25. avgust 2022.25. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA DRŽAVNA CEREMONIJA NA CERU

Zavet sećanja srppskog Tekeriša

Bili su to dani ponosa i slave kada se ceo svet divio našim vojnicima zbog herojstva, hrabrosti, patriotizma i vojnog umeća, jer je jedan brojčano mali narod, a najveći po hrabrosti do nogu potukao veliku silu sprečivši neprijateljski prodor preko Drine
Držanovom ceremonijom u Tekerišu na Ceru, odana pošta junacima Cerske bitke, proteklog petka, na Preobraženje. Tog dana, 1914 godine, u jednoj od najznačajnijih srpskih pobeda u Velikom ratu, Druga armija predvođena generalom Stepom Stepanovićem izvojevala je pobedu na najvišem vrhu, Kosaninom gradu, posle čega je počelo rasulo austrougarske vojske. Za genijalno vođenje bitke, general je odlikovan činom vojvode, a izuzetna hrabrost i moral srpskih vojnika i danas se uči na akademijama širom sveta.

Srpski Tekeriš je zavet da ne zaboravimo besmrtna dela naših predaka


Organizator državne ceremonije povodom obeležavanja 108 godina od Cerske bitke organizovao je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova pri Vladi Srbije, u saradnji sa gradom Loznicom i Centrom za kulturu Vuk Karadžić.

VEČNI IDEALI
„Nema neprijatelja i nema te sila koja može da pobedi ako znamo šta branimo. Kako tada, tako i danas, sloboda i samostalnost su dve reči koje kao narod moramo da pamtimo i čuvamo. Sećajući se Cerske bitke i ostalih herojskih podviga našeg naroda u prošlosti, osećamo odgovornost za dela koja činimo u sadašnjosti.

Foto: "Glas Podrinja"


Put kojim idemo davno su trasirali naši preci. Zato treba da nastavimo da sledimo one ideale za koje su i oni bili spremni da žrtvuju sebe i svoje živote. To su večni ideali.“
(Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić)


Nakon parastosa, na spomenik cerskim junacima vence su položile delegacije Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga, gradova Loznice i Šapca, kao i predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana i pojedinaca koji neguju tradiciju čuvanja sećanja na herojska dela srpskih junaka iz Velikog rata.

U ime Vlade Srbije obratila se ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Foto: "Glas Podrinja"


- Izuzetna je čast biti danas ovde sa vama u slavnom i herojskom Tekerišu, na prilici da odamo počast cerskim junacima koji su pre 108 godina zlatnim slovima ispisali stranice naše istorije. Hrabra srpska vojska tada je izvojevala prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu protiv znatno jače vojske. Bili su to dani ponosa i slave kada se ceo svet divio našim vojnicima zbog herojstva, hrabrosti, patriotizma i vojnog umeća, jer je jedan brojčano mali narod, a najveći po hrabrosti do nogu potukao veliku silu sprečivši neprijateljski prodor preko Drine. Naši cerski junaci mogu biti spokojni, jer je današnja Srbija isto toliko hrabra, jer je za nas, baš kao i za njih, ljubav prema otadžbini u srcu našeg bića, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

VRAĆEN PEŠKIR
Ovom postavkom želeo sam da pokažem doprinos srpskog seljaka koji je, zajedno sa oficirima i vojnicima, izneo sav teret rata. Mileta Milutinović, vojnik Drugog prekobrojnog puka, rodom iz Sedlara, bio je ranjen u obadve noge u bici na Ceru. Uspeo je da dopuže do Perse Spajić, gde je našao dva peškira, kojima je previo rane i preživeo rat. Šezdeset godina posle Cerske bitke, došao je da vrati jedan peškir koji se sada nalazi u našoj stalnoj postavci.

Foto: "Glas Podrinja"


(Autor muzejske postavke „Cerska bitka“ u Tekerišu, Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra)


Bitka na Ceru vodila se između 12. i 24. avgusta 1914. Bili su to dani kada su srpski oficiri govorili “Za mnom”, a ne “Napred”, kada srpski vojnici nisu gledali kakva je sila pred njima, nego ono što je iza njih - porodica i sveta srpska zemlja.

Odlučujuća bitka vođena je na Tekerišu na Ceru, gde su srpski oficiri, vojnici i seljaci, braneći svoju Srbiju, teško i krvavo pobedili. Svetli primer cerskih junaka ne sme biti zaboravljen. Oni su naša prošlost, naš nacionalni identitet


- Austrougarska monarhija mobilisala je milion i petsto hiljada vojnika te 1914. godine Dobro naoružani i zadojeni mržnjom prema svemu što je srpsko, napali su Kraljevinu Srbiju, tek izašlu iz Balkanskih ratova, koja je tada imala četiri i po miliona stanovnika. Austrougarski komandant Oskar Fon Poćorek smatrao je da će rat biti završen za dve do tri nedelje i da će to biti laka šetnja do Niša. Odlučujuća bitka vođena je na Tekerišu na Ceru, gde su srpski oficiri, vojnici i seljaci, braneći svoju Srbiju, teško i krvavo pobedili. Svetli primer cerskih junaka ne sme biti zaboravljen. Oni su naša prošlost, naš nacionalni identitet, naglasio je pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.

Prema rečima profesora Sretena hadži Cvetojevića, potpredsednika Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, postoje toponimi sećanja u istoriji jednog naroda. Cer je jedno od njih.
- Kao što odlazimo na Svetu Goru i u pravoslavne hramove da se napojimo duhovnosti, tako treba da dovodemo svoju decu u Tekeriš, da se nauče ljubavi prema otadžbini, patriotizmu koji su pokazali naši junaci. Baš kao što je Karađorđe sa svojim mišarskim junacima 106 godina ranije porazio petostruko nadmoćnijeg turskog neprijatelja, tako je ovde sjajni Stepa Stepanović sa svojom Drugom armijom i div junacima, srpskim vojnicima, izvojevao pobedu koja će se izučavati na svim akademijama sveta zauvek.


Ovogodišnja ceremonija pobede u Cerskoj bici posvećena je najmlađim učesnicima borbe za slobodu Srbije, koji su bili mali za vojnike, ali dovoljno veliki za heroje.

Srpski Tekeriš je zavet da ne zaboravimo besmrtna dela naših predaka.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa