4. avgust 2022.4. avg 2022.
„Tatine princeze“ posle pola veka
NA IZLOŽBI SLIKA SLOBODANKE RAKIĆ ŠEFER

„Tatine princeze“ posle pola veka

Slike koje je izložila Slobodanka Rakić Šefer, priznata mačvanska i srpska slikarke iz Duvaništa u beogradskoj galeriji Singidunum, prošle nedelje nose zajednički naziv „Tatine princeze“ i nastale su pre pola veka. Poznata slikarka je izjavila da nije ni slutila da će ova njena dela (ulja na platnu) naići na veliko interesovanje i odobravanje. Uradila ih je nekoliko, a dodaje da su im se najviše obradovali muškarci koji su u kući ili porodici imali svoju malu princezu, bilo ćerku, unuku ili sestričinu.

-Naslikala sam nekoliko velikih formata. Očevi su ih radosno prepoznali. Tako se spontano rodio naziv za čitav spektar slika „Tatine princeze“, naglašava Slobodanka.

I sama je odrastala kao očeva princeza. Bez obzira što je njeno odrastanje bilo u socijalizmu, kupovala je sve što je zanimalo i tada se moglo kupiti. Kao gimnazijalka, često je dolazila u Beograd, da kupi cipele, sandale ili haljinu.

-Nije ni u Beogradu tada bio neki sjajan izbor ali sam bar nalazila raznobojne šarene materijale iz uvoza. Kupovala sam gomilu tih svilenih tkanina, a onda bi mi šabačke krojačice šile dekoltovane tufnaste haljine na falte, lepršave suknje, prekrasne bluze... Volela sam ženstvenost, a kako sam kupovala časopis „Filmski svet“ kopirala sam haljine poznatih glumaca. Danas nigde ne možemo pronaći prirodnu svilu, sve je od veštačkih materijala, kaže slikarka.



Na izložbi je još rekla da se u Šabac na autobusku stanicu vraćala uvek „dobro natovarena“knjigama iz istorije umetnosti, engleskim akvarel bojama, nemačkim olovkama, talijanskim akvarel papirom, holandskim uljanim bojama...a tu je čekao otac.

-Zato tako prisno osećam dušu mlade devojke ili žene, znam šta se dešava u njenom odrastanju, prepoznajem faze i preobražaje, snove, lutanja, maštarenja, strepnje i sve one slatke muke kroz koje mora da prođe. Tu su i bajkoviti snovi o princu, nežni poetski snovi kroz lirske stihove, citati pesnika, muzičke note i instrumenti, haljine, torbice, cipele, parfemi, nakit, ogrlice...

Kategorički tvrdi da svaka devojčica ima pravo na svoje snove i svoje odrastanje. S tim u vezi zaključuje: „Pomozimo joj (devojčica) da odraste na najbolji način, da sve strepnje, sumnje, snove, muke i verovanja budu u njoj utemeljeni na najbolji način kako bi ona sutra bila jaka žena i nežna majka i kako bi se u potpunosti ostvarila, lično, porodično, profesionalno“.
Izložba slika „Tatine princeze“ Slobodanke Rakić Šefer u Singidunum galeriji u Beogradu traje od 25. 07. do 05. 08. 2022. godine.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa