11. avgust 2022.11. avg 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

ŽIVAN BAJIĆ, NARODNI POSLANIK

Svestan odgovornosti i zadatka

Polaganjem zakletve obavezao sam se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu i služiti građanima koji su mi ukazali poverenje da ih zastupam u Skupštini Srbije. Sada svi imamo podjednake šanse da pokažemo ko je ko, i stranački i individualno, kao i ko se iskreno bori za bolji život građana, a ko će tu šansu za vreme mandata propustiti. Ja pozivam kolegu Zelenovića iz Šapca da zajednički nastojimo da što veću podršku dobiju progresivne ideje za razvoj grada, jer samo tako možemo pokazati da smo iskreni u svojim namerama, navodi Živan Bajić, narodni poslanik iz Šapca ispred Srpske napredne stranke
Živan Bajić, doktor ekonomskih nauka iz Šapca poslanik je u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Bajić je u republički parlament ušao kao 51. na listi “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”

Kako ocenjujete početak rada Skupštine?
Dovoljno efikasan, jer je izabran predsednik, potpredsednici parlamenta i članovi radnih tela. Neki poslanici sa iskustvom uželeli su se govornice, ali iskreno verujem da će to doprineti pluralizmu mišljenja, te da neće u budućnosti remetiti demokratsku atmosferu.
Budući da je početak rezervisan za konstituisanje Skuštine i polaganje zakletve, nisam imao potrebu da se javljam za reč dok na dnevnom redu ne budu teme koje su u interesu građana. To će biti moj stav i sa njim ću nastupati u ovom mandatu.

Polaganjem zakletve obavezao sam se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu i služiti građanima koji su mi ukazali poverenje da ih zastupam u Skupštini Srbije. To je za mene azbuka koje ću se pridržavati tokom mandata u najvišem zakonodavnom telu Republike Srbije.

Šta će doneti povratak opozicije u poslaničke klupe?
Iako bi se, po oceni kritike, formalno moglo reći da je demokratija ušla na “velika” ili suštinski gledano na “mala vrata”, početak Skupštine pokazao je da je dobro što u najvišem zakonodavnom telu imamo priliku da čujemo i srpsku opoziciju. Istina, potpomognuta snižavanjem cenzusa do 3 posto odlukom vlasti, ali i samosvešću opozicije da za njih nije dobro da ponovo bojkotuju izbore. Sada svi imamo podjednake šanse da pokažemo ko je ko, i stranački i individualno, kao i ko se iskreno bori za bolji život građana, a ko će tu šansu za vreme mandata propustiti. Želim da verujem da smo svi tu zbog istog cilja, potreba i nadanja građana koji su nas izborima izabrali, ali, ukoliko grešim, molim da se to pripiše mom političkom neiskustvu.

Ipak, i pored toga što mi manjka iskustva u politici, ja znam zbog čega sam u Skupštini, i potpuno sam svestan odgovornosti i svog zadatka. Želim da verujem da ja neću morati da se branim, niti da trpim napade. Skupština treba da bude mesto debate i argumentovane rasprave, a ne teatralnog nastupa i demonstracije retoričkih veština, nadgovornjavanja i blaćenja političkih oponenata. Mi smo plaćeni da donosimo zakone u interesu onih koji su nas birali, da se borimo za lokalnu zajednicu iz koje dolazimo, a ne da se politički razračunavamo iz ideoloških razloga. To nikada neće biti moj manir. Na takve prozivke neću odgovarati, niti ću se u tom blatu valjati.

Na napade ću se braniti radom, čestitošću i poštenjem i dokazaću da je to moguće, čak i u politici!

Kako ćete se boriti za interese Šapca u republičkom parlamentu?
Moje delovanje biće usmereno na sve građanke i građane Šapca. Nastojaću da zakoni koji se donose u Skupštini budu u njihovom najvišem interesu, a zalagaću se za teme koje su u interesu Šapca i Šapčana. Dugogodišnje iskustvo i znanje staviću na raspolaganje građankama i građanima i biću dostupan za sve njihove probleme.

Kao član Odbora za privredu i regionalni razvoj, posebnu pažnju posvetiću zakonskim predlozima koji doprinose boljim uslovima za privrednike u našem gradu, kako stranim, tako i domaćim. U tom smislu, iskoristiću dugogodišnje iskustvo u bankarstvu i privredi, i očekujem da će građani ubrzo videti da od toga imaju koristi.

Sada svi imamo podjednake šanse da pokažemo ko je ko, i stranački i individualno, kao i ko se iskreno bori za bolji život građana, a ko će tu šansu za vreme mandata propustiti


U resornom odboru, koji se tiče turizma, nastojaću za bolje iskorišćenje potencijala koje grad ima. Istina, mi nismo turistički grad, ali, imam utisak da smo zaboravili potencijal koji ima naša reka, i u turističkom i u privrednom smislu. Reka je put za transport robe, ali treba da bude i naša šansa da je konačno vratimo Šapčanima.

Srećan sam što sam biran u odbor za Obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Šabac je tek 2020. godine dobio Akademiju strukovnih studija. Želim da funkcioniše u punom kapacitetu na dobrobit svih koji se opredele za studiranje u Šapcu ali i stručnjaka koji ovde rade.

Da li ćete podržati konstruktivne predloge dnevnog reda bez obzira na predlagača?
Ja zastupam politiku stranke koja me je predložila za parlament, ali ne zaboravljam činjenicu da su me u Skupštinu Srbije izabrali građani. Dakle, svi predlozi koji su isključivo u njihovom interesu, dobiće moju podršku bez obzira na predlagača. Podržaću sve konstruktivne predloge koji su argumentovani i dobronamerni. Aplaudiraću svakom kolegi koji predlaže ideje za opšte dobro naroda i za javni interes. Prihvatiću i svaku kritiku koja je razumna i utemeljena. Uostalom, ko nije u stanju da radi stvari za opšte dobro, ne treba da se bavi politikom.

Da li postoji ijedan Šapčanin koji se protivi autoputa, investicija koje će nam omogućiti da za manje od 45 minuta budemo u Beogradu, stignemo do aerodroma i aviona za svet, Kliničkog centra do kog nam ponekad minut znači život, svoje majke i oca kad se uželele usamljenog studenta u prestonici?!
To važi i za otvorene bazene, kompaniju Mint koja, u uslovima krize, baš u našem gradu najavljuje 400 novih radnih mesta.

Podržaću sa obe ruke slične predloge i ideje, da naš Šabac bude lepši, razvijeniji, a njegovi građani srećniji i bezbrižniji.

Ja pozivam kolegu Zelenovića iz Šapca da zajednički nastojimo da što veću podršku dobiju progresivne ideje za razvoj grada, jer samo tako možemo pokazati da smo iskreni u svojim namerama.
Koji će biti vaši prvi predlozi (dopune dnevnog reda, amandmani) za efikasniji rad parlamenta?
Najveću aktivnost vidim kroz odbore u koje sam biran, jer na osnovu poslovnika postoji mogućnost pokretanja inicijativa i podnošenje predloga Narodnoj skupštini. Ovde prvenstveno mislim na Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Iskustvo iz privrede koristiću za predloge koji će olakšati poslovanje preduzetnicima, a nastojaću da se ubrza administracija za strana ulaganja.

Raduje me činjenica da Luka Šabac planira izgradnju pontona na međunarodnom putničkom pristaništu – za šta se traži izvođač radova za posao vredan 50 miliona dinara, što će omogućiti i privredni i turistički rast u našem gradu. Nastojaću da doprinesem zakonskim rešenjima koja se tiču planiranja i izgradnje, ali i razvoja turizma u ovom delu grada.

U Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo sa pažnjom ću pratiti razvoj višeg i visokog obrazovanja. Šabac je, ne zaboravite, nekada imao Institut za istraživanje, koji je nažalost uništen. Sa mojim timom razmatraću potrebe stručnjaka, ali i studenata u našem gradu.

Šta očekujete od nove Vlade Republike Srbije?
Raduje me izjava predsednika Srbije da će Vlada Srbije biti skrojena po meri naroda. To implicira da će raditi u interesu svog naroda. Očekujem da nastavi uspehe prethodnih Republičkih Vlada, u čije mandate su stali rekonstruisani domovi zdravlja, izgradnja bolnica, deset autoputeva i brzih saobraćajnica, uvođenje brzih vozova. Verujem da će se ostvariti nastavak prakse povećanja plata i penzija i smanjenja broja nezaposlenih.

Očekujem da u prvoj godini ove Vlade Šabac dobije autoput do Rume, a u drugoj brzu saobraćajnicu do Loznice. To je kapitalni projekta o kom se govori duže od dve decenije, a ova vlada, na radost svih Šapčana, ali i cele Srbije, staviće tačku na tako značajnu investiciju koju država finansira. Ja od toga ne vidim bolje i lepše vesti za naš grad.

Sada je već izvesno da će se suočavati sa globalnim izazovom zbog rata u Ukrajini, koji ima posledice na život običnog čovaka. Grejanje i električna energija, sada je jasno, biće u fokusu nove Vlade. Po mom mišljenju ali i nagoveštaju, novu Vladu činiće stručni ljudi, koji će na čelu sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, odgovoriti tim izazovima.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa