25. avgust 2022.25. avg 2022.
Glumci u zemlji čuda
ZAVRŠEN INTEF TEATARSKI FESTIVAL NA MIŠARU

Glumci u zemlji čuda

Mesto MIŠAR, nadomak Šapca koje je slavno po izvojevanoj pobedi srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka, polako postaje meta i glavna tačka okupljanja teatrologa, pozorišnih kritičara, selektora, glumaca, reditelja, omladine i studenata koji vape za pozorišnom umetnošću.

Naime, tako je bilo od 15. avgusta 2022. kada je otvoren treći po redu Internacionalni teatarski festival “INTEF - Glumci u zemlji čuda”.

Posle svečanog otvaranja festivala, podizanja festivalske zastave i otvaranja izložbe “TEATAR Vožd - Od dečje igre do pozorišta, publika je premijerno mogla da isprati predstavu “Nora - Lutkina kuća” prema tekstu Henrika Ibzena u režiji Teodore Silijanske. U prepunoj sali publika je oduševljeno aplaudirala mladoj glumici Oliveri Guconić, kao i ostalim akterima ove deprimirajuće teatarske drame.

Druge večeri u omladinskoj selekciji ispratili smo autorsko kolektivno stvaralaštvo učenika prema motivima teksta “Ženski razgovori” Duška Radovića, škole glume iz Ćuprije “I u dobru i u zlu”, a u studentskoj selekciji predstavu “Ribarske svađe “ prema tekstu Karla Goldonija, u režiji Miloša Đorđevića i Tadije Miletića i studenata treće godine fakulteta savremene umetnosti iz Beograda, kojima je ovo treće izvođenje, a kao da je trideseto, kao što je prokomentarisala jedna devojka iz publike za vreme okruglog stola kritike. Toliko su bili kompaktni, timski nenadmašni i očaravajuće sinhronizovani, nadovezujući se jedni na druge munjevitim replikama, da publika nije imala mogućnost ni da trepne jer bi zasigurno propustila nešto. Međutim, bilo je i komentara od strane publike da je to maltene dečja predstava. U svakom slučaju predloženo im je da ovu predstavu pokušaju da igraju i u Hrvatskoj i Dalmaciji, jer bi i tamo publika uživala u njihovom govoru i dijalektu, kao što smo i mi.

Treće večeri u omladinskoj selekciji publici su se predstavili glumci amatersko kulturnog društva “Sonja Marinković” iz Novog Sada predstavom “Neispričane priče” A. P. Čehova. Svoje interesantno glumačko umeće u ovoj predstavi pokazala je mlada glumica Aleksandra Nikodijević tumačeći tri uloge.



U studenskoj selekciji brilijantno izvođenje monodrame “Nina”glumice Nikoline Vujević, koja je svojom glumom postavila veoma visoko lestvicu do koje treba da se dosegne radom i talentom koji pomenuta glumica nadasve ima.

Sledeće večeri Mostarski teatar mladih, Mostar BIH, vrlo tešku temu o migrantima, izbeglištvu, o ratu, mržnji, nasilju, deci koja pate, deca koja su izgubila sve, bol i tugu iskazali su kroz predstavu “Game”. Ispovesti dece koja su ostala bez roditelja zbog ratova daje jasnu poruku svim ljudima bilo koje vere, bilo koje nacije, bilo koje boje kože, da se ne zaboravi, jer svi volimo život i svi želimo da živimo.

U studenskoj selekciji publika je mogla da pogleda predstavu “Vreme zabave” Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja. Predstava koja daje sliku iskrivljenih moralnih vrednosti elite koja već dugo vlada državom i kako pokušava da uđe u naše domove. Iskren moram da budem, ništa nisam razumeo, ali na kraju sam čuo gromoglasan aplauz.

Peto veče festivala bilo je rezervisano za monodramu Slobodana Obradovića “Lola Montez” u kojoj igra Nevena Kočović u režiji Đorđa Nešovića, Fakultet umetnosti Priština, Zvečan. Ova monodrama je bila u studenskoj selekciji a u omladinskoj selekciji Teatar levo iz Beograda izveo je predstavu “Misuri” Predraga Jakšića, u režiji Rizeskog.



Bertolt Breht bio je rezervisan za subotu i predstava Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda “Lux in Tenebris”. Satirična farsa koja se bavi problemima kapitalističke manipulacije društva obuhvatajući različite delove socijalnog okruženja kao što su mediji, crkva, policija i politika. Režiju potpisuje Đorđe Nešović.

I završne večeri festivala u nedelju 21.8. 2022. u čast nagrađenih publici se predstavio naš poznati glumac Milan Caci Mihailović monodramom “Cacijev uspomenar” kroz koju ocrtava kroki jednog vremena u kojem je nekoliko sjajnih generacija dramskih stvaralaca i posvećenika pozorišta živelo i radilo.

Publika je mogla da se upozna i sa izdanjima Sterijinog pozorja, dramskim stvaralaštvom Borislava Pekića, izložbom fotografija i kostima teatra “Vožd”, kao i da učestvuje u glumačkim i dečjim radionicama.

Nagrada publike je pripala predstavi “Nina”, monodrami Nikoline Vujević, a ta mlada glumica dobila je i nagradu oba žirija kao najbolja glumica u akademskoj selekciji.

Najboljim glumcem u akademskoj selekciji proglašen je Miloš Lazić, za ulogu Paduka u predstavi “Lux in Tenebris” Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Beograd i to odlukom oba žirija.

Odluke stručnog i žirija učesnika razišle su se oko najbolje predstave. Stručni žiri je najboljom proglasio predstavu “Lux in Tenebris” u režiji Đorđa Nešovića, koji se na ovom festivalu predstavio sa još jednim sjajnim ostvarenjem, monodramom “Lola Montez” u izvođenju Nevene Kočović sa prištinskog fakulteta.



Žiri učesnika je kao najbolju nagradio predstavu “Ribarske svađe” sa Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda, a u režiji Miloša Đorđevića i Tadije Miletića.

Veliki broj glumačkih nagrada sa sobom je u Novi Sad poneo AKUD “Sonja Marinković”, predstavom “Neispričane priče” u režiji Milana Pletla.

U Mostar je otišla nagrada za režiju Seadu Đuliću i nagrada za najbolju predstavu “Game” Mostarskog teatra mladih, omladinske selekcije, po oceni stručnog žirija.

Kultno beogradsko pozorište Teatar Levo koje je predstavilo beogradsku amatersku scenu, na ovom festivalu predstavom “Misuri”, Beogradu je donelo nagradu za vizuelni identitet “Vladislav Lalicki”, po oceni stručnog žirija.

Stručni žiri radio je u sastavu glumice Milene Pavlović i Ivane Jokić i rediteljke Teodore Siljanoske.

Žiri učesnika radio je u sastavu Ana Gramoski, FDU Skoplje, Marija Miladinović, Škola glume Ćuprija, Aleksandra Nikodijević, AKUD “Sonja Marinković” Novi Sad, Anika Lehki Teatar Levo Beograd, Dorijan Dobrić FDU Beograd, Bojana Štrbac Mostarski teatar mladih Mostar, Nevena Kočović FU Priština, Nikolina Vujević AU Novi Sad i Sara Bojić FSU Beograd.

Organizaciju vodila je direktorka festivala Nina Stokić sa svojim timom.



Na kraju ovog iscrpnog izveštaja moramo da se zahvalimo svim mladima koji su organizovali ovako kompleksan festival na svojim mladalačkim krilima koja se tek polako podižu u visine i ispisuju istoriju jednog novog pozorišnog života koji će zahvaljujući njima da se širi i po raznim ruralnim sredinama a organizaciju prepuštamo njima, jer smo videli da su itekako ozbiljni i uspešni u svemu što su naumili.

Posebna pohvala mladom glumcu Dušanu Simiću koji je inicijator ovakvih dešavanja već dugi niz godina.
Đorđe Damnjanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa