18. avgust 2022.18. avg 2022.
Foto: COKT „Jevrem Obrenović“

Foto: COKT „Jevrem Obrenović“

COKT „Jevrem Obrenović“ nastupio na dva festivala

Brojne nagrade Šapčana

Desetodnevna turnerja. Dva festivala i dve velike nagrade. Početak nove folklorne sezone. Edukativni značaj narodnih igara
Centar za očuvanje kulture i tradicije (COKT) „Jevrem Obrenović“ osvojio je vredna priznanja na turneji realizovanoj krajem jula i početkom avgusta. Šapčani su nastupili u tri države: Turskoj, Češkoj i Bugarskoj. U okviru turneje nastupili su na dva festivala međunarodnog karaktera gde su osvojili nagradu „Grand prix“ koja je dodeljena za najbolje izvođenje na oba festivala, potom nagradu za „Miss“ večeri kao i nagrade za najbolje soliste,gde su sa oba festivala osvojili mladi solisti – igrači Jevrema. Među učesnicima su bila Društva iz više država različitih delova Evrope.

Foto: COKT „Jevrem Obrenović“


Uspesima je okončana prethodna, a već u ponedeljak je u Centru započela nova folklorna sezona i priprema nastupa na narednim festivalima.

Foto: COKT „Jevrem Obrenović“


-Narodne igre imaju veliki vaspitni značaj u radu sa decom. Poznavajući narodne igre deca upoznaju kulturu svog naroda. One utiču na razvoj fizičkih sposobnosti, samim tim razvija se motorika dece. U njima muzika određuje karakter pokreta, brzinu i preciznost. Iskonska potreba svakog bića je potreba za pokretom. Deca imaju potrebe za igrom i narodne igre imaju za cilj negovanje društvenog i estetskog vaspitanja dece – istakao je umetnički direktor i koreograf COKT „Jevrem Obrenović“ Čedomir Tucić.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa