25. avgust 2022.25. avg 2022.
REČ STRUČNjAKA

Silaža -Cele biljke kukuruza dobro kabasto hranivo

Spremanje silaže počinje odabirom hibrida koi se na određenom reonu najbolje pokazao. Dobro spremljena silaža mora biti prijatnog mirisa, dobro izbalansiran obrok preživara optimalne pH brednosti oko 4,2.

Kako bi se dobila dobra masa obroka treba odraditi pravi momenat za skidanje kompletne mase kukuruza. To je faza voštane zrelosti klipa 30-35% a udeo klipa u masi do 40%. Ova godina je za sada najspecifičnija, suša je uradila svoje udeo klipa u masi kukuruza kreće se od 0-20 % zelena masa stabla skoro da nepostoji. Vlažnost potrebna u masi silaže mora se dodavati iz više razloga. Jedan od razloga je istiskivanje vazduha kako bi mlečno vrenje moglo da se obavi odnosno spreči razvoj štetnih mikroorganizama, i zaustave oksidacioni procesi. Silažna masa mora imati dovoljnu kolicinu rastvorljivih ugljenih hidrata i optimalnu količinu vode oko70% što će u ovoj godini biti vrlo teško bez dodavanja.

-Korištenje bakteriskih inokulanataz za pojačanje korisne fermentacije i bolje čuvanje silaže je široko rasprostranjeno u praksi. Pokazalo se da inokulanti smanjuju gubitak suve mase i čine mnogo efikasniji proces fermentacije povećavajući hranjivu vrednost silaže. Na taj način povećava se produkcija mleka za 60-80 lit/ toni silaže. Treba naglasiti da veličina seckanja mora biti do 1’5 cm i manje radi boljeg sabijanja. Dobra pokrivka obezbeđuje bez kiseoničnu atmosferu, period vrenja 35 dana nakon čega je silaža spremna za upotrebu. Naknadna prodiranja vazduha mogu dovesti do kvarenja silaže za ovu godinu važnog obroka za stoku. Proizvođači vodite račune o vremenu skidanja i kvalitetu mase kako bi uloženi trud bio opravdan, a manjak u proizvodnji merkantivnog kukuruza pokriven.
Dip.Inž. Sušić Jovan PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa