4. avgust 2022.4. avg 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

„Šabačke mažoretkinje“ u projektu

„Ulicom naših predaka“

Šetnjom ulicom Gospodara Jevrema Kulturno- umetničko društvo „Šabačke mažoretkinje“ uz podršku Kancelarije za mlade grada Šapca u utorak je počelo realizaciju projekta „Ulicom naših predaka“. Cilj je promocija kulturne baštine grada, a predviđeno je 25 aktivnosti tokom avgusta.

-Počinjemo šetnjom od spomenika Jevremu Obrenoviću, s obzirom na to da je Jevrem doveo Evropu u Šabac. Sa nama su glumci Filip Rajković u ulozi Jevrema i naša članica Vanja Moravčević u ulozi njegove supruge Tomanije. Danas smo upoznali sve značajnije zgrade u glavnoj ulici. Nakon toga je promovisana knjiga o prvom kneževom dvoru u tadašnjoj Srbiji „Dvor gospodara Jevrema Obrenovića“ autora istoričara Nebojše Jovanovića. Znamo da se nalazio na mestu gde je sada zgrada opštine- navela je predsednica KUD „Šabačke mažoretkinje“ Ljubica Pavlović.

Knjiga predstavlja „osvrt na ličnost i život najmlađeg brata kneza Miloša i pretka srpskih kraljeva iz dinastije Obrenović, znamenitog čoveka koji je mnogo uradio za Srbiju, ali koji je nepravedno zapostavljen u našem nacionalnom pamćenju“. Okarakterisana kao njegova prva biografija, podseća da su „u dvoru gospodara Jevrema, najpre u Šapcu, a potom i u Beogradu, priređene prve književne i muzičke večeri, umetnička posela i balovi za najveću varošku gospodu tadašnje Srbije“.

Tokom projekta, učesnici će upoznati značajnije kulturne institucije, među kojima su Narodni muzej i Muzej šabačkih Jevreja, ali i evocirati uspomene na stara vremena.

-U dvorištu Kulturnog centra kreiraćemo ambijent jedne stare šabačke kafane uz stolove sa neizostavnim vanilicama, sok koji će predstavljati zamenu za vino, kao i staru muziku, budući da su kafane bile mesto društvenog života i začeci kulture. Upoznaćemo prve pevače grada koji su stekli svetsku slavu, Cicvariće, Vasu Andoliju, Boru Janjića, kroz staru muziku ćemo se podsetiti kako je izgledalo to vreme- objasnila je Pavlovićeva.

Aktivnosti „Šabačkih mažoretkinja“ u okviru ovog projekta biće realizovane svakodnevno tokom ovog meseca od 18 sati.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa