvanskog Belotića Dragoslav Josipović, kao i drugi saradnici advokata Smiljanića.

Ovom prilikom ustanovljena je jedinstvena ideja za podizanje spomenika.

Prota je da podsetimo bio veliki junak SPC u njenoj viševekovnoj istoriji, a dao je neprocenjiv doprinos u borbi protiv Turaka, posebno u bojevima na Dublju i Mišaru. Na to je više puta ukazivao istoričar Dejan Živanović, prilikom održanih promocija ove knjige, a posebnu pažnju ukazao i Nebojša Cvejić, koji je pisao recenziju za Smiljanićevo delo, nazivajući ga romansiranom biografijom.

Na pomenutom sastanku potencirano je na podsećanju i negovanju uspomena na slavne ličnosti iz ranije političke istorije Srbije, koje zaslužuju da se o njima više čuje i beleži. Opšti cilj je da se sačuvaju herojska dela predaka koja su utemeljila i opredelila budućnost Srbije. Poruka skupa je da o tome više znaju mlađe generacije, a sigurno je da će i buduće spomen obeležje proti Smiljaniću doprineti ostvarenju ove ideje.
Lj.Đ.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa