28. jul 2022.28. jul 2022.
Valentina Stajić

Valentina Stajić

Valentina Stajić, stipendistkinja Grada, Akademija strukovnih studija Šabac

Istrajnost donosi uspeh

Stipendija na putu usavršavanja znači kao motivacija, a osim gradske, koja joj je zahvaljujući dobrom proseku pripala ove godine, prima i državnu od prve godine studija
Valentina Stajić završila je drugu godinu studija na Odseku za medicinske i poslovno- tehnološke studije Akademije strukovnih studija i zahvaljujući visokom proseku stipendistkinja je Grada Šapca za prethodnu školsku godinu. Humani poziv bio je njen izbor još od kada je upisala i završila Medicinsku školu „Dr Andra Jovanović“. Mogla je tu da se zaustavi i da po završetku četovrogodišnjeg obrazovanja nađe posao, ali je odlučila da želi više.

Odgovornost kao pokretačka snaga
-Završila sam smer farmaceutski tehničar, pa sam onda odabrala da probam neku novu oblast. Imala sam letnju praksu u apoteci i shvatila sam da me to ne ispunjava u profesionalnom smislu, da sam tu na neki način više trgovac, naročito imajući u vidu nove tendencije u farmaciji koje su tu oblast previše komercijalizovale. To mi se nije dopalo, pa sam se odlučila za mnogo dinamičniji i lepši posao koji nosi sa sobom i veliku dozu odgovornosti. Volela bih da radim u zdravstvenoj nezi kao medicinska ili glavna sestra. Za sada sam bila na praksi na odeljenju ginekologije, ali volela bih da istražim malo i anesteziju i možda budem čak i sestra anestetičar- ističe Valentina.

Ulazak u šok sobu i asistiranje anesteziologu u njoj ne budi strah, već osećaj odgovornosti za ljudski život i priliku da doprinese uspešnom oporavku pacijenata.

Volela bih da tokom godina ta stipendija ima još veći obuhvat, da više učenika iz naše škole dobije tu mogućnost


-Oblast anestezije me privlači i značaj koji ona podrazumeva u medicini. Mogućnost da se razvijam u tom smeru ću sigurno iskoristiti, jer verujem da sam spremna da odgovorim svim izazovima koje taj posao sa sobom nosi. Ozbiljnije je u odnosu na farmaciju. Imaš, naravno, odgovornost i kada treba nekome da izdaš lek, ali ovde si u direktnoj komunikaciji sa pacijentom i na neposredniji način mu pomažeš- podvlači ona.

Stipendija na putu usavršavanja znači kao motivacija, a osim gradske, koja joj je zahvaljujući dobrom proseku pripala ove godine, prima i državnu od prve godine studija.

-Obuhvatili su sva tri odseka- Visoku poljoprivrednu, Vaspitačku i našu, tako da je mnogo njih moglo da konkuriše. Iskreno, iznenadila sam se kad sam odabrana, budući da sam sasvim slučajno saznala za konkurs i prijavila se, a i konkurencija je bila velika. Za mene je to velika motivacija. Volela bih da tokom godina ta stipendija ima još veći obuhvat, da više učenika iz naše škole dobije tu mogućnost, da im to bude podstrek i da se više pročuje za našu školu, kakve smerove ima i kakve su mogućnosti za zaposlenje po njenom završetku. Za naš smer, zdravstvenu negu i farmaciju, malo se zna. Po završetku, stiče se zvanje strukovna medicinska sestra i mogućnost da se zaposlite kao glavna sestra nekog odeljenja, kasnije i bolnice- naglašava Valentina.

Tokom perioda korone i zatvaranja, pored izmenjene svakodnevice, učenička praksa je takođe „trpela“, ali sada se sve polako vraća u normalu ili bar mi želimo da tako bude.

-Nekako mi se čini da je naša želja posle ovoliko vremena da se sve vrati u normalno stanje i da se prosto ponašamo kao pre nego što nas je zadesila pandemija, ali ne znam koliko će to u potpunosti biti izvodljivo. Moguće je da postoji dodatan stres koji se neminovno oseća zbog te situacije koja je postala „nova normalnost“. Meni je praksa veoma značajna. Naučila sam mnogo toga novog- da dajem terapiju, brinem o pacijentu, da sam jednostavno tu za njega kada je potrebno. Drago mi je što sam se pronašla u tome, što sam skupila hrabrosti i pokušala neku novu oblast, jer sam mogla i sa srednjom školom da se zaposlim kao farmaceutski tehničar, ali sam smatrala da mogu više da doprinesem u zdravstvenoj nezi- objašnjava i dodaje da je posao medicinske sestre mnogo zahtevniji nego što to možda pacijentima sa strane izgleda.

Balet druga ljubav
-Medicinska sestra je srž same bolnice. Složeniji je posao, ne znam koliko su pacijenti svesni toga. Koliko sam videla na praksi, sestre su te koje rade 80 posto posla, ogromna je odgovornost na njima u svemu- ističe.

Koristi pogodnosti, kako kaže, bogate biblioteke na Akademiji, gde poseže za izučavanjem stručne literature. Kad joj vreme dozvoli, bavi se i rekreativno fitnesom. Pitanje o slobodnim aktivnostima vraća joj sećanje da joj ovo nije prvi razgovor za „Glas Podrinja“, te da je kao devojčica već bila u redakciji našeg lista, govoreći o uspesima koje je za Centrom za igru Ljubiše Nikolića svojevremeno postigla kao balerina. Uspešno savladane baletske tehnike i 11 godina iskustva omogućile su joj da stekne obrazovanje i u toj oblasti, te ima završenu Osnovnu baletsku školu „Dimitrije Parlić“. Zbog velike ljubavi prema plesu, ne isključuje mogućnost da možda jednog dana otvori i svoj studio u kome će podučavati neke nove mlade nade.

To nije kraj njenih ambicija i želja. Volela bi da nastavi studiranje na master strukovnim studijama u Šapcu (ove godine počinje upis prve generacije na njenom odseku) ili u Zemunu, uporedo sa pripravničkim i kasnije budućim poslom, gde bi sa tim zvanjem mogla da bude nastavnik veština učenicima opšteg smera u srednjim medicinskim školama. Poruka mladima je da sebe pronađu u onome što vole, jer će samo tako ono što rade imati smisla.

-Mislim da samo treba težiti ka nečemu što te privlači i što voliš da radiš. Da li će u tome biti zarade, to je najmanje bitno, koliki će biti prosek ocena, isto tako nije toliko važno. Ako se iskreno posvetimo onome što nam je želja da radimo u budućnosti i svakoga dana pomalo napredujemo, stičemo nova znanja i veštine, to će nam dati ključnu motivaciju da u tome istrajemo, a istrajnost i upornost uvek donose uspeh. Verujem da je to jedini način da čovek radi bilo šta- da ga taj posao ispunjava i da ga voli- zaključuje Valentina.
D.Dimitrijević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa