11. avgust 2022.11. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PODELjEN HOTEL U BOGATIĆU

Gaćice skrivaju „Metamorfozu Mačve na Bitvi“

Pola nekadašnjeg hotela „Bogatić“ u Bogatiću lokal za izdavanje, a druga polovina prodavnica. Fresku (slika na zidu), velikog formata Milića od Mačve, jedan od njegovih poklona zemljacima nije moguće uočiti
Da je živ proslavljeni mačvanski slikar svetskog glasa Milić od Mačve, koji je rođen u Mačvanskom Belotiću, blizu Bogatića, sigurno bi „burno“ reagovao na činjenicu da danas njegovu fresko sliku koja se nalazi na nosećem zidu hotela „Bogatić“u Bogatiću „Metamorfoza Mačve na Bitvi“skriva gomila svakojakog veša, među kojem je najviše gaćica. Sve to se nalazi u delu hotela izdatom za prodavnicu.
Naime, posle renoviranja nekadašnjeg hotela „Cer“ u Bogatiću, dogradnje novog na istom mestu, njegovog preuređenja i više privatizacija, polovina ovog ugostiteljskog objekta pretvorena je u prodavnicu raznovrsne robe, među kojom je najviše tekstila. Druga polovina nekada izuzetno privlačnog objekta za odmor i razonodu je lokal za izdavanje.

Istina, postoje i izvesna uveravanja novog vlasnika ugostiteljskog objekta u samom centru varošice da će to biti i dalje objekat za ugostiteljsku delatnost, visoke kategorije, samo kad on proceni da je za tako nešto spreman i da se naravno isplati s gledišta ekonomskih kretanja na tržištu.

Sticajem okolnosti u ovu priču upletena je pominjana Milićeva slika koja je predstavljala svojevrstan imidž hotela, a sada se ne primećuje.

Prilikom poslednjeg renoviranja hotela Bogatić, vrednost izvedenih radova tada je procenjena na oko sedam miliona nemačkih maraka. Autor slike izjavio je da ovoj cifri sigurno treba dodati još jedan milion bivših nemačkih novčanica, aludirajući na vrednost njegovog dela. To je freska velikog formana (širine 10, a visine 3 metra) koju je poklonio zemljacima s željom da se tako sačuva sećanje na čitav jedan život koji nije štedeo ljude ove velike srpske ravnice. Na njoj je slikar prikazao rađanje iz ljuske jajeta, tegoban život u poljima i oborima, sve do umiranja, oličenog u spomenicima krajputašima i onim u grobljima. Kasnije je doslikao u centralnom delu slike likove svojih ćeri, što su mu neki likovni kritičari zamerili, objašnjavajući to kao da je naslikao sliku u slici.
Svejedno, dugo vremena slika je predstavljala svojevrstan imidž hotela. Gosti su prema svedočenju nekih konobara tražili od njih da im piće i jelo serviraju baš ispred nje.

Vreme se ne zadugo promenilo. Slika se našla na meti uništenja. Preživela je, ali je sada zaklonjena.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa