1. septembar 2022.1. sep 2022.
Mile iz Belotića nudi recept, bogato ulaganje za visok prinos
OPŠTINA VLADIMIRCI ZA POLjOPRIVREDNIKE U VRELOM LETU

Mile iz Belotića nudi recept, bogato ulaganje za visok prinos

Pedesettrogodišnji Mile Vidović iz beogradskog ugodnog življenja svoje utočište je našao u selu Belotić gde ga je doveo san iz detinjstva o vreloj lepinji i seoskim specijalitetima. Iznad svega ljubav ka selu, gde kako sam kaže, spava par sati a ostalo provodi budno brinući o 16 hektara imanja za koje nudi spasonosni recept u sušnim letima. Veli da se zemlji mora bogato dati da bi istovetno uzvratila. Može se oberučke ubrati samo pod tim uslovom:

„ Sa asfalta sam došao da danonoćno brinem o svom imanju a cilj vidim u voćarstvu u uzgoju borovnice, maline i jagode. Za sada na tri hektara zemlje nudim primer uzgajanja kupusa BRAVO F1 koji je pun pogodak ali je pred uslov bila zaorana sudanska trava da bi sad ova njiva imala idiličan izgled. Reč je o 120 000 glavica kupusa ili oko 300 tona najviše klase. Zahvalnost za ovaj izgled dugujem ekipi neumornih radnica, njih 25, koje su ručno rasadile ovaj kupus i zalivale pošto je struka u sistemu kap po kap zakazala. Istini za volju manuelni rad je skuplji ali je bolja kontrola.

Što se tiče planova tu je hladnjača i objekat sa 20 kreveta gde bi radnici boravili u sezoni od skoro četiri meseca, veli ovaj neumorni zaljubljenik u selo koji je po ekstremnoj vrućini do slovce spavao na njivi brinući da zasad preživi sušu.

A svake godine 29.novembra kolje 5 debeljaka jer je odrastao u letima kada je to bila tradicija. Nezaboravlja ni zahvalnost ćerki Emiliji i poslovnom partneru Velizaru Terziću. A ko ne veruje neka poseti imanje Mila Vidovića i uveri se sam, ili po narodnoj ako laže koza ne laže rog.




Uz njega smo zatekli sina Petra, snahu Aleksandru i miljenika Veljka koji već guče opsednut selom. Dedina slika i prilika uživa u pobrđima Belotića gde imaju sve što im je potrebno od bašte preko ovaca i svinja uz gurmanluke koje domaćin znalački sprema.

Bitka za budućnost sela tek počinje ali će tvrdi istrajati jer alternative nema, uspeće zasigurno.
S.K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa