11. avgust 2022.11. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Značajno smanjene rezerve jedinica krvi u Insititutu za transfuziju

Letnja bitka za krv

Neophodno 1.500 jedinica krvi minimalno za ITKS, optimalno 1.800. Vremenski uslovi teški, a leto uvek rizično. Važno da se odazovu i oni koji nisu nikad davali krv. Akcije svake srede u Kulturnom centru ne prestaju. Cilj da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv
Sezona godišnjih odmora i ekstremniji vremenski uslovi u tom periodu uvek utiču da se rezerve krvi u Institutu za transfuziju krvi svedu na minimum i budu ispod nivoa neophodnog za redovno funkcionisanje. Krajem jula rezerve na dnevnom nivou bile su ispod 1.000 što je kritičan broj. Kada rezerve padnu na jednodnevni nivo, to znači da se i rezerve u bolničkim bankama krvi prazne i potrebno je nekoliko nedelja da se vrate na prihvatljiv nivo.

-Insitutu za transfuziju snabdeva sve zdravstvene insitutcije u Beogradu, Klinički centar Srbije i osam opštih bolnica u Srbiji, među kojima je i šabačka. Nama je na dnevnom nivou minimalno potrebno 1.500 jedinica krvi, optimalno je 1.800, a čak i u tom broju može da se desi da su smanjene rezerve određene krvne grupe. Zbog kovida su mnoge operacije odložene, ne znamo šta sledi na jesen i neophodne su rezerve krvi kako bi se i svi operativni procesi koji su mogući izveli u planiranom terminu, bez odlaganja. Važno je u tom cilju da se odazovu kako redovni davaoci, tako i oni koji nikada nisu davali krv, a mogu da budu davaoci – ističe Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije koja je nedavno posetila Šabac i redovnu akciju u Kulturnom centru.

Šabački Crveni krst nema pauzu što se tiče već tradicionalnih akcija u velikoj sali Kulturnog centra. Odziv ljudi je uglavnom dobar, ali vremenski uslovi utiču da se poveća broj onih koji moraju da budu odbijeni.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ne prekidamo sa ovim akcijama upravo iz razloga što među sugrađanima ima mnogo onih koji žele da učine ovaj human gest. Svako ko dođe može da se uveri odmah koliko je jedinica prikupljeno uprkos velikim vrućinama, no meteorološke okolnosti utiču da se poveća broj onih od kojih ne možemo nažalost da uzmemo krv u tom trenutku. Svakog davaoca pregledamo i samo ko je potpuno zdravstveno sposoban da da krv to može da učini, naravno nikoga ne dovodimo u rizik. Saradnja sa Insitutom je uvek dobra, tu smo da zajedno radimo na cilju za opšte dobro. Pridružujemo se pozivu da svi koji su zdravstveno sposobni budu dobrovoljni davaoci, učine nešto humano, plemenito, a svaka jedinica potencijalno može biti spasonosna za nečiji život. Cilj svih je da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv – rekao je Slavko Radovanović, sekretar Crvenog krsta Šabac.

Više od 40.000 jedinica krvi prikupljeno je za prvih sedam meseci 2022. godine, što je manje od potrebnog broja, no s obzirom na okolnosti zadovoljavajće. Tačno 40.180 jedinica krvi je prikupljeno, od čega su 1.733 donirali građani šabačke lokalne samouprave u 40 akcija organizovanih u Kulutrnom centru i na drugim lokacijama.

Akcije će biti nastavljene i u narednom periodu što je prilika za sve da pomognu u zajedničkoj borbi za zdravlje i život.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa