4. avgust 2022.4. avg 2022.
ODRŽAN PRVI VELIKI ZAVIČAJNI SABOR KOD OBNOVLjENOG SPOMENIKA U GOLOČELU

Simbol sela i mesto okupljanja

Čini se da živimo u vremenima u kojima su bitni isključivo lični interesi. Da nije sve tako crno ukazuje delo grupe entuzijasta, onih koji su želeli da slobodarska i rodoljubiva tradicija njihovih predaka nastavi da živi kroz mlade naraštaje. Nekolicina, mahom mladih žitelja ili onih poreklom iz sela Goločela okupilo se oko zajedničke ideje i želje da se oduže svojim precima stradalim u ratovima i sačuvaju sećanje na njih.

Pre nekoliko meseci počeli su da uređuju spomenik i prostor oko njega u svom selu koji je bio devastiran, neuređen, zakorovljen. Iz vikenda u vikend, iz akcije u akciju, slika sela nedaleko od škole postajala je potpuno drugačija. Danas spomenik stradalim borcima predstavlja simbol Goločela, mesto okupljanja i saborovanja. Predstavlja podsetnik da je sve moguće ukoliko vladaju želja i zajedništvo, rad i strpljenje. Ukoliko caruje sloga. Prošle subote na ovoj lokaciji održan je Prvi Veliki zavičajni sabor u okviru kojeg je služen parastost poginulim ratnicima, osveštan spomenik i položeni venci.

-Ovaj spomenik za nas ima veliku vrednost jer su na njemu upisana imena naših dedova i čukundedova koji su za ovu zemlju dali ono što je najvrednije, svoj život. Između ostalog, dali su ga i za nas, jer da nije bilo njihove žrtve i borbe ne bi bilo verovatno ni mnogih od nas, ove naše slobode, takve kakve imamo, niti naše zemlje. Tako se spontano javila ideja među nama, uglavnom mlađim ljudima u selu da taj spomenik uredimo jer je bio u strašnom stanju. Bio je ruglo išarano grafitima. I sam prostor oko spomenika bio je jako zapušten. Sve je to zaraslo u korov i šumu- priča jedan od inicijatora i član zavičajnog udruženja “Cvetkovac” diplomirani teolog Vlada Jović iz Koceljeve, poreklom iz Goločela.
Angažovao se koliko je ko mogao i kada je stigao da pomogne. Sređivanje je teklo strpljivo, korak po korak. Urađena je fasada, postavljena ploča na kojoj je napisano kada je spomenik obnovljen, osvežena stara ploča, postavljen krst...

-Pored toga pokrenuli smo još neke acije u uređivanju prostora i u školskom dvorištu. Malo se ta naša priča rasplinula. U suštini je glavna zamisao bila da se odužimo precima, da obnovima sećanja na njih, i da ova akcija bude neka vrsta okidača za neke nove zajedničke poduhvate i nas mlađih ali i starijih, da afirmišemo naše selo i da ostvarimo neku saradnju i jedinstvo- ističe Jović.
Evidentno je da građanskih inicijativa manjka, ali svaka koja služi za dobrobit zajednice ima podršku lokalne samouprave. Tako je bilo i sa ovom.

-Obnovljeni spomenik je dobio svoju ulogu, da podseća ko smo i čiji smo, te da okuplja i sabira, jer samo kao zajednica i jedna velika porodica možemo učiniti nešto više za sve nas- poruka je organizatora Prvog Velikog zavičajnog sabora održanog u Goločelu.
V.Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa