4. avgust 2022.4. avg 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

OPŠTINA BOGATIĆ ULOŽILA ZNAČAJNA SREDSTVA U UREĐENjE BADOVINACA

Veliki poslovi urađeni od početka godine

“Urađen je trotoar u Karađorđevoj ulici u ukupnoj dužini oko 1.500 metara. Napravljeno je i ukupno dvadesetak parking mesta pored crkve i pored škole. Polovina Drinske ulice dobila je novi asfalt i uređena je raskrsnica” navodi predsednik Saveta Mesne zajednice Badovinci Milan Ignjatović.
Najveće mačvansko selo Badovinci na poslednjem popisu stanovništva imalo je oko 4.800 stanovnika. Nekada je ovaj broj bio i do 8.000. Približno 1.480 domaćinstava raspoređeno je u 32 ulice i sokaka. Vreme kada je ovo mesto ubiralo brojne benefite zbog pograničnog položaja davno je prošlo. Mladi nakon osnovne škole odlaze na dalje školovanje i neretko ostaju u gradovima. Osmogodišnju osnovnu školu ove godine je završilo 309 učenika. Sledeće godine biće ih četiri manje.

Predstavnici Saveta mesne zajednice kažu da je selo bilo zaboravljeno poslednjih godina, iako zbog brojnih porodičnih firmi i velikog broja zaposlenih opštini donose velike prihode. Međutim, od početka ove godine, zahvaljujući opštini Bogatić u selu su urađeni veliki poslovi.

Seoska manifestacija su Ivanjdanski dani. Ove godine budžet dobijen za opštine, oko 250.000 dinara, umesto za proslavu pored Drine, iskorišćen je kako bi se u dvorištu škole organizovala humanitarna akcija. Manifestacija je održana, ali u nešto drugačijem obliku.

Foto: Glas Podrinja


-Naša sugrađanka, osmogodišnja Nađa Bojić, boluje od autizma. Jedna terapija matičnim ćelijama u Turskoj košta više od 10.000 evra, a tu su i drugi troškovi. Do sada je bila na dve terapije i majka kaže da je boljitak primetan. Za još jednu terapiju smo sakupili novac i treba da sakupimo i za poslednju, kako bi pare bile uplaćene sredinom avgusta, da ona u septembru može da ode na lečenje. Ivanjdanske dane smo posvetili njoj. Učestvovao je naš KUD “Dukat” i KUD-ovi iz Klenja i Donjeg Dobrića. Desetak momaka se takmičilo u čobanskom višeboju. Sve je bilo humanitarnog karaktera i sakupili smo dosta novca, ali nastavljamo dalje, navode Milan Ignjatović i Aleksandar Kojić.
Svako ko želi da pomogne Nađi može to da učini i preko fondacije Budi human slanjem poruke sa brojem 1258 na 3030.


-Urađen je trotoar u Karađorđevoj ulici u ukupnoj dužini oko 1.500 metara. Jedna polovina je već postojala i ona je rekonstruisana, a drugi deo ulice je trotoar dobio prvi put. Napravljeno je i ukupno dvadesetak parking mesta pored crkve i pored škole. Polovina Drinske ulice dobila je novi asfalt i uređena je raskrsnica. Takođe se počelo sa uređenjem crkvenog dvorišta, a nova ograda je postavljena oko ambulante, navodi predsednik Saveta MZ Badovinci Milan Ignjatović.

Projekat kom se u Savetu MZ neizmerno raduju jeste organizovano odnošenje smeća sa teritorije sela i čišćenje divljih diponija. Sedam sela iz kojih nije postojalo organizovano odnošenje otpada dogovorile su se sa predstavnicima opštine i narednih dana počinje potpisivanje ugovora sa meštanima.

Foto: Glas Podrinja, Milan Ignjatović i Aleksandar Kojić


-Realizacija ovog projekta biće velika stvar kako za selo, tako i za celu opštinu. Imamojednu veliku deponiju, na ulazu u selo, i bezbroj manjih, pogotovu pored Drine na mestima gde se kopa šljunak, objašnjava Ignjatović.

Izvesno je da u narednom periodu predstoji i uređenje seoskog groblja. Od naredne godine sve pogrebne poslove preuzeće komunalno preduzeće, a kako su u selu do sada pokojnici sahranjivani bez ikakvog reda u planu je da se i to promeni.

Meštani se uglavnom bave poljoprivredom, ali mali proizvođači sve češće gase proizvodnju. Pored toga, ima povrtara, ali i rasadnika cveća. Zaposleni uglavnom rade u firmama u selu, a dosta ih je našlo posao i u “Jazakiju”.

-Demografski problem nam je najveći i on traje već nekoliko godina. Dosta je neoženjenih i neudatih koji su već u 50-im godinama. Imamo poludnevni vrtić, ali bilo bi dobro da se on proširi, jer mnoge porodice decu vode u vrtiće u Prnjavor i Bogatić. Takođe bi i školi dobro došlo sređivanje. Jedan od prioriteta nam je da sačuvamo lokalne puteve, a najbolji način za to je da se zabrani teškim kamionima da prolaze kroz pojedine ulice, navodi Ignjatović.

Foto: Glas Podrinja


Mladi imaju nekoliko kafića i jedan noćni klub u koji dolaze i Bogatinci i Šapčani.
Selo ima i nekoliko sportskih klubova. Fudbalski klub “Drina” prošle godine je proslavio 100 godina postojanja. Atletski klub “Sprint” je dosta uspešan, a i takmičari Karate kluba “Bušido” osvajaju medalje. Mesna zajednica pomaže klubovima i plaća im obaveze.
Pored toga, mladi se okupljaju i u KUD “ Dukat”, a lokalni nastavnik likovne kulture organizuje i lokovnu koloniju “Most”.

Interesantno je da u selu veoma uspešno funkcioniše i Udruženje drinskih splavara koje broji čak 108 članova, od koji je 40 do 50 aktivno i učestvuje na regatama i Sebiji i okruženju.
Pijačni dan je sreda, ali je i na njoj sve manje i prodavaca i kupaca, zbog brojnih radnji koje su otvorene.

Brza saobraćajnica Šabac – Loznica seče selo. Kakve će ona benefite doneti tek će se videti.
Svakog 8. septembra na Drini se obeležava dan sećanja na pobedu Gvozdenog puka u Prvom svetskom ratu. Upravo tom događaju je posvećena pesma “Marš na Drinu”.

-Podigli smo gvozdeni krst na Limanskoj adi, mestu gde je “Gvozdeni puk” dočekao i potukao znatno brojnijeg neprijatelja. Jedan od meštana dao je imanje i poslednjih godina na tom mestu se okupi stotinak ljudi, sveštenik održi opelo i kasnije se družimo. Uvek dođe Zoran Đorđević, jedan od potomaka ratnika koji živi u Sremskoj Mitrovici. Mnogi i ne znaju da je Stanislav Binički baš o ovom događaju komponovao “Marš na Drinu”, navodi Aleksandar Kojić, sekretar Saveta MZ Badovinci.
Savet će se, zajedno sa opštinom i u narednom periodu truditi da uslove života podigne na što viši nivo, pre svega kako bi mladi više ostajali u selu i tu zasnivali porodice.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa