28. jul 2022.28. jul 2022.
Ivan Ostojić

Ivan Ostojić

SVE SOVLjAČKE LIKOVNE KOLONIJE

Tragovi Mačve iz prošlih vremena

Nova likovna kolonija „Sovljak 2022.“ koja je prošle nedelje otvorena u Etno parku u Sovljaku, svojevrsnom mačvanskom muzeju pod vedrim nebom jeste nastavak želje da „umetničkim doživljajem“ na platnu, kamenu ili fotografskim beleškama ostane trag o Mačvi iz prošlih vremena. Tako su je zamislili osnivači: počivši slikari Milić od Mačve i Dragan Đuričić, dodajući da na ovakav način žele promociju velike srpske ravnice u široj javnosti.

Ambijent Etno parka je zaista inspirativan za mnoge stvaraoce, a nastupajući saziv u svom sastavu ima slikare, skulptore, fotografa, ukupno osam članova i sobzirom na sastav nosi predznak Međunarodna. Radiće sedam dana, od 22 do 28 ovog meseca i svojevrsna je dobra uvertira za tradicionalnu mačvansku godišnju manifestaciju „Hajdučko veče“, bez obzira da li se ovaj skup umetnika zvao kolonija, kao što jeste ili „bivak“ ili „naseobina“, kako su osnivači predlagali, a nije prihvaćeno.

Sve učesnike i goste na otvaranju kolonije u ime domaćina pozdravio je zamenik predsednika opštine Bogatić Teodor Teodorović. Koloniju je otvorila istoričarka umetnosti Jelena Pavličić Šarić.
U ime organizatora Kulturno obrazovnog centra Bogatić , njegov direktor Ivan Ostojić kaže da će ostavljanjem svojih radova, kao što su to činili i raniji učesnici kolonije u Sovljaku umetnici upotpuniti postojeću kolekciju ove kulturne institucije i doprineti široj afirmaciji kraja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa