1. septembar 2022.1. sep 2022.
Leteo je „Beli orao“
RAGBI: SEĆANjE ŠAPČANA

Leteo je „Beli orao“

Proteklo je 103 godine od tog toplog septembra 1919. kada je Šabac postao deo sportske istorije Srbije, kada je bio grad prvog ragbi kluba u Srbiji i prvih utakmica ovog poznatog, ali kod nas ne toliko popularnog sporta.

Prvu loptu za ragbi u Šabac je doneo Marinko Maša Đorđević iz Francuske posle Prvog svetskog rata. Ovaj sportski entuzijasta je u otadžbinu i rodni grad doneo i prvi par rukavice, fudbalsku loptu, no njegovo srce je uzeo ragbi sa kojim se upoznao u Akademskom klubu „Žazmen“ gde se školovao tokom Rata. Maletić i Mihailo Radovanović, naši sugrađani sticali su obrazovanje u Škotskoj. Školovali su se u školi „Džordž Heriot“ u Edinburgu. Maletić, rođen u Bogatiću, bio je prvotimac školskog tima. Pantelić je igrao za treću ekipu, kao i Lozničanin Živko Ilić. Još jedan Šapčanin, Dušan Božjaković, bio je uzdanica Dundee high school u sezoni 1918/19. Ostali su poznati kao „srpski herioteri“.

Đorđević je i osnovao klub „Beli orao“ u Šapcu, a dve ekipe ovog tima su igrale međusobno. na „Dudari“ koju su nivelisali, sredili i obeležili. Šapčani su od čuđenja nad novom igrom postali pratioci, te je utakmice gledalo i nekoliko stotina ljudi. Igrom su se isticali: Vlada Šijaković (službenik), Momčilo Melić (geometar), Miloš Mihailović i Era Radović (učitelji), profesor Žika Ilić, Maša Đorđević i Kulja Suvajdžić (službenici), inženjeri Sava Bojić i Ljuba Stojković, a među onima koji su voleli da gledaju, a potom se i okušali bio je i Mikica Arsenijević „Balerina“, jedan od najboljih fudbalera u istoriji Jugoslavije.

Početkom dvadesetih, kada je u Beogradu, pri Sportskom klubu „Jugoslavija“ osnovana ragbi sekcija, dogovoren je meč Belog orla i Jugoslavije, ali nikada nije odigran. Šapčani su ubrzo otišli na studije u Beograd, dok se klub ugasio tiho 1923.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa