4. avgust 2022.4. avg 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Tradicionalni plivački maraton „Jarak – Šabac“ 2022

U sećanje na nevine žrtve

Događaj od pre 81 godinu obavezuje da tradicija traje. Štafetni princip. Tri kluba iz tri grada. Bogat sportski program na Starom Grad. Proglašenje pobednika u 15 časova
Tradicionalno prve nedelje avgusta Mesna zajednica Jarak i Grad Šabac su domaćini plivačkog maratona Jarak - Šabac koji ovog leta doživljava 52. izdanje. Kao i u prethodne tri godine plivači iz tri kluba i tri grada, štafetnim principom preplivaće stazu dugu 19 kilometara. Za pobedu će se boriti plivači Plivačkog kluba „Valis“ iz Valjeva, mitrovačke „Sremske Mitrovice“ i šabačkog „Delfina“

-Start je u Jarku u nedelju, mladi plivači će se smenjivati na otprilike 1.500 metara, ali to nije striktno određeno već zavisi od mogućnosti i odluke trenera, s obzirom da su plivači različitih godina i fizičkih predispozicija. Pratiće ih tri broda sa deset plivača i dva trenera i kompletnom logistikom. Zbog bezbednosti predviđen je kraći prekid na mestu gradnje novog mosta, a potom se nastavlja - ističe Mikica Veljović, član Organizacionog odbora Maratona.

Foto: Glas Podrinja


Tradicionalno, veče pred trku biće organizovano takmičenje u kuvanju ribljeg kotlića, dok će u nedelju biti pripremljen bogat sportski program na Starom gradu od 12 časova.

-Već po tradiciji nas očekuje rvanje na pesku, odbojka na pesku, basket tri na tri, predstavljanje mladih kajakaša Zorke, kao i nešto novo, predstavljanje sporta za osobe sa invaliditetom pod nazivom kornhol koji će prezentovati Sportski savez osoba sa invaliditetom - rekao je gradski većnik za sport i predsednik Organizacionog odbora Maratona Marko Panović.

Maraton je manifestacija koja seća na žrtve Krvavog marša koji se dogodio pre 81 godinu. Žrtve su najveća obaveza da se tradicija ne prekida.

-Taj događaj i sve žrtve koje su pale u borbi za slobodu obavezuju nas da ovakvu manifestaciju čuvamo i nikada je ne prekinemo. Kroz Maraton negujemo sećanje, ali povezujemo i tri grada učesnika, čuvamo posebnu sponu Jarka i Šapca. Predstaviće se odlučni mladi plivači sa potencijalom da budu ozbiljni maratonci - naglasio je v. d. direktora Turističke organizacije Šapca Dušan Simić.

Start Maratona je u Jarku u nedelju od 11 časova, a kako je vodostaj nizak trka će, prema očekivanjima, biti nešto sporija. Proglašenje pobednika, dodela pehara i priznanja je u 15 časova. Sve vreme će trajati i muzički program na Starom gradu.



Organizator Maratona je Turistička organizacija Šapca, a pokrovitelj je Grad Šabac.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa