18. avgust 2022.18. avg 2022.
Srbija pobedom okončala nastup (foto: sajt RSS)

Srbija pobedom okončala nastup (foto: sajt RSS)

RUKOMET: KADETSKO PRVENSTVO EVROPE

Usponi, padovi, opstanak

Na kraju 13. mesto. Pozicija ispod očekivanja, ali ipak srećan kraj. Antonijević kapiten i jedan od najuspešnijih u reprezentaciji. Žal zbog Danske. Pet imena među reprezentativcima iz Šapca. Mirkovića povreda odvojila od parketa
Kadetska reprezentacija Srbije u rukometu obezbedila je opstanak u A diviziji i narednog leta će ponovo voditi bitku na prvenstvu starog kontinenta. Svakako da opstanak nije bio cilj, neosporno ovaj sastav može više, no povrede, pehovi i neki loši mečevi doveli su izabranike Aleksandra Brkovića u stanje zebnje zbog opstanka u eliti. U prethodnom broju smo pisali o rezultatima u prvoj fazi. Podsećamo da je dva minuta pre kraja Srbija imala dva gola prednosti protiv Danske, a pobeda bi donela četvrtfinale, no dogodio se remi i usledili su problemi.

Uspešno rukometno leto
Leto se kalendarski bliži kraju, a što se tiče rukometnog reprezentativnog nivoa okončano je Prvenstvom Evrope za kadete u Crnoj Gori i jedno je od uspešnijih u novijoj istoriji. Seniorke i seniori osvojili su bronzane medalje na Mediteranskim igrama u Oranu (Alžir), dok su juniori bili treći na Evropskom prvenstvu u Portugalu što je najveći uspeh od 2004. godine.


Podbacili su mladi reprezentativci u grupi za plasman, poraženi su najpre od Farskih ostrva 29:24, a potom i Francuske 39:35. Neuspesi su značili duele za plasman od 13. do 16. mesta, ali i pritisak imperativa pobeda, jer je samo 13. pozicija donosila opstanak u A diviziji. Srećom, Srbija je podsetila na startna dva meča igrom u poslednja dva. Nadigrana je Poljska 33:30, a potom i Francuska u odlučujućem meču 28:24. U zbiru Srbija u sedam mečeva tri pobede, tri poraza i jedan remi. Evropski prvak je postala Španija, Švedska je druga, Nemačka treća, slede Mađarska, Hrvatska, Danska, Norveška, Portugal...

Srećan kraj teškog EP (foto: sajt RSS)


U sastavu naše reprezentacija bilo je nekoliko izdanaka šabačke škole rukometa. Kapitensku traku je nosio Šapčanin Vukašin Antonijević, mladi as slovenačkog Celja koji je u poslednja četiri meča postigao 12 golova, u zbiru 20 na Evropskom prvenstvu, a treba istaći da je propustio utakmicu protiv Norveške u trećem kolu prve faze, odnosno da nije igrao u drugom poluvremenu duela protiv Slovenije zbog isključenja. Filip Milovanović, rukometaš Metaloplastike je bio standardan, postigao je osam golova, po četiri u prvoj i drugoj fazi. Mladi golman „plavih“ Nikola Zorić je koristio dobro svaku priliku, a uspeo je i da se upiše među strelce protiv Farskih ostrva. U Crnu Goru je putovao i Brana Mirković, prvotimac Metaloplastike, međutim zadobio je povredu u meču protiv Danske na startu i nije više mogao da pomogne kolegama u ekipi. Postigao je i gol u jedinom meču gde je igrao. Na spisku rezervi nalazio se i drugi golman iz Šapca Damjan Marković.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa