15. decembar 2011.15. dec 2011.
KUD „ABRAŠEVIĆ“

USPEŠNI ČUVARI TRADICIJE

Prošle subote tradicionalnim godišnjim koncertom u sali Šabačke gimnazije ispraćena sto šesta godina postojanja jednog od najstarijih društava koje ponosno nosi ime pesnika Koste Abraševića. Društvo trenutno okuplja sedamsto članova u raznim sekcijama. Pored članova gradske uprave koncertu prisustvovao i episkop šabački Lavrentije
Živeo je samo devetnaest godina, ali su generacije unazad s ponosom nosile njegovo ime stasavajući u KUD „Abrašević“. Pesnik Kosta Abrašević ponosio bi se, kao što se s njim ponose i mnogi van Šapca, mladima koji danas igraju i pevaju u jednom od kulturno-umetničkih društava koje traje sto šest godina.
Negujući i promovišući tradicionalnu kulturu i običaje sa ovih prostora KUD „Abrašević“ i ovoga puta pokazao je svu lepotu mladosti i snagu starosti. Ne poznajući godine svi članovi, a ovoga puta na sceni ih je bilo trista trideset, igrali su i pevali onako kako to radi „Abrašević“ ““ poletno, razigrano, raznovrsno.
Koncert je otvorio Prvi ansambl koregrafijom Branka Markovića „Igre iz Šumadije“, a pod umetničkim rukovodstvom Miloša Vulovića, člana Nacionalnog ansambla „Kolo“. Da su uspešni čuvari tradicije i da folklor ima budućnost pokazali su i najmlađi iz Škole folklora „Igrama iz Srbije“ čiji je umetnički rukovodilac Nikola Stanojević. Posle toga nastupio je Dečji ansambl umetničkog rukovodioca Zorana Burmazovića Krce. Narodni orkestar i Bojana Mićić izveli su „Šehernu“, a Milica Radojčić i vokalna grupa „Stari zvuci“ „Okreni se dušo“. Omladinski ansambl premijerno izveo koreografiju Zorana Burmazovića Krce „Igra sa cvetovima“. I ovoga puta publika je burnim aplauzima i povicima oduševljenja nagradila nastup. „Igre iz Istočne Srbije“ izveo je Prvi ansambl.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa