28. jul 2022.28. jul 2022.
Neprolazna slava Srbije
OBELEŽEN BOJ NA DUBLjU

Neprolazna slava Srbije

Višednevna tradicionalna manifestacija privukla veliku pažnju meštana i njihovih gostiju. U likovnoj koloniji stvarali umetnici, a u seoskoj crkvi služen parastos izginulim ratnicima. Dečji vojvoda Vladimir Đurković. Bogat kulturno zabavni program
Mačvom su od najranijih vremena prolazile vojske i vođene bitke. Bila je ova velika srpska ravnica pod jurisdikcijom raznih zemalja, ali slobodarski duh naroda niko nije mogao da uguši.

Među ostalim, Boj na Dublju predstavlja jednu od važnijih prekretnica u Drugom srpskom ustanku.
I ove godine obnovljeno je ovo istorijsko sećanje. U četiri dana, protekle nedelje najviše na sceni u seoskom crkvenom dvorištu u Dublju, gde je održana i tradicionalna kulturno zabavna manifestacija.

Sve je bilo u znaku neprolazne slave Srbije i Boja od pre dva veka u kome su Srpski ustanici do nogu potukli brojniju Tursku vojsku, a epilog je bio pored velikog broja mrtvih, pre svega na Turskoj strani u diplomatiji prelazak na mukotrpne pregovore u kojima će Srbija izdejstvovati dosta samostalnosti za državu u celini.

Istorijski tok događaja je potvrdio koliko je srpski vladar Miloš Obrenović koji je učestvovao u boju bio sposoban da predvidi razne situacije i u tom pravcu organizuje svoju diplomatiju. Slava kojom je Miloš Obrenović ovenčao ustanike Boja na Dublju, kao i slava samog boja ostali su do danas zlatnim slovima upisani u noviju istoriju Srbije.

Na sceni u Dublju održana su i takmičenja za titulu „Dubljanski vojvoda“. Prošlog ponedeljka u konkurenciji mladih i proteklog utorka, kada su se takmičili seniori u hajdučkim disciplinama uz bogat kulturno zabavni program.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa