28. jul 2022.28. jul 2022.
Pamukova ili kukuruzna sovica

Plodovi gube težinu i vrednost

Pamukova ili kukuruzna sovica (Heelicovepna armigera) je štetočina koja se sreće u čitavom svetu, ali je najbrojnija u Africi, Aziji, Australiji i drugim toplim predelima sveta, međutim, kao migratorna vrsta dospeva i u hladnija područja. U naše krajeve dolazi sa područja Mediterana potpomognuta jugozapadnim vetrovima. To je izrazito polifagna vrsta jer se hrani sa oko 250 različitih gajenih i korovskih biljaka. U našoj zemlji je izrazito štetna na paprici, paradajzu, kukuruzu, boraniji, soji, suncokretu, duvanu, kupusu i drugim biljkama među kojima su i ukrasne biljke i korovi.

Pamukova sovica polaže po jedno, ređe dva do tri jajeta na lice lista i na pupoljke, cvetove i plodove, odnosno na sve jedre i mlade delove biljaka. Jaja su sferičnog oblika, sveže položena su bele boje, a kasnije dobijaju smeđu nijansu. Štete pričinjavaju larve koje se hrane lišćem i generativnim organima a najveće štete pričinjavaju ubušivanjem u plodove. Takvi plodovi, zaprljani izmetom, gube tržišnu vrednost i podložni su napadu raznih vrsta truleži. U poslednjih desetak dana se registruje povećanje brojnosti leptira na feromonskim klopkama. Vizuelnim pregledom useva paprika, paradajza i boranije je uočeno prisustvo jaja i tek ispiljenih larvi pamukove sovice. Na pojedinim usevima je uočeno i do 30% biljaka sa jajima ove štetočine.

Preporučuje se proizvođačima paprika, paradajza, boranije, kukuruza šećerca i ukrasnog bilja pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice. Ukoliko se registruje prisustvo jaja, preporuka je da se sprovedu hemijske mere zaštite. U usevima paprika, paradajza, kukuruza šećerca su registrovani sledeći insekticidi: Avaunt ( a.m. indoksakarb) u dozi primene 0,17-0,25 l/ha, Coragen (a.m. hlorantraniliprol) u dozi primene 0,14-0,2 l/ha. U usevima boranije je moguća primena sledećeg insekticida: preparat Harpun(a.m. piriproksifen) u dozi primene 0,05-0,075%.
Sanja Popović, savetodavac za zaštitu bilja, PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa