28. jul 2022.28. jul 2022.
Rashodi manji od prihoda
IZVEŠTAJ O POLUGODIŠNjEM IZVRŠENjU BUDžETA

Rashodi manji od prihoda

Najpre odlukom a potom i rebalansima budžeta za 2022. godinu planirano je da se u kasu slije nešto više od 518 miliona dinara. Činjenicu da je budžet realno planiran potvrđuje podatak da su od januara do juna ostvareni prihodi od preko 243 miliona što predstavlja izvršenje od 47,13 odsto od godišnjeg plana
O dinamici punjenja i pražnjenja budžeta opštine Koceljeva u prvih šest meseci razgovarali su članovi lokalnog veća na prošlonedeljnoj sednici. To je zakonska obaveza propisana Zakonom o budžetskom sistemu koja predviđa usvajanje izveštaja o polugodišnjem i devetomesečnom izvršenju.

Najpre odlukom a potom i rebalansima budžeta za 2022.godinu planirano je da se u kasu slije nešto više od 518 miliona dinara. Činjenicu da je budžet realno planiran potvrđuje podatak da su od januara do juna ostvareni prihodi od preko 243 miliona što predstavlja izvršenje od 47,13 odsto od godišnjeg plana.

Komentarišući punjenje budžeta šef odseka za finansije u opštinskoj upravi ukazao je na činjenicu da su prihodi u najvećem delu ostvareni oko 50 odsto u odnosu na projektovane iznose, posebno oni najznačajniji.

Najveći broj rashoda se ostvaruje u procentu od oko 50 odsto od planiranih


-To se odnosi prvenstveno na tekuće namenske transfere i kod poreskih prihoda na one koji se dobijaju na osnovu poreza na dohodak građana. I većina drugih je negde na tom nivou- rekao je Mileta Kovačević.
Sa druge strane projektovani su ukupni rashodi i izdaci iz budžeta za tekuću godinu u iznosu od skoro 630 miliona. U izveštajnom periodu iz kase se slilo oko 166,5 miliona dinara što je gotovo 32 odsto od godišnjeg plana, tako da su ostvareni rashodi manji od prihoda za više od 76 miliona.

-Najveći broj rashoda se ostvaruje u procentu od oko 50 odsto od planiranih. Međutim, određeni izdaci a pre svega oni koji se odnose na saobraćajnu infrastrukturu, izvršeni su u manjem procentu jer je ugovor sa izvođačem radova za popravku i održavanje saobraćajnica potpisan tek početkom jula meseca pa će taj rashod biti prikazan u narednom periodu. Slična situacia je i sa troškovima vezanim za izgradnju vrtića i taj će rashod tek biti iskazan. Tu su i sredstva koja su predviđena za izgradnju pijace i taj projekat tek treba da započne proces realizacije. Izgradnja parka se takođe privodi kraju- pojasnio je Kovačević.

Izveštaj će se na prvoj narednoj sednici naći i pred odbornicima koceljevačkog parlamenta.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa