11. avgust 2022.11. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

52. plivački maraton „Jarak – Šabac“

Valjevcima šampionske počasti

Neizvestan finiš trke, o pobedniku posle završetka. Milica Vuković prva stigla do cilja. Zlata odlaze u Valjevo. Kulinari otvorili Manifestaciju. Bogat sportski dan u u nedelju. Veliko interesovanje za novi sport
Mladi plivači iz Valjeva, članovi Plivačkog kluba „Valis“ pobednici su 52. plivačkog maratona „Jarak – Šabac“ koji je i ovog leta organizovan po štafetnom principu. Praktično čitavu trku je Valis bio u prednosti i to značajnoj u odnosu na rivale.

Osam takmičarki i takmičara činilo je jedan klub i ukupno 24 plivača su zaplivala u Savi boreći se da svom timu donesu što bolji plasman. Nadmetanje je bilo na stazi od 18.800 metara uz jedan kraći prekid. Trka je prekinuta u blizini gradilišta novog mosta kako bi se svi učesnici bezbedno preveli, a potom je nastavljena. Uz „Valis“ nastupili su još „Sremska Mitrovica“ i „Delfin“ Šabac, što je već standardna postava učesnika od kako je uveden štafetni sistem. Na startu u Jarku svi plivači su zaplivali, potom su posle jednog kilometra otpočele izmene gde je u vodi ostalo troje takmaca. Treneri su odlučivali kada žele izmene. U završnci trke, od silosa do cilja, ponovo su plivali svi. Ciljni ponton su najpre dotakli plivači iz Mitrovice, odnosno jedna mlada dama Milica Vuković što je sugerisalo da su Mitrovčani slavili, ipak, utvrđeno je ubrzo da je usled kašnjenja čamca za izmene, jedinog za tri prateća broda, Valjevo oštećeno. U konsultacijama tri kluba posle trke odlučeno je da se ipak pobednički pehar i medalje dodele ekipi „Valisa“, jer je imala ubedljivu prednost od nekoliko stotina metara u odnosu na rivale.

Foto: "Glas Podrinja"


Kako nam je rečeno, klubovi su brzo postigli dogovor da konačan plasman glasi: 1. Valis (Valjevo), 2. Sremska Mitrovica (S. Mitrovica), 3. Delfin (Šabac). Zlato su u svoj grad odneli Valjevci, Mitrovčani srebro, a iako nije ponela najsjajnije odličje, mlada Milica ostaje zabeležena kao ona koja je prva stigla na cilj 52. Maratona, dajući poseban ton događaju.

-Svaki maraton je težak, voda je niska i spora što zahteva dodatni napor, ali ne osećam se iscrpljeno, odgovorila sam svim zahtevima staze. Drago mi je što sam nastupila, plivanje je moja velika ljubav, deset godina već treniram u Mitrovici i drago mi je što sam prva stigla na cilj – rekla je neposredno posle trke Milica Vuković.

Foto: "Glas Podrinja"


Plivački maraton je bio centralni događaj sportskog dana na Starom gradu i dvodnevne manifestacije koja je startovala u subotu u popodnevnim satima nadmetanjem kulinara, a nastavljena u nedelju različitim sportskim događajima.

Foto: "Glas Podrinja"


Bitka kulinara
Tanja Trifunović i Miloš Berić pamtiće avgust 2022. godine kao dan u kome su poneli laskavo zvanje najboljih kulinara tradicionalnog takmičenja u pripremi ribljeg kotlića. Oni su po oceni tročlanog žirija bili najbolji u konkurenciji pet ekipa. Na uspeh će ih sećati pobednički pehar, diploma i novi kotlić. Drugi je bio tim „Nika travel“.


Prvi su svoj nastup završili mladi kajakaši koji su organizovali četiri trke. Medalje među mini kajakašima osvojili su: Tara Ignjatović Ela Mićić i Milica Miljković, odnosno Mihailo Andrić, Đorđe Ilić, Lazar Pavlović bronzu. Odličje je zaslužila i Olga Petrović kao najmlađi učesnik. U konkurenciji kajakaša na 500 metara odličja kod dama: Neda Novković, Tara Ilić, Sara Nikolić odnosno Vuk Grubješić, Stefan Milanković i Petar Tomić. Pobednici basket takmičenja su: Stefan, Mateja, Vuk i Uroš koji su činili ekipu M015, drugi je Šabac, dok je treću poziciju zauzeo Kamenjak. Dimitrije Pejović je najbolji trojkaš. Odbojka na pesku je imala mušku i žensku konkurenciju. Najbolje dame su Isidora i Tijana, ekipa Patuljci, drugi je Zalson, treća Stojanova. Kod muškaraca Ekspo tim je prvi (Stevan i Marko), Lučani drugi, dok su treći Majurci.

Foto: "Glas Podrinja"


Novi sport u bogatoj ponudi
Sportski savez osoba sa invaliditetom grada Šapca predstavio je posetiocima novi sport kornhol namenjen pre svega osobama sa invaliditetom. Reč je o nadmetanju u kojem vrećice napunjene zrnima kukuruza, težine 260 g treba ubaciti u otvor na koso postavljenoj tabli. Najuspešniji na revijalnom takmičenju bio je Aleksandar Stanković, no svi koji su učestvovali dobili su medalje i ostaju upamćeni kao prvi takmičari novog sporta.
-Želja nam je da povećamo sportsku ponudu kako bi svako mogao da pronađe onaj u kome uživa i u kome je dobar. Prvi pokazatelji su ohrabrujući. U Hrvatskoj već ima nekoliko timova, a ne treba govoriti da, na primer, u SAD organizuju i Svetska prvenstva – naglasio je Robert Avdić, sekretar SSOSI Šabac.


Zvanično, već tradicionalno takmičenje imali su rvači, reč je o Kupu Srbije u rvanju na pesku iz kalendara Rvačkog saveza Srbije. Takmičare je imalo pet ekipa, borilo se 30 takmičara, a najuspešniji su bili članovi Herkulesa (GB) ispred Viteza.

Foto: "Glas Podrinja"


Organizator Manifestacije bila je Turistička organizacija Šabac, pod pokroviteljstvom Graad Šapca i Mesne zajednice Jarak.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa