4. avgust 2022.4. avg 2022.
Svetlost duhovne revolucije
Izložba u Biblioteci šabačkoj

Svetlost duhovne revolucije

„Umetnost treba da bude revolucionarna sila koja svojim delovanjem propagira duhovne vrednosti i jednakost ljudi. Umetnik ne treba da bude slep za zlo i ružnoću sveta, ali svojim delovanjem ne treba da povećava prisustvo istog“
U galeriji Biblioteke šabačke ljubitelji umetnosti do 1. septembra imaće priliku da pogledaju postavku „Svetlost duhovne revolucije“ Udruženja „Mlada art“ iz Beograda koju čine radovi umetnica: Bojane Savić, Milene Vitorović, Sandre Pavlović Ranković, Sofije Rakidžić, Jelene Vitorović i Dobrinke Stojić.

Kako je istaknuto na otvaranju postavke „ideja o udruživanju potiče sa studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a umetnička namera sažeta je u Manifestu Udruženja, u kojem su, putem kratke forme izražavanja, objedinjeni različiti stvaralački impulsi i stilovi, a sve u želji za ostvarivanjem duhovne revolucije“.

-Umetnost treba da šalje poruku duhovnosti i promene na ličnom nivou, te će te promene imati odjeka i na širu zajednicu - dodala je članica Udruženja „Mlada art“ Bojana Savić, slikarka.
„Zajedničkom postavkom umetnice žele da prikažu svoje različito stvaralaštvo koje propagira iste ciljeve, koji su usmereni i na povećanje vidljivosti osoba sa invaliditetom i marginalnih grupa sa kojima često sarađuju“, navode iz gradskog hrama knjige.

-Članice Udruženja zastupaju stav da delo mora da zadrži svoju auru i insistiraju na tradicionalnim slikarskim tehnikama, ručnom izvođenju, originalnosti i neponovljivosti umetničkog dela. Umetničko delo treba da poseduje estetske i likovne vrednosti koje govore za sebe, nezavisno od koncepta i konteksta nastanka dela. Umetnost treba da bude revolucionarna sila koja svojim delovanjem propagira duhovne vrednosti i jednakost ljudi. Umetnik ne treba da bude slep za zlo i ružnoću sveta, ali svojim delovanjem ne treba da povećava prisustvo istog- ističu iz Biblioteke šabačke.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa