1. septembar 2022.1. sep 2022.
Nemanja Vasiljević (foto: N. V.)

Nemanja Vasiljević (foto: N. V.)

Nemanja Vasiljević, direktor KK Crvena Zvezda

Večni dužnik moje košarke

Jednakost između košarke i života. Visina odvela na prvi trening. Ubrzo iskazan talenat. Škola FMP vodeća u Evropi. Košarka donela prijateljstva, kumstva, nezaboravne trenuke. Kroz EL školu i volontiranje do iskustva. Cilj razvoj igrača i prvi tim baziran na školi kluba. Potreban sistem u mlađim kategorijama u Srbiji
Oduvek se za nekoga ko je visok govorilo da je košarkaški građen, a pri izboru sporta ovakva fizička predispozicija vodila je najčešće baš na košarkaški trening. Nemanja Vasiljević je bio jedan od visokih momaka, i zakoračio je na parket tek da pokuša. Ispostavilo se da je taj dan bio „samo“ početak životnog poziva gde se privatno i profesionalno konstantno prepliću savršenim nitima.
Bile su to teške devedesete, međutim ako su po nečemu slavne, onda su po sportu gde je već pomenuti prednjačio. Sveopšta kriza jeste postojala u društvu, ali su principi rada u školama ostali nepromenjeni. Jedan od onih primenjivanih su i sportske sekcije u okviru osnovnih škola.

-Prvi trener mi je bila nastavnica Milanka, potom kao član Omladinskog košarkaškog kluba „Šabac“ učim od Vula i na kraju perioda košarke u Šapcu treniram u istom klubu a trener mi je i danas moj veliki prijatelj Preša Mušicki – priseća se rane mladosti današnji direktor Košarkaškog kluba „Crvena Zvezda“, naš sugrađanin, Nemanja Vasiljević.

U tom periodu funkcionisalo je nekoliko škola košarke u našem gradu uz nekoliko selekcija. Živeli su KK „Zorka“, potom „Čivija“ i već pomenuti OKK Šabac. Talenta nije nedostajalo, a oni najkvalitetniji su odlazili put Beograda. Vasiljević je osim visine imao i druge važne osobine potrebne jednom košarkašu, napredovao je i kao talentovani igrač odlazi u FMP Železnik.
-U tom periodu FMP je verovatno imao najbolju školu košarke u Evropi. Treneri su mi bili Aleksandar Glišić i Slobodan Klipa. Prncipi rada koje je ovaj klub implementirao činili su da napredujemo kao igrači i ličnosti – ističe Vasiljević naglašavajući da nije sve bio samo sport i trening.

Meni je košarka dala sve u životu, radosti, tugu, snove, prijatelje, kumove, na kraju i suprugu i sve što imam, sve što jesam dugujem ovom sportu, te tako i prilazim obavezama, željan da mojem sportu vratim bar deo duga


-Pamtim izvanredna druženja, velika prijateljstva koja traju i danas. Zajedno sa mnom je nastupao Miroslav Raduljica koji je najpre poznanink, potom drugar, a danas smo prijatelji i kumovi. S većinom drugih se viđam, družimo se i upravo te spone ostvarene na početku su mi znatno olakšale privikavanje na Beograd.

Dve sezone je proveo igrajući za Železnik, a potom menja sredinu ali ne i grad. Postaje član ekipe „Superfund“ , još jednog tima poznatog po radu sa mladim igračima.
-Između ostalih u timu su bila dva svima poznata igrača, pre svih NBA igrač Nemanja Bijelica, ali i Sava Lešić.

Kada je završio aktivnu igračku karijeru, nije Nemanja ni razmišljao o drugom putu osim onom u košarci. Patike i dres je zamenio odelom, ispunjen entuzijazmom da pomogne najdražem sportu.

-Meni je košarka dala sve u životu, radosti, tugu, snove, prijatelje, kumove, na kraju i suprugu i sve što imam, sve što jesam dugujem ovom sportu, te tako i prilazim obavezama, željan da ovom sportu vratim bar deo duga. Najpre sam sarađivao sa danas nažalost pokojnim Ademolom Okuladžom. Upoznali smo se na masteru Evrolige, imao je želju da pokrene menadžersku agenciju. Pokušao sam u još jedno menadžerskoj agenciji, ali sam shvatio da to nije posao gde se pronalazim.

Stručno zvanje stečeno pod evroligaškim okriljem otovorilo je Vasiljeviću mogućnosti, a on se trudio da permanentno napreduje. Kako ističe, bio je uvek volonter kada god se ukazala potreba, sticao je iskustvo. Najpre je bio angažovan u Košarkaškoj ligi Srbije, pre nego što je stigao poziv iz Crvene Zvezde.

Srbija zaslužuje dva evroligaša
Srbija će naredne sezone, prvi put posle 2014. godine, imati dva predstavnika u Evroligi, a sledi i prvi okršaj Partizana i Crvene Zvezde na tom nivou, jer u sezoni 2013/14. nije bila jedinstvena liga, već su timovi podeljeni po grupama.
-Biće taj derbi nešto posebno. Odlično je za Srbiju što ima dva predstavnika i svako ko misli drugačije ne misli dobro srpskoj košarci. Radujemo se sezoni, tim mečevima, imamo mladog trenera, mladu ekipu, ali i ambicioznu. Želimo korak više u Evroligi, trofeje na domaćoj sceni, no prva sledeća utakmica je najvažnije. Prvo da pobedimo MZT.


-U Zvezdu sam došao 2018. godine. Najpre sam bio sportski direktor, a od 2021. sam na mestu direktora kluba.

Unapređenje košarke
Vasiljevićeva najveća želja je da koliko može doprinese unapređenju košarke u Srbiji, odnosno boljitku pre svega rada u mlađim kategorijama. Princip u Zvezdi koji postoji je da je razvoj bitniji od rezultata među mlađim selekcijama. Stvaranjem igrača za prvi tim ostvarila bi se velika želja.
-Krajnji cilj je kvalitetna Zvezda sa 12 domaćih igrača i većinom iz mlađih kategorija. Oni osećaju klub na drugačiji način, nisu samo profesionalci. To nije realno u bliskoj budućnosti, ali se mora raditi u tom pravcu. Ukoliko bi požurili trpeli bi rezultati. Uz sve zaista kvalitetne strance, iskustvo pokazuje da najvažnije utakmice dobijaju domaći igrači.

Košarka je u Evropi u problemu. Nije profitabilan sport, potrebni su jaki sponzori, velika ulaganja u kontinuitetu kako igrači ne bi odlazili bez naknade klubu, a na drugoj strani teško je angažovati odličnog igrača na duži vremenski period. Najčešće se prelazi u drugi klub bez obeštećenja.

Nemanja Vasilljević gost podkasta „Pick N Talk“ (foto: KK Crvena Zvezda)


-Za napredak je neophodno imati u kontinuitetu jake utakmice, dobre protivnike. ABA liga je nastala kao proizvod pomirenja među zaraćenim narodima, no dostigla je nivo da šampion odlazi u Evroligu, ima draž velikog broja derbija. Realno domaća liga naša, a posebno drugih država ne bi bile toliko kvalitetne.

Mlađe kategorije
Važna iskustvena lekcija takođe je da rezultati seniorske reprezentacije utiču na popularnost sporta u datom trenutku među decom. Košarka je trpela uspone i padove, no uvek je bilo interesanti. Prvi problemi u našoj košarci i počinju u mlađim kategorijama.

-Nije uspostavljen sistem. U principu svako može da otvori školu košarke, nema kontrole rada Škole, nema provere trenera koji rade s decom, a trener u tom periodu mora da bude i pedagog, ne samo sportski poznavalac. Još teže je u manjim gradovima gde je nestala spona sa školom, a osnivaju se klubovi i škole košarke bez plana. Jedini put su jasni pisani principi i stroga kontrola.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa