Info

25. avgust 2022.25. avg 2022.
Foto: KUD "Abrašević"

Foto: KUD "Abrašević"

PETODNEVNA TURNEJA KUD „ABRAŠEVIĆ“ U GRČKOJ

Zemljotres u Argostoliju

„Abrašević“ uzdrmao Argostolij!“ „Čuveni srpski ansambl opčinio svojim plesom“, neki su od naslova u grčkim novinama posle koncerta KUD „Abrašević“ u Argostoliju.

Već prvi nastup, u mestu Fregata, gde su se Šapčani predstavili koreografijom Gorana Mitrovića „Igre iz okoline Beograda“ bio je zapažen, a nakon zvaničnog dela, svi učesnici animirali su okupljene igrom i pesmom tradicionalne grčke muzike.

Posredstvom počasnog konzula Srbije za kulturu u Grčkoj, Viktora Rouhotasa i umetničke direktorke festivala Ilijane Garbi, sastali su se čelnici grčkog i srpskog ansambla Dionisis Balas i Goran Džinović. Ostvaren je kontakt i sa stipendistom konzulata za kulturu Katerine Arvanitaki, koja piše doktorat na temu srpsko-grčkih odnosa, koji će rezultirati monografijom koju će, u značajnoj meri, činiti prijateljstvo Šapca i Argostolija, sa akcentom na udeo šabačkog „Abraševića“ u njemu. Katerine je bila naš pratilac svake koncertne večeri, kaže umetnički rukovodilac KUD Abrašević.

Narednog dana ansambl je imao celovečernji koncert na centralnom trgu u Farsi, gde je, sa zamenikom guvernera Jonskih ostrva, ostvarena saradnja za buduće nastupe u Kefaloniji. I domaćini i turisti oduševljeno su posmatrali nastup, začuđeni da su u pitanju amateri, a ne profeisonalni igrači.
U Porosu, malom lučkom gradiću nadomak Argostolija, na 500 metara nadmorske visine, okružen planinama Atros i Pahni, na samoj obali Jonskog mora, Šapčani su izveli planirane koreografije i muzičke numere u trajanju od 90 minuta. Na kraju programa, zajedno sa publikom zaigrali su „Užičko kolo“.

Centralni događaj bio je u gradu pobratimu. Građanima Argostolija i prisutnim turistima ostaće u sećanju koncert našeg ansambla po vatrometu boja narodnih nošnji i tradicionalnim srpskim ritmovima. Spektakl je počeo okupljanjem članova KUD „Abrašević“ Šabac i grčkih domaćina u Šabačkoj ulici. Defile učesnika uživo je propratio Narodi orkestar.
- Na putu do centralnog trga, atmosfera je bila „živa“, orkestar je nastavio nesmanjenim tempom, čula se i „Niška banja“, čoček, a sa nama je bila i Katerina Arvenitaki, da oseti i prenese utiske pisanom rečju u svoj doktorat.
U drugom defileu centralnom gradskom ulicom, čule su se najlepše srpske pesme i igrala najpoznatija kola, vijorile se zastave Republike Srbije i KUD „Abrašević“-a, ispred svih značajnijih institucija u ulici, Gradske opštine, muzeja i pravoslavne crkve. Okupljeni narod je prilazio, snimao, fotografisao se sa igračima, neretko i zaigrao, kaže Goran Džinović, umetnički rukovodilac i sekretar „Abraševića“.

Kruna večeri bio je dvočasovni koncert. Oduševljeni zamenik predsednika Opštine Argostoli Spiros Samouris zajedno je sa našim orkestrom i okupljenim Grcima otpevao „Helidoni“. Kroz pet blokova odigrane su sve predviđene koreografije i odsvirane muzičke numere između njih. Na kraju su svi prisutni sa članovima našeg KUD-a zaigrali „Užičko kolo“.

Poslednje koncertno veče bilo je u planinskom selu Dilinati.

Pet koncertnih večeri ostavilo je snažan utisak na sve. Počasni konzul Viktor Rouhotas izjavio je da nikada nije imao lakši kolektiv za saradnju, bolji sastav i vaspitaniju decu.

Nije zgoreg napomenuti da su članovi Upravnog odbora odlučili da ne idu na turneju u Grčku da ne bi nekom detetu zauzeli mesto. Poslali su dva igrača iz mladih veterana, potparola Jelenu Vujasinović i vođu puta Miloša Jeftića, koji su predstavljali KUD, a u svakom trenutku mogli da budu zamena.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa