11. avgust 2022.11. avg 2022.
Gradom je prodefilovalo oko 80 vozila, Foto: "Glas Podrinja"

Gradom je prodefilovalo oko 80 vozila, Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA 22. BUBIJADA U ŠACPU

Vremešne dame s godinama sve vrednije

“Ja sam i sam pre dvadesetak godina bio dete koje je sa zanimanjem išlo na Bubijadu i nikada nisam pomislio da ću voziti baš taj auto. Uvek na skupovima najveću pažnju privuče najstarije vozilo. Ove godine to je bila Buba iz 1953. godine” navodi Đorđe Maksimović, jedan od organizatora manifestacije
Šabac je za vikend bio domaćin 22. Bubijade. Najmasovnija manifestacija ovog tipa, u našoj zemlji, okupila je, na Šabačkom hipodromu, oko 100 Folksvagenovih oldtajmera i veliki broj posetilaca koji su došli da uživaju u neprolaznom dizajnu „Buba“.

Foto: "Glas Podrinja"


Bubijada je zvanično počela u petak, ali su prvi gosti iz Slovenije i Makedonije, stigli već u četvrtak. Pored ekipa iz cele bivše Jugoslavije, ove godine prvi put su u Šabac stigli i Rumuni.
Aleksandar Jovanovski iz Kočeva iz Makedonije već desetak godina dolazi u Šabac na “Bubijadu”. Veruje da će dolaziti i ubuduće.

-Dolazim na sve skupove u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Moj automobil je 1970. godište i služi me perfektno. Nekada zna da izda, ali to se sve popravi u hodu i nastavi se dalje, kaže Aleksandar.

Foto: "Glas Podrinja"


Aleksandar Bojović Toni došao je iz Podgorice “Folksvagenovim” kombijem iz 1969. godine.

-Dolazim redovno u Šabac. Ovde sam osmi put, a da nije bilo korone bio bi deseti. Uveka sam lepo dočekan, da nije tako ne bih se stalno vraćao. Idem i na druge “Bubijade” u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini. Ljubav prema Bubama se slučajno javila pre dvadesetak godina kada sam kupi jednu. Kako se bavim mehanikom i kada sam video kako je sve rešeno na njoj oduševio sam se i zavoleo je, kaže Toni.

Većini dečaka prva igračka je Buba, Foto: "Glas Podrinja"


Kasim Alić iz Živinica u Šabac je došao Bubom 1.200L iz 1974. godine. Automobil je suprugin, a ona je prve i zavolela Bube.

-Supruga je ostala bez automobila i izrazila je želju da to bude Buba. Bilo je jako teško pronaći, a kada sam je pronašao falilo joj je svašta. Kako imam sklonosti prema mehanici potrudio sam se da je popravim i tako se javila ljubav i kod mene. Idem na nekoliko skupova godišnje, a i u Šapcu sam bio pre nekoliko godina. Inače, grad poznajem od ranije. Supruga i neki moji prijatelji su studirali ovde pre onih nesrećnih dešavanja. Jako lep grad i dobri ljudi, kaže Kasim.

Foto: "Glas Podrinja"


Šapčani imaju najviše Buba
“Buba klub” Šabac je klub sa najviše ovih vozila u Srbiji.
-Imamo petnaestak registrovanih vozila i dosta projekata koji su u fazi rada. Moja Buba iz 1963. godine je najstarija u klubu. Idemo na skupove po Evropi i trudimo se da idemo što dalje da bismo privukli nove učesnike. Prestoji nam Slovenija, da im na Bledu uzvratimo gostovanje, navodi Đorđe Maksimović.


Foto: "Glas Podrinja"


Organizatori, „Buba klub“ Šabac i Turistička organizacija grada Šapca posebno su ponosni na brojnost najmlađih sugrađana koji su i ove godine posetili događaj. Planiraju da sledeće godine broj sadržaja za decu bude veći.

Foto: "Glas Podrinja"


-Većini dečaka prva igračka je Buba. Ima ih dosta i u crtanim filmovima. Najmlađi su naša najbolja publika. Ja sam i sam pre dvadesetak godina bio dete koje je sa zanimanjem išlo na Bubijadu i nikada nisam pomislio da ću voziti baš taj auto. Sada sam već sedam godina vlasnik jedne. Sada i moja deca idu sa mnom na Bubijade, navodi Đorđe Maksimović, jedan od organizatori manifestacije iz “Buba kluba” Šabac.

Foto: "Glas Podrinja"


Gradom je prodefilovalo oko 80 vozila, što je izazvalo veliku pažnju građana koji su ih oduševljeno pozdravljali. Mnogi prolaznici su se fotografisali pored automobila na izložbi koja je, nakon defilea, organizovana na centru.

Foto: "Glas Podrinja"


Veliku pažnju privukao je i kviz koji je organizovan u kampu, a tema su mu bila putovanja, hipi kultura... Takođe, nije izostao ni muzički deo programa.

Iz Slovenije u Šabac, najstarija Buba na skupu iz 1953. godine, Foto: "Glas Podrinja"


-Uvek na skupovima najveću pažnju privuče najstarije vozilo. Ove godine to je bila Buba iz 1953. godine, posleratno vozilo koje je došlo iz Slovenije. Dosta interesovanja izazvali su i kamperi, zbog toga što je kamping u poslednje vreme veoma popularan u celoj Evropi i dosta ljudi interesuje kako to izgleda u starim vozilima, kaže Đorđe.

Foto: "Glas Podrinja"


Skup u Šapcu je ostao jedini ozbiljan skup posvećen Folksvagenovim automobilima u našoj zemlji. Prednost velikih evropskih manifestacija jestu atraktivne lokacije na kojima se organizuju. Za organizatore skupa u Šapcu na početku je bio izazov da privuku goste iz Slovenije, međutim, kada su jednom došli sada su redovni, često prvi i najveseliji gosti.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa