21. jul 2022.21. jul 2022.
Suša uzela danak
PROBLEMI U VODOSNABDEVANjU PRISUTNI JOŠ UVEK, NA SNAZI RESTRIKCIJE

Suša uzela danak

Poteškoće u isporuci pijaće vode aktuelni su i dalje pa su nadležni pribegli uvođenju dvanaestočasovnih restrikcija u večernjim i noćnim satima u Batalagama i delovima Svileuve, Brdarice i Malog Bošnjaka. Prema rečima predsednika opštine cilj je da se tokom noći napravi akumulacija vode u rezervoarima za potrebe potrošača u Draginju i Koceljevi
Vanredna situacija na delu koceljevačke opštine, koja je još uvek na snazi, uvedena je 21.juna dok su problemi u vodosnabdevanju počeli nekoliko dana ranije. Poteškoće u isporuci pijaće vode aktuelni su i dalje pa su nadležni pribegli uvođenju dvanaestočasovnih restrikcija u večernjim i noćnim satima u Batalagama i delovima Svileuve, Brdarice i Malog Bošnjaka.

Prema rečima predsednika opštine cilj je da se tokom noći napravi akumulacija vode u rezervoarima za potrebe potrošača u Draginju i Koceljevi.

-Kada smo rešili niz prvobitnih tehničkih problema sa kojima smo se susreli na izvorištu kao i sa nedostatkom vode, tj.sa smanjenim nivoom, napravili smo plan restrikcija i uspevamo na neki način da nadomestimo potrebnu količinu kako bi snabdeli potrošače na teritoriji naše opštine, ne kontinuirano tokom celog dana, ali je važno da svi delovi u određenim vremenskim intervalima dobijaju vodu- izjavio je Dušan Ilinčić i dodao da su najveći problemi prisutni u Koceljevi te da je poseban izazov isporučiti vodu do najviših tačaka naselja i potrošača u stambenim zgradama, tamo gde je neophodan visok pritisak u sistemu i punjenost rezervoara.

Suša u ovom kraju, kako kažu, uzela je svoj danak. Na vodoizvorištu u Svileuvi pojedini bunari su u značajnoj meri smanjili izdašnost. U jednom od njih, u kojem je kapacitet bio 12-13 litara količina je umanjena čak tri puta.

U lokalnoj samoupravi podsećaju da je umanjena količina vode u bunarima pre više od mesec dana prouzrokovala havarije na pumpama te da su uzroci tehničke prirode relativno brzo otklonjeni ali da su kapaciteti u značajnoj meri smanjeni. Zbog toga je ovo pitanje veoma kompleksno i osetljivo.

-Sve je rešivo što se tiče tehničkih pitanja, ali kada se smanji nivo vode, nastaju veliki izazovi za naš sistem. Evidentno je da kada nastupi dan-dva zahlađenja dolazi do pada potrošnje vode i smatram da smo neretko, kao potrošači, skloni neracionalnoj potrošnji. Sa druge strane, znali smo da nam dolazi letnji period i visoke temperature. Izbušili smo bunar koji je u završnoj fazi opremanja. Uvek smo imali probleme u vodosnabdevanju tokom avgusta meseca. Prognoze ukazuju na to da ćemo u periodu ispred nas imati problema u ovoj oblasti, ali se nadam da ćemo ući mnogo spremniji nego što je to trenutno slučaj. Očekujem da ćemo puštanjem u rad novog bunara prevazići poteškoće što se tiče vodosnabdevanja Koceljeve za ovo leto i naredni period- poručio je predsednik opštine.

On je podsetio da je puštanje u rad novog bunara kratkoročno prevazilaženje poteškoća u vodosistemu ovog kraja ali da je dugoročno ono na kojem se intenzivno radi, a to je priključenje ove opštine na akumulaciju Stubo Rovni, te da je što se tiče ovog projekta lokalna samouprava ispunila sve svoje obaveze.

To je strateški važan projekat koji bi u perspektivi trebalo da obezbedi permanentno snabdevanje svih potrošača koceljevačke opštine. Ono što je za sada izvesno jesu restrikcije koje su do daljneg na snazi, a lokalne vlasti se još uvek ne usuđuju da licitiraju datum kraja problema u vodosnabdevanju građana.

Ohrabruje opremanje novog bunara na izvorištima u Svileuvi, ali je važno da voda iz njega prođe sve kontrole kako bi korisnici bili bezbedni prilikom njene upotrebe.

-Restrikcije se nastavljaju sve dok se sistem ne stabilizuje. Očekujemo da ćemo imati stabilizaciju puštanjem u rad novog bunara. Ja ne mogu da kažem da li će se to dogoditi sutra ili za deset dana jer to zavisi od analize koja se radi. Ja nisam pristalica toga da pustimo nekontrolisanu vodu u sistem i eventualno ugrozimo zdravlje ljudi- poručio je Ilinčić i apelovao na potrošače da se odgovornije ponašaju i da racionalizuju svoju potrošnju, jer je voda kao resurs ograničen te da je ponašanje celokupne zajednice važno u očuvanju lokalnog vodosistema.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa