15. decembar 2011.15. dec 2011.
ISTAMBUL

AKO IMA DUŠU - IMA I PROŠLOST

Otomanska imperija je oduvek bila zainteresovana da se učvrsti u Zlatnom rogu odakle bi ostvarila svoje osvajačke planove usmerene prema Evropi. U 15-om veku sultan Murat Drugi bezuspešno kreće da osvoji Istambul. Lukaviji i pametniji nego njegov prethodnik, Mehmed Drugi je svoje jedrenjake prevukao ““ kopnom tako osvojio grad. U toj nemilosrdnoj borbi poginuo je i Konstantin DžI Paleologus, a sa njim definitivno nestala Vizantija. Blistava prestonica Istočnog carstva, sa 500 hiljada stanovnika, posle iznurujuće borbe, spala je na nekoliko hiljada... Ruiniran i opustošen, po naredbi osvajača Mehmeda Drugog u grad se doseljavaju Grci sa najveštijim zanatlijama. Zajedno sa najboljim neimarima obnavljaju grad i ukrašavaju ga sa šedrvanima, česmama, fontanama. Kubeta svih džamija se oblažu čistim zlatom, stubovi i tavanice draguljima. Konstantinopolj se menja i ponovo postaje metropola. I dok užurbano oblači svečanu prestoničku haljinu sa sjajem polumeseca - sultan ga dariva imenom Istambol ““ što u prevodu znači « bogatstvo islama». Grad postaje centar osmanlijske umetnosti koja svetskoj civilizaciji dariva kitnjaste džamije, temeljne mostove i prefinjenu dekoraciju u kamenu, drvetu, koži...
Na presto velike otomanske imperije 1520. stupa Sulejman Veličanstveni.
Već u drugoj godini započinje osvajanje Beograda, sa Rodosa je proterao vitezove Svetog Jovana - i pokušao opsadu Beča. Ovo poslednje nije uspeo ( Bečlije, u slavu pobede nad Turcima ispekli su kolače u obliku polumeseca i u slast ih pojeli.!)
Pod novom vlašću Istambul se širio i bogatio. Njegovim kaldrmisanim ulicama slivalo se zlato i duhovna bogatstva, pa su ga mnogi nazivali Carigrad!
Decenijama i vekovima nizali su se sultani i veziri i do kraja 18-og veka Istambul je živeo u miru i izobilju. Evropski brodovi ponovo su stizali u luku, a sa njima i sve veći uticaj Evrope.
Konačno je 1838. preko Zlatnog roga napravljen prvi most.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa