4. avgust 2022.4. avg 2022.
U znanju je ključ
Novi mural na zidu Ekonomske škole „Stana Milanović“ šalje jasnu poruku

U znanju je ključ

Projekat oslikavanja murala podržan je od strane Kancelarije za mlade grada Šapca i realizovan uz sufinansiranje u vrednosti od 330 hiljada dinara iz budžeta grada Šapca
„U znanju je ključ“, poruka je koju Ekonomska škola „Stana Milanović“ šalje najnovijim muralom na bočnom zidu u ulici koja nosi ime čuvene dobrotvorke. Inicijativa je potekla od te šabačke obrazovne ustanove, a autor je umetnik Đurađ Stevanović, na poziv Udruženja „Holodrom“, čiji je saradnik.

-Mi smo u ulozi posrednika i formalni nosilac projekta. Kontaktirali su sa nama jer imamo iskustvo u organizaciji i realizaciji takvih projekata. Pozvali smo Đurađa, jednog od najpoznatijih muralista i grafitera sa lokalne scene. Škola je imala gotovo rešenje, ali je umetnik to rešenje malo modifikovao i dao mu autorski pečat i iz praktičnih razloga. Ideja je ostala ista, samo su kompozicija i prikaz malo modifikovani- navodi istoričar umetnosti Filip Kovačević iz „Holodroma“.

Kako objašnjava Stevanović, postojeće predloge je implementirao u autorski rad pod nazivom „Znanje je ključ uspeha“, što je poruka i smisao murala.

-Mural je odgovor na zadatu temu. Tu je knjiga koja predstavlja znanje i ruka koja drži ključ. Poruka je prilično transparentna iz samog narativa, jer mi smo ti koji u ruci držimo ključ svog znanja. U našim rukama je, koliko naš život, toliko i to znanje koje stičemo. Ono ne mora nužno povezano sa školskim, može biti i duhovno i sve ono što steknemo kroz životno iskustvo. U modernom dobu mnogo informacija nam je nametnuto i moramo imati kritičku misao kada je u pitanju njihov izvor. Iz tog razloga ruka drži ključ, što znači da smo mi ti koji držimo konce u našem životu. Često splet okolnosti i sudbina nameću negativna iskustva koja utiču na nas i ostavljaju posledice sa kojima se borimo. Na kraju, moramo se okrenuti sebi, mi biramo kojim ćemo se znanjem voditi u životu, šta će nam biti osnovica za život i profesionalni razvoj- naglašava on.

Napominje da su nekoliko ideja i predloga za mural implementirane u konačni autorski rad.

-Imao sam potpunu slobodu izraza i puno razumevanje direktorke škole Sonje Mijatović Jokić i Filipa Kovačevića i neizmerno im se zahvaljujem na podršci. Sam mural sam radio sedam- osam dana u saradnji sa suprugom Petrom Simić, koja je pomagala i radila noseće elemente na zidu. Borili smo se sa vrućinom i trudili se da veći deo poslao obavimo u popodnevnim satima. Moram da pohvalim dobre uslove. Skela je zaista bila odgovarajuća i imamo pozitivno iskustvo u tom pogledu, što nam je značajno olakšalo rad- napominje Stevanović, koji se pored klasičnog slikarstva bavi i primenjenom umetnošću.

Saradnik je „Holodroma“, a kao samostalnom umetniku u planu mu je da se priključi Udruženju likovnih stvaralaca Šapca. Oslikao je, kako kaže, hektare i hektare zidova kao učesnik i realizator brojnih umetničkih projekata u zemlji i regionu. Među poznatijim su mural posvećen Nikoli Tesli, murali na gradskom stadionu i u naselju Benska bara i u Školi primenjenih umetnosti, prolaz Miomira Grujića Fleke u saradnji sa Kulturnim centrom i Gradom, a najviralniji je postao onaj posvećen Šabanu Šauliću.

Projekat oslikavanja murala podržan je od strane Kancelarije za mlade grada Šapca i realizovan uz sufinansiranje u vrednosti od 330 hiljada dinara iz budžeta grada Šapca.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa