6. avgust 2009.6. avg 2009.
I NAKON 203 GODINE

MIŠAR ““ PORUKA I POUKA

Već po tradiciji, nekoliko godina unazad, uz izuzetno dobru saradnju sa Opštinom Vladimirci, uvod u proslavu Mišarske bitke, biće svečanost u nedelju, u Trbušcu, kod stoletnih hrastova (pod kojima je, pred boj, osveštano oružje, pričešćena srpska vojska i održano opelo za one koji se neće vratiti iz okršaja sa Turcima). Početak svečanosti je u 16 sati i 30 minuta, a prigodan program izvešće članovi Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“ i mladi opštine Vladimirci i Mesne zajednice Trbušac. Pred svečanost u Trbušcu, članovi mišarskog Zadužbinskog društva, u Miokusu će obeležiti mesto rođenja barjaktara Sekule Gavrilovića.
Kako je najavljeno, gost proslave 203. godišnjice Mišarske bitke, i Skupštine opštine Vladimirci, u nedelju će biti i ambasador Brazila, Dante Koeljo De Lima, koga će primiti i predsednik vladimiračke opštine (planirana je i poseta manastiru Kaona, a svečani ručak kod porodice akademika Prof. dr Marka Todorovića u Trbušcu).
Centralna svečanost, u slavu Karađorđa i mišarskih junaka, kod spomenika u Mišaru, biće održana idućeg četvrtka, na sam dan slavnog boja iz prvog srpskog ustanka. U 10 sati i 45 minuta biće služen pomen, a potom položeni venci. U saradnji sa Mesnom zajednicom, Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“, u spomen muzeju u Mišaru u 12 sati promovisaće četvrti broj časopisa „Čitanka Mišarskog boja“. Sat kasnije biće otvorena izložba radova nastalih u radu Likovne kolonije „Mišar“, koju već jedanaest godina organizuju Zadužbinsko društvo i šabački Kulturni centar...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa