11. avgust 2022.11. avg 2022.
Foto: MUO

Foto: MUO

Proslava Dana rečne flotile i Dana roda rečnih jedinica Vojske Srbije

U spomen na slavnu prošlost i hrabrost

U spomen na slavnu prošlost i hrabrost pokazanu u svim ovim događajima, obeležava se Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Rečne flotile
U znak sećanja na 6. avgust 1915. godine, kada je u vojnom brodogradilištu na Savi kod beogradske Čukarice, porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac “Jadar”, nakon što se prethodno koristio zarobljeni austrougarski brod”Forte”, obeležava se Dan rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije.

Ovim događajem od pre jednog veka otpočinje i zvanično formiranje srpske rečne flotile.
Posebno mesto u bogatoj istoriji Rečne flotile zauzima borba koju je vodila posada kraljevskog broda “Drava”, na čelu sa kapetanom prve klase Aleksandrom Berićem u aprilskom ratu 1941. godine protiv mnogo nadmoćnijeg neprijatelja.

U spomen na slavnu prošlost i hrabrost pokazanu u svim ovim događajima, obeležava se Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Rečne flotile .

Danas je Rečna flotila tehnički i kadrovski opremljena i osposobljena za realizaciju zadataka odbrane i zaštite na unutrašnjim plovnim putevima, bezbednost plovidbe, spašavanje na rekama, kanalima i jezerima, pružanje pomoći stanovništvu u slučaju nepogoda, ali i učešću u mirovnim operacijama i međunarodnoj saradnji.

Foto: MUO


Dejstvuje samostalno ili u saradnji sa drugim jedinicama Vojske Srbije.
Od 2008. godine Vojska Srbije 06. avgust obeležava kao Dan rečne flotile. Iste godine u sastav Rečne flotile ušle su i pontonirske jedinice.

Obeležavanje proslave održano je 05. avgusta u Novom Sadu na Keju žrtava racije, sa početkom u 11:00 časova i ukrcajem gostiju na brod posebne namene “Kozara”.

Od 2008. godine Vojska Srbije 06.avgust obeležava kao Dan rečne flotile.Iste godine u sastav Rečne flotile ušle su i pontonirske jedinice


Prisutnima se najpre obratio Ljubiša Marković, komandant Rečne flotile i kapetan bojnog broda, nakon čega je usledio defile plovnih objekata.

U ime grada Novog Sada ceremoniji je prisustvovao zamenik gradonačelnika Milan Đurić, koji je pripadnicima Rečne flotile čestitao njihov Dan.

Svečanosti je, pored velikog broja gostiju i zvanica iz javnog života, prisustvovao i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa