18. avgust 2022.18. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Nagrada Kulturno- prosvetne zajednice

Dublje treće na Susretima sela Srbije

Kriterijumi za prestižno priznanje bili su brojni, a uključivali su, pored infrastrukturne opremljenosti, i sveukupnu aktivnost sela u različitim delatnostima, navodi Zoran Đurković, odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini Opštine Bogatić
Na Susretima sela Srbije, koje više od šest decenija organizuje institucija od nacionalnog značaja Kulturno - prosvetna zajednica Srbije, uz podršku ministarstava poljoprivrede i kulture, Dublje je u kategoriji najuspešnijih sela do 3.000 stanovnika osvojilo treće mesto. Jedino se u Mačvi okitilo nagradom, budući da je prvo mesto zauzela Vlaška kod Mladenovca, a drugo Banatsko Karađorđevo kod Žitišta.

Planovi za dalja ulaganja
Kriterijumi za prestižno priznanje bili su brojni, a uključivali su, pored infrastrukturne opremljenosti, i sveukupnu aktivnost sela u različitim delatnostima, navodi Zoran Đurković, odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini Opštine Bogatić.

Selo ostvaruje zavidne uspehe i na kulturnom i sportskom planu, zahvaljujući angažmanu mladih naraštaja, ali i starih koji su tradiciju sačuvali i preneli generacijama koje dolaze


On je napomenuo da se selo posebno ponosi Crkvom Vaznesenja Gospodnjeg, možda i najlepšim zdanjem u široj okolini, budući da je jedinstveno u Mačvi po gradnji.

-Imamo Dom kulture, novu zdravstvenu ambulantu, urađenu pre nekoliko godina, osmogodišnju Osnovnu školu „Nikola Tesla“, poštu, više prodavnica prehrambenih proizvoda, privatnih firmi, kao i dva kafića za omladinu i seosku kafanu. Dublje ima po dve veterinarske stanice, veterinarske ambulante, poljoprivredne i narodne apoteke, ali i dva tehnička pregleda motornih vozila. Sportski tereni, fudbalski i šahovski klub, lovačke sekcije, golubarsko udruženje- sve je to uzeto u obzir kada smo u konkurenciji od četrdesetak sela odabrani među prva tri- ističe Đurković i dodaje da je komisija koja je donosila odluku posetila selo tokom procesa odlučivanja i na licu mesta se uverila u sve navedeno.
Podseća da se kao dugogodišnji odbornik zalagao i uspeo da do svake kuće dovede asfalt i uličnu rasvetu, te da su i seoski putevi šljunčeni početkom godine.

Foto: "Glas Podrinja"


-U planu je da se radi presvlačenje ulice Vojvode Živojina Mišića novim asfaltnim slojem, put ka Belotiću, u dogovoru sa lokalnom samoupravom. Moram da istaknem da imamo veoma dobru saradnju sa predsednikom Opštine Bogatić Milanom Damnjanovićem i njegovim saradnicima. Takođe, u dogovoru sa opštinskim rukovodstvom, nedavno je otkupljena parcela za seosko groblje. Uradićemo i adaptaciju bivše trpezarije u Osnovnoj školi koja se ne koristi dugi niz godina kako bismo obezbedili poludnevni boravak za decu predškolskog uzrasta. Tako roditelji neće morati da ih vode u Bogatić, već će moći tu da ih ostave na čuvanje- objašnjava Đurković.

Selo ostvaruje zavidne uspehe i na kulturnom i sportskom planu, zahvaljujući angažmanu mladih naraštaja, ali i starih koji su tradiciju sačuvali i preneli generacijama koje dolaze.

Foto: "Glas Podrinja"


-Kulturno- umetničko društvo „Bisernica“ Dublje osnovano je 2003. godine, na inicijativu brojnih entuzijasta i zaljubljenika u folklor, bazirajući svoj rad, kako na izvornom, tako i na stilizovanom obliku igre. Neguje igre iz svih krajeva Srbije. Na samom početku, društvo je brojalo 120 članova podeljenih u tri starosne grupe. Učesnici su brojnih festivala folklora, kako u Srbiji, tako i inostranstvu. Putovali su i ostvarivali uspehe u Bugarskoj, Crnoj Gori i Grčkoj. Od većih uspeha izdvaja se plasman u 18 najboljih ansambala Srbije u Ratini 2006. godine, pobeda na Opštinskim smotrama folklora 2004, 2005, 2006, 2007 i 2008. godine- kaže odbornik u Skupštini Opštine Bogatić.

Da mladi ostanu
Fudbalski klub „Mladi borac“, član Mačvanske okružne lige, osnovan 1932, proslavio je 90 godina postojanja.

-Zanimljivo je da tokom devet decenija klub nikada nije prestajao sa radom, čak ni za vreme Drugog svetskog rata. Najveći uspeh je igranje u Srpskoj ligi sredinom devedesetih godina. U planu je izgradnja betonskih tribina na igralištu kluba- navodi Đurković.

Podsećajući na slavnu istoriju tog mesta, dodaje da se proslava u znak sećanja na Boj na Dublju odigran 1815. svake godine organizuje 25. i 26. jula. Osim parastosa poginulim vojnicima i polaganja venaca na spomen- obeležje, organizuje se i izbor za mladog (kategorija dece do 15 godina) i (odraslog) Vojvodu Dubljanskog, uz bogat kulturno- umetnički program. Boj na Dublju istorija beleži kao poslednji veliki boj Drugog srpskog ustanka, a Dubljani obeležavaju od 2001. u kontinuitetu, mada postoje podaci o obeležavanju i 1975. i 1990. godine. Podseća i da je bitka vođena po danu, jer je to tražio zapovednik Miloš Obrenović, vođa ustanka, a poginulo je 50 Srba i 1.200 Turaka. Srpske vojvode Milić Drinčić i Sima Nenadović pobedu su platile glavom, a zarobljen je turski zapovednik Ibrahim- paša Nikšićki.
Osim što baštine i čuvaju istoriju od zaborava obeležavajući važne datume za selo, svakodnevica meštana danas je uglavnom ispunjena bavljenjem poljoprivredom. Uzgoj tovnih svinja i junadi je, kako kaže, postao više farmerski posao.

Zoran Đurković, Foto: "Glas Podrinja"


-Zbog velikih suša i problema u poljoprivredi sve više sitnih proizvođača odustaje od te proizvodnje. Suša je u poslednje dve godine nanela ogromne gubitke u ratarstvu i zbog toga se ljudi okreću prodaji žitarica. Opredeljuju se pretežno za voćarske kulture malinu i kupinu, koja je u poslednje dve godine ekonomski veoma isplativa i postoji više mesta za otkup voća u selu. Treba istaći da u poslednjih pet godina postoji organizovano odnošenje smeća u mesnoj zajednici. U dogovoru sa lokalnom samoupravom, planira se zatvaranje seoske deponije u skladu sa Odlukom o odnošenju smeća- podvlači on.

Nagrada za selo na Susretima ipak znači da je tokom godina mnogo toga urađeno za boljitak i poboljšanje života u zajednici.

-To je priznanje svim meštanima za zalaganje da obezbedimo kvalitetniji život i uslove za rad. Moramo nastojati da i u budućnosti očuvamo ono što imamo i što vredi, a u isto vreme i da se potrudimo da to podignemo na što viši nivo, da se obezbede uslovi da u perspektivi mladi ostaju u Dublju. To će jedino biti moguće ako se potrudimo da sve ono što krasi grad imamo i ovde, u selu- zaključuje Đurković.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa