11. avgust 2022.11. avg 2022.
Foto: FB stranica Nebojša Zelenović

Foto: FB stranica Nebojša Zelenović

Nebojša Zelenović, predsednik Poslaničke grupe „Moramo- Zajedno“

Otvorićemo vrata parlamenta svakom obespravljenom čoveku u Srbiji

“Šabac je dugo godina bio simbol otpora i malo evropsko ostrvo u autoritarnoj Srbiji. Verujem da smo zbog naše borbe učinili svakog Šapčanina i Šapčanku ponosnim na svoj grad. Ponosili smo se našom demokratijom, uređenim stanovanjem, privrednim ambijentom, higijenom i infrastrukturnim razvojem, kulturom i obrazovanjem, najvećim brojem socijalnih usluga”, rekao je Nebojša Zelenović predsednik Poslaničke grupe „Moramo- Zajedno“
Šabac je dugo godina bio simbol otpora i malo evropsko ostrvo u autoritarnoj Srbiji. Verujem da smo zbog naše borbe učinili svakog Šapčanina i Šapčanku ponosnim na svoj grad.

Lider Otvorene građanske platforme „Akcija“ i predsednik Poslaničke grupe „Moramo- Zajedno“ Nebojša Zelenović govorio je za „Glas Podrinja“ o aktivnostima za koje veruje da će doprineti efikasnijem radu republičkog parlamenta. On je istakao da je povratak opozicije u skupštinske klupe povratak glasa građana u institucije.

Kako ocenjujete početak rada Skupštine?
Prva dva dana skupštinskog zasedanja pokazala su da je vlast ranjiva i da ne može da izdrži pritisak, raspravu i argumente. Već prvog dana rasprava i govori naših poslanika iz poslaničkog kluba „Moramo- Zajedno“, ali i ostalih opozicionih, podigli su pažnju i interesovanje građana.

Predstavnici vlasti nisu bili kadri da odgovore na istinu i argumente koje smo predstavili, pa su trajanje sednice i čitavu proceduru izbora predsednika, potpredsednika i radnih tela završili za jedan dan. Izgovor je bilo smanjenje troškova. Naravno da su ovakvi izgovori smešni, ali svakako, njih će Parlament i te kako koštati.

Šta će doneti povratak opozicije u skupštinske klupe?
Povratak opozicije u skupštinske klupe znači povratak debate u naše društvo i povratak glasa građana u institucije. Naprednjačka autokratska vlast pokušala je da oduči građane od dijaloga i zamalo uspela u tome. Gotovo četiri godine nismo imali raspravu u instituciji koja treba da oslikava volju građana.

Poslanici sa liste „Moramo“ su sada tu i opravdaće poverenje koje smo dobili od građana na izborima.
Kako ćete se boriti za interese Šapca u republičkom parlamentu?
Šabac je dugo godina bio simbol otpora i malo evropsko ostrvo u autoritarnoj Srbiji. Verujem da smo zbog naše borbe učinili svakog Šapčanina i Šapčanku ponosnim na svoj grad. Ponosili smo se našom demokratijom, uređenim stanovanjem, privrednim ambijentom, higijenom i infrastrukturnim razvojem, kulturom i obrazovanjem, najvećim brojem socijalnih usluga. Od funkcionalnog prečistača i sanitarne deponije, preko izolacije zgrada i Sava parka, Trga, bazena, do 7 posto za kulturu.

Pa čuli ste šta je pre nekoliko dana rekao šef razvoja EU delegacije u Srbiji- Šabac se ni po čemu ne razlikuje od gradova slične veličine u Evropi. Sve što smo uradili u Šapcu sada treba uraditi i u Srbiji, da bismo bili spremni za ulazak u EU. Nudićemo rešenja! Ali i informisati građane o korupciji, kriminalu i bahatosti naprednjačke vlasti. Već u svom prvom obraćanju podsetio sam na junački čin Dragana Milovanovića Crnog koji je na šabačkom mostu spasao bar 30 ljudi sigurne pogibije kad su pomahnitali SNS batinaši pokušali da nas pregaze bagerom. Veliki broj građana Srbije tek tada je prvi put čuo za neke od činjenica iz afera koje bi u svakom normalnom društvu bile razlog za smenu vlasti po hitnom postupku. Moramo stati u zaštitu novinara i novinarske profesije, jer oni brane naše društvo.

Povratak opozicije u skupštinske klupe znači povratak debate u naše društvo i povratak glasa građana u institucije


Da li ćete podržati konstruktivne predloge dnevnog reda bez obzira na predlagače?
Zabrinula me potvrda koju smo svi dobili od šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova, da nisu odustali od projekta Rio Tinto u Jadru. Moramo se boriti, moramo ZAJEDNO, da bismo mogli da odbranimo Jadar, ali i Mačvu, jer se ispod nas nalazi najveći prirodni rezervoar pijaće vode u jugoistočnoj Evropi. Šapčani su privilegovani, jer upravo odatle svi mi pijemo vodu najvišeg kvaliteta. Ako dođe do kopanja litijuma, poremetiće se svi podzemni rezervoari, ne samo u Podrinju, nego sve do Beograda. I tu onda nema izbora, jer bez litijuma se može, bez vode nikako. Zato bih, ako me već pitate, rado glasao za Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji, pa makar ga predložila Ana Brnabić, jer to znači da smo uspeli i mi iz MORAMO i ZAJEDNO, ali i svi građani koji su mesecima protestovali i blokirali puteve i mostove, braneći naše nacionalne resurse. Ali znam da se to neće desiti. Glasao bih i za svaki dogovor Beograda i Prištine koji će na Zapadnom Balkanu uspostaviti trajni mir i stabilnost, a štiti interese građana i države, pa makar ga predložio Vučić lično. Jer to bi bila velika pobeda naše, a ne naprednjačke politike. Zato smo ušli u parlament, da suočimo vlast i istinu i počnemo da pobeđujemo. Kao predstavnici građana, radićemo isključivo u njihovom interesu, predlagati dopune i pokretati rasprave, jer Narodna skupština, kao najviše telo u državi, postoji upravo zbog svih nas.

Koji će biti vaši prvi predlozi za efikasniji rad parlamenta?
Podržaćemo inicijativu građana i prvo predložiti Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji. Dosta je vlast prikrivala svoje katastrofalne poteze i politike pred očima građana, došlo je vreme da se Srbija okrene osnovnim životnim pitanjima, pitanjima od kojih zaista zavisi ljudska egzistencija. Kakav vazduh dišemo, kakvu vodu pijemo, od čega ćemo da se grejemo, kako ćemo da se hranimo? I mi nudimo rešenja, kroz termoizolaciju stambenih zgrada i kuća smanjićemo potrošnju i proizvodnju energije, pa samim tim i zagađenje vazduha, znamo kako da svako naseljeno mesto dobije prečistač otpadnih voda, a svako naseljeno mesto pijaću vodu, 200 evra po hektaru, gorivo i đubrivo u pola cene dovešće do ubrzanja u poljoprivredi. Otvorićemo vrata parlamenta svakom obespravljenom čoveku u Srbiji.

Šta očekujete od nove Vlade Republike Srbije?
Oni još uvek mešetare oko imena mandatara, ministarskih mesta. U tom cirkusu nećemo učestvovati. Nazovimo stvari pravim imenom, neće to biti nova Vlada, već kontinuitet razmene fotelja jednih istih kadrova, pod šapom naprednjačkog šefa. Za minulu deceniju pokazali su svu svoju neposobnost i korumpiranost, tako što su uništili EPS, rasprodali vodu, plodnu zemlju, dovode strane investitore koji se prema radnicima ophode kao prema robovima, zatrpani su aferama... Ali da se ne bavimo njima, radiću na tome da sva opozicija u parlamentu deluje uigranije, da fokusiramo raspravu i da svaku temu osvetlimo sa više strana, kako bi građani mogli da sagledaju stvarnost na pravi način. Ako u tome uspemo, već na sledećim izborima, koji god da budu, očekujem da ćemo biti spremniji i bolje odbraniti izbornu volju građana.

A onda, da uredimo Srbiju, vratimo institucijama moć, postanemo deo uređenog sveta i postaramo se, jednom za svagda, da ovakva i njima slična „družina“, više nikada ne dočepa Srbije.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa