11. avgust 2022.11. avg 2022.
Foto: G.P. i Mačva INFO

Foto: G.P. i Mačva INFO

MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA BOGATFEST ZAVRŠEN U BOGATIĆU

Splet različitih kultura i običaja

“Moramo istrajati u negovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena lepoti, igri, zajedništvu mladima i deci neprocenjiva je vrednost i nadahnuće u teškim vremenima i ogromnim izazovima koje savremeni svet postavlja pred nas”, poručio predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović
Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Međunarodnom festivalu folklora „Bogatfest“, održanom u Bogatiću, učestvovali su folklori iz: Poljske, Slovačke, Bugarske, Egipta, Bosne i Hecegovine i domaćini Folklorni ansambl „Đido“ iz Bogatića.

Foto: "Glas Podrinja"


U četiri dana posetioci festivala mogli su da vide sajam narodne radinosti u ulici Vojvode Stepe u samom centru ove varošice, a više puta su članovi ansambala defilovali glavnom ulicom u Bogatiću.
Otvarajući manifestaciju predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović je prvo konstatovao da ćemo svi imati prilike da uživamo u svojevrsnom spletu različitih kultura i običaja, pri čemu će biti afirmisan značaj zajedništva i međunarodne saradnje.

Foto: G.P. i Mačva INFO


-Ukoliko je kultura specifičan ambasador zemlje, onda će i naš Bogatić ovih dana dati ogroman doprinos predstavljanju i promociji srpske kulture, ali ćemo imati i tu privilegiju da se zahvaljujući našim gostima upoznamo sa tradicionalnim vrednostima kulturnom baštinom i nacionalnim običajima drugih nama bliskih i prijateljskih država i naroda.

Folklor i folklorni ansambli su već decenijama nosioci i čuvari tradicije i kulture jednog naroda. Kroz pesmu i igru svog kraja promovišu domovinu na svim meridijanima. Kulturno-umetnička društva, spajaju ljude, narode i kulture. Mladi ljudi kroz svoje bavljenje folklorom dobijaju priliku da pored upražnjavanja zdrave aktivnosti, čuvanja i prenošenja tradicije, istu približavaju drugima i kroz putovanja u različite zemlje šire svoje vidike i obogaćuju sebe, istakao je Damnjanović ujedno poručivši da moramo istrajavati u negovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena lepoti, igri, zajedništvu, mladima i deci, neprocenjiva je vrednost i nadahnuće u susretu sa teškim vremenima i ogromnim izazovima koje savremeni svet postavlja pred nas. Zato je sada idealan trenutak da se učvrste veze među ljudima, da poštujemo i razumemo jedni druge i da kultura više nego ikad bude prisutna u našoj komunikaciji i svakodnevici.

Foto: "Glas Podrinja"


On je potvrdio da je za ovu lokalnu zajednicu bila posebna čast i zadovoljstvo da pruži punu podršku organizaciji „Bogatfesta, kao događaja koji već pripada krugu manifestacija od šireg društvenog značaja. Izrazio je zahvalnost svima, a posebno Kulturno obrazovnom centru Bogatić na organizaciji i Folklornom ansamblu „Đido“, što opštinu uvek reprezentuje na najbolji mogući način.

Foto: "Glas Podrinja"


Potom su se na otvorenoj sceni predstavili svi ansambli. Svoj deo u ovom programu imao je i Narodni orkestar RTS pod upravom Siniše Vićentijevića sa vokalnim solistima Dankom Stoićević i Radišom Uroševićem.

Nastupile su i mlade nade Folklornog ansambla „Đido“ Mina Đukić, Ana Ković i Dušan Gospavić.
Trećeg dana festivala predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović je priredio svečani prijem za sve učesnike u Svečanoj sali opštine. Ovom prilikom razmenjene su i nagrade, a uveče održan koncert folklora na bini u dvorištu ovdašnje osnovne škole, uz nastup svih ansambala.

Foto: "Glas Podrinja"


Sumirajući utiske prvi čovak ove opštine kaže da mu je srce ispunjeno srećom koju rado deli sa drugima.

Nema sumnje da „“Bogatfest“ slavi život i stvaralaštvo. Posvećen je lepoti narodne nošnje iz različitih krajeva sveta, igri, zajedništvu, mladima.

Foto: G.P. i Mačva INFO


Poslednjeg dana svi ansambli, na čelu sa domaćinima (Folklorni ansambl „Đido“) predstavili su se publici na tradicionalnoj manifestaciji „Hajdučko veče“ u Crnoj Bari.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa