21. jul 2022.21. jul 2022.
Spomen obeležje proti Smiljaniću
INICIJATIVA

Spomen obeležje proti Smiljaniću

Šabački advokat Slobodan Lale Smiljanić pokrenuo je nedavno inicijativu za podizanje spomenika proti Nikoli Smiljaniću, čiji lik i delo je detaljno opisao u svojoj knjizi „Veliki prota“. Ideja je prihvaćena, prvo od strane predsednika opštine Bogatić Milana Damljanovića, a potom i na širem sastanku kome su prisustvovali, pored inicijatora i Damnjanovića, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, odbornik u Skupštini opštine Bogatić iz Mačvanskog Belotića Dragoslav Josipović, kao i drugi saradnici advokata Smiljanića.

Ovom prilikom ustanovljena je jedinstvena ideja za podizanje spomenika.

Prota je da podsetimo bio veliki junak SPC u njenoj viševekovnoj istoriji, a dao je neprocenjiv doprinos u borbi protiv Turaka, posebno u bojevima na Dublju i Mišaru. Na to je više puta ukazivao istoričar Dejan Živanović, prilikom održanih promocija ove knjige, a posebnu pažnju ukazao i Nebojša Cvejić, koji je pisao recenziju za Smiljanićevo delo, nazivajući ga romansiranom biografijom.

Na pomenutom sastanku potencirano je na podsećanju i negovanju uspomena na slavne ličnosti iz ranije političke istorije Srbije, koje zaslužuju da se o njima više čuje i beleži. Opšti cilj je da se sačuvaju herojska dela predaka koja su utemeljila i opredelila budućnost Srbije. Poruka skupa je da o tome više znaju mlađe generacije, a sigurno je da će i buduće spomen obeležje proti Smiljaniću doprineti ostvarenju ove ideje.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa