1. septembar 2022.1. sep 2022.
E. Nikolić (foto: VK Šabac)

E. Nikolić (foto: VK Šabac)

EMIL NIKOLIĆ, KOORDINATOR ZA RAD TRENERA U VK ŠABAC

Koračamo dalje ka uspesima

Dve godine brzo protekle. Učinjeni veliki rezultati. Organizovanost najjači adut Šapca. Pomaže drugima koliko god može. Sinergija međusobnog razumevanja i unapređenja. Misli se o budućnosti i daljem rastu mladog kluba
Emil Nikolić je i onima kojima vaterpolo nije najomiljeniji sport svakako poznato ime. Ovaj prostor je poznat po vaterpolo uspesima, a Nikolić je najtrofejniji trener u regionu. Pre dve godine je stigao u Šabac sa statusom čoveka koji je dva puta bio šampion Evrope, mnogo puta slavio titule u bivšoj Jugoslaviji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, osvajao odličja sa mlađim kategorijama reprezentacija donoseći, ne samo trofeje, nego veliko iskustvo koje čitav klub može pomeriti na viši nivo.

Najpre je angažovan kao trener prvog tima 2020. godine. Uprkos problemima sa Kovidom 19, odlaganjima utakmica, povredama igrača i zabrani prisustva publike, uspeo je da postavi temelje ekipe koja se plasirala kasnije u polufinale plej ofa, a potom je u dogovoru sa rukovodstvom Vaterpolo kluba „Šabac“ preuzeo ulogu čoveka koji je koordinator za razvoj trenera, no i mnogo više od toga. Tu je uz svakog trenera, svakog igrača, svih kategorija da uputi, pomogne, posavetuje i unapredi pojedinca. Postavio je principe ponašanja trenera koji zna da motiviše, povisi ton kada je potrebno, ali poštuje sva službena lica bez obzira na odluke i ličnost igrača.

-U klubu postoji izvanredna sinergija svih koji rade i svačiji udeo u uspesima je veliki. Ljudi su istovremeno profesionalci i veliki entuzijasti, žele da napreduju, uče i uz njih i sam osećam želju za novim postignućima. Jedni druge pomažemo, unapređujemo i odlično se razumemo. Dve godine su brzo prošle, ostvarili smo mnogo toga i kada se sve odvija po planu zaboravite šta je ostalo iza vas, već radite dalje kako bi ostvarili nove uspehe. Mi smo zadovoljni ostvarenim, ali gledamo unapred.
Ključ uspeha Šapca, kako ističe Nikolić, pre svega je u organizaciji, međusobnom uvažavanju i planskom radu gde je svaki korak promišljen i detaljan.

-Kada sam došao ovde, shvatio sam da je reč o organizovanoj, uređenoj sredini, mladom klubu koji želi da se razvija i sledi one najveće. Stigao sam posle titule, ali nije sve bilo podređeno uspehu seniora, od početka je veliki akcenat stavljen na mlađe kategorije, savremen pristup radu sa njima. Bilo mi je zadovoljstvo da prihvatim ponudu rada sa trenerima. Ključno je što su dužnosti raspodeljene, jasno je definisano šta je čiji zadatak, za šta je odgovoran, a svako je za svakog tu da pomogne kada je neophodno.

Gradski bazen je radno mesto Emila Nikolića i tu je na gotovo svakom treningu, dok utakmice i turnire ne treba pominjati. Pomagao je najpre Anti Vasoviću u prvom timu, Nikoli Caru i Bojanu Bogićeviću u Savi, savetovao trenere mlađih kategorija, a potom bio zagovornik ideje koja je donela preokret prethodne sezone.

-Posle rastanka sa Vasovićem bili smo u potrazi za trenerom. Smatrao sam da treba pružiti šansu Nemanji Ličaninu, stao sam iza njega i on je pokazao veliki potencijal. Vratilo se poverenje na relaciji trener – igrač, atmosfera je dostigla viši nivo i napravili smo podvig pobedama nad Zvezdom i Partizanom. Sada smo pripreme započeli ranije, doveli nekoliko dobrih igrača, deficitarne pozicije popunili i verujem da možemo u borbu bar za mesto koje smo osvojili, da uz malo seće možemo ostvariti značajne uspehe u Evropi i svakao sam uveren da Šabac ostaje u vrhu vaterpola Srbije i regiona.

Šabac ima sve potrebno da napravi nove korake u svom razvoju sledeći evropske velikane.

-Svi neophodni infrastrukturni uslovi su tu, organizacija na najvišem nivou, mlađe kategorije brojne odatle sledi i kvalitetan izbor. Klub ima treći seniorski tim Srbije, tri šampionske generacije u 2022. godini, jednu vicešampionsku i nema kluba koji se time u Srbiji može pohvaliti. Stižu nova deca, nova sezona je pred nama i ciljevi koji se ne smanjuju. Klub je mlad, napreduje i može biti značajno ime na evropskoj vaterpolo mapi, na srpskoj i regionalnoj već jeste.

Dalmatinci su vezani za svoje more, Jadran, Dalmaciju, međutim Emil, osim što uživa u radu u klubu, uživa i u gradu koji je njegov dom već dve godine.

-Šabac sam brzo upoznao i zavoleo zbog stanovnika koji su predusetljivi, ljubazni bukvalno od prvog dana. Ne treba govoriti da nisam imao problema, jer nisam ni očekivao da će ih biti, čuo sam samo pohvale od onih koji su bili pre tu. Nisam neko ko mnogo izlazi, ali sam osetio na svakom koraku neku draž Šapca zbog koje se ne osećam kao stranac, već stanovnik koji deli svakodnevicu sa drugima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa