18. avgust 2022.18. avg 2022.
Foto: KUD  „Šabačke mažoretkinje"

Foto: KUD „Šabačke mažoretkinje"

KUD „Šabačke mažoretkinje“ i Kancelarija za mlade grada Šapca

Ulicom naših predaka

Nastavljaju se aktivnosti vezane za realizaciju projekta “Ulicom naših predaka”. KUD „Šabačke mažoretkinje“ uz podršku Kancelarije za mlade grada Šapca 8.8.2022 god. realizovali su tri akgivnosti u porti Crkve Svetih aposgola Petra i Pavla u Šapcu: Istorijat crkve, Krsna slava i kult predaka i ćirilična kaligrafija.

U prijatnom ambijentu prožetim duhovnim nadahnućem i hrišćanskim sabranjem 23 učesnika imala su priliku da se upoznaju sa istorijatom Crkve, kao najstarijom građevinom našeg grada , ako izuzmemo tvrđavu na obali Save. Šabačku crkvu podigao je gospodar Jevrem Obrenović i time svoj lik i delo ugradio u večnost satkanu u venac nepokolebljive ljubavi prema voljenog gradu, hrišćanskoj veri i dragim Šapčanima.

Naša voljena Crkva prošla je Golgotske muke i možemo sa pravom reći da je Crkvu osveštana krvlju mučenika koji su izgubili život od strane neprijatelja za vreme Prvog svetskog rata. Njima u spomen podignut je veličanstvena spomem kosturnicu koja krasi portu hrama uz poruku da se nikad ne zaboravi.

Učesnici su posetili grob znamenite ličnosti popa Luke Lazarevića koji je uz duhovni mač primenio oružje braneći časno i junački svoj voljeni narod i uzvodeći ih ka nebeskoj Srbiji uz krst časni za vreme prvog srpskog ustanka. Njegovi posmrtni ostaci počivaju u porti Crkve i spomen ploča na zidu hrama posvećena ovom velikanu i duhovnoj gromadi naše istorije.

Ovim putem se zahvaljujemo Šabačkoj crkvenoj opština na gostoprimstvu, toploj reči i darovima u vidu knjiga koje su podelili svim učesnicima projekta.

Realizator aktivnosti je Milica Simić, diplomirani teolog.
KUD „Šabačke mažoretkinje

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa