28. jul 2022.28. jul 2022.
Biser fotografija: Fudbaleri Dobrića koji su 28. 02. 1936. odigrali utakmicu u Beloj Reci: s leva na desno: Lazar Jelić, Milorad Janković “Mića”, Dragoljub Janković “Didan”, Žika Erčić, Aleksa Ivković, Obren Ivković “Ćata”, Vlastimir Pantelić “Uča”, Petar Aleksić, Radovan Aleksić, Janko Kojić “Pop”, Milutin Andrić i Miodrag Grujić “Brica”, Foto: Glas Podrinja

Biser fotografija: Fudbaleri Dobrića koji su 28. 02. 1936. odigrali utakmicu u Beloj Reci: s leva na desno: Lazar Jelić, Milorad Janković “Mića”, Dragoljub Janković “Didan”, Žika Erčić, Aleksa Ivković, Obren Ivković “Ćata”, Vlastimir Pantelić “Uča”, Petar Aleksić, Radovan Aleksić, Janko Kojić “Pop”, Milutin Andrić i Miodrag Grujić “Brica”, Foto: Glas Podrinja

DEVEDESET GODINA TRAJANjA FK “BUDUĆNOST” IZ POCERSKOG DOBRIĆA

Ljubav nas gura napred

Prva kožna lopta stigla u selo 1932. Najslavniji period “Budućnosti” od 1962. do 1967. godine. Vešti igrači iz Dobrića decenijama igrali za velike srpske timove. Danas, na ulasku u desetu deceniju postojanja uprava pred brojnim izazovima, tvrde da će istrajati jer se bore iz ljubavi. Proslava rođendana zakazana za 13. avgust 2022. godine, 17 časova, na novom terenu
FK “Budućnost” iz Pocerskog Dobrića 13. avgusta proslavlja svoj 90. rođendan. Svečanost će se održati na novom igralištu. Tog dana na terenu će igrati veterani, a po najavama uprave Kluba predstaviće se i neki novi klinci, zbog kojih “Budućost” ima budućnost.

Prva “buba mara” i vreme slave
Prva lopta u ovo pocersko selo stigla je daleke 1932. godine. Doneo ju je student Petar Aleksić iz Beograda. Kažu da je tamo otišao na školovanje posle nekoliko godina izbegličkog života u kući Baje Gajića u Dobriću. Prava kožna “buba mara” brzo je stekla naklonost seoskih mladića i dece. Počele su i prijateljske utakmice sa momcima iz susednih sela. Rodio se klub, koji je u regionalnom sportskom svetu podigao ime Dobrića iz anonimnosti.

Neki se još sećaju, a neki prepričavaju iz detinjstva ponesene priče o zlatnim godinama između 1962. i 1967, kada su Dobrićani nekoliko godina za redom bili pobednici Opštinske lige Šapca (1962, 1963.), i poneli titulu najboljeg u u višem rangu fudbalskog takmičenja “Šabačkom fudbalskom centru”(1964.), u konkurenciji od pet timova, bez i jedne izgubljene utakmice. Predstavnici do tada nepoznatog sela, igrali su tih godina i u Šabačkom fudbalskom podsavezu(1965/1966), Podrinsko-kolubarskoj ligi(1966/1967).

Igrači su bili amateri sa velikim srcem. Trenirali su na pašnjacima i njivama. Fudbal je bio ljubav, a ne korist


Igrači su bili amateri sa velikim srcem. Trenirali su na pašnjacima i njivama. Fudbal je bio ljubav, a ne korist. Upućeniji kažu da je jedina naknada za trud bio ručak kada se igralo u gostima, a često se jelo iz sopstvenih kesa. I oprema je tada bila briga samih igrača.

-Pored dobrovoljnih akcija organizovanih među simpatizerima u prikupljanju novaca i žita za vreme vršaja, te vrlo oskudna sredstva od ulaznice u finansiranju kluba učestvovala su i sredstva dobijena od tombole, drugih nije bilo. Jedno vreme seoska kafana radila je za klub- navedeno je na temu finansiranja u pozdravnom obraćanju uprave Kluba povodom 80 godina “Budućnosti”. Čula su se tada i imena Dragoslava-Baje Gajića i Žarka Jelića, glavnih nosioca i organizatora, ljudi koji su za fudbal živeli.

Foto: Glas Podrinja


Borba za teren i opstanak
Predanost, istrajnost i ljubav mnoge momke sa seosokog terena su u dugogodišnjoj istoriji “Budućnosti” odveli na stadione širom Srbije. Igrali su mladi Dobrićani i u Zvezdi, Mačvi, Obiliću, Lučanima... Danas, nove generacije uglavnom treniraju u Šapcu, jer se njihov klub godinama bori za svoje mesto za igru.

-Naš stari teren je bio u sastavu ekonomije nekadašnje Zemljoradničke zadruge. Onda je došla privatizacija. Novi vlasnici su prvo obećali da nas neće dirati, a onda su nas oterali. Igrali smo neko vreme u Bogosavcu, ali to nije dugo trajalo. Kasnije smo pokušali da otkupimo naše igralište, ali nije išlo- kaže član uprave FK “Budućnost” Jovica Simeunović, a na njegovu priču se nadovezuje aktuelni predsednik Kluba, Goran Marković:

Na borbu nas tera ljubav prema fudbalu, ali i prema ovom selu. Imamo veliki broj dece, budućih mladih ljudi, koje treba učiti pravim vrednostima i skloniti sa ulice


-Nakon brojnih komplikacija kupili smo sami novo igralište. Spremamo ga za proslavu, zalivamo travu, ali nam još mnogo treba. Nadamo se da ćemo ove godine završiti svlačionice i krenuti da igramo na našem terenu. Kada su meštani videli koliko se borimo počeli su da se javljaju, da učestvuju, ali velika sredstva su potrebna, treba nam još dosta pomoći.

Kada govorimo o onima koji žele da pomognu, u Upravi kluba kažu da ne mogu a da ne spomenu Milana Lukića i Ivana Jevtića, koji su kako navode, finansijski najviše poslednjih godina pomogli “Budućnosti”, a kao razlog da ovaj Klub i dalje traje Marković i Simeunović ističu sadašnju decu i mlade u selu.

Proslava rođendana zakazana za 13. avgust 2022. godine, 17 časova, na novom terenu


-Pocerski Dobrić je nekada bio najnaprednije selo u ovom kraju. Međutim, 2005. godine je izgoreo Dom kulture. Mladi više nemaju gde. Nema KUD-ova, nema dešavanja. Od klubova je ostao samo rvački klub koji je takođe svojevrsni fenomen jer je došao do velikiih rezultata sa nikakvim sredstvima, i ostali smo mi. Na borbu nas tera ljubav prema fudbalu, ali i prema ovom selu. Imamo veliki broj dece, budućih mladih ljudi, koje treba učiti pravim vrednostima i skloniti sa ulice. Danas veliki broj naših momaka igra u Šapcu, nerealno je očekivati da će svaki imati prilike da igra za Zvezdu, ali zato mi možemo da im damo šansu, obezbedimo uslove da igraju za svoj tim, svoje selo- zaključuju u upravi FK “Budućnost” iz Pocerskog Dobrića.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa