8. septembar 2022.8. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

IZLOŽBA SINAGOGE U VOJVODINI – SVEDOCI PROŠLOSTI

Svedočenje stradanja Jevrejske zajednice

Monografija Sinagoge u Vojvodini – svedoci prošlosti promovisana je nedavno u Šapcu, a istoimena izložba predstavlja reprodukcije akvarela slikara i arhitekte Đorđa Devića koji su nastali na osnovu starih razglednica i crteža po sećanju
Grad Šabac obeležava sve važne datume koji su vezani za jevrejsku zajednicu, s obzirom da su Srbi Mojsijeve vere ostavili značajan trag u Malom Parizu i da su delili sudbinu Srpskog Verdena. Obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture započeto je izložbom u Narodnom muzeju Sinagoge u Vojvodini – svedoci prošlosti autora Rudolfa Klajna, Čedomile Marinković i Gorana Levija. Među posetiocima bio je prisutan i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari.

- Jevrejska zajednica imala je značajnu ulogu u istoriji našeg grada. Mnogo su doprineli kulturnom i opštem blagostanju Šapca u prošlosti. Iako u našem gradu danas ne živi nijedan Jevrejin, sećanje na njih ostaje. Grad Šabac je otkupio objekat koji su šabački Jevreji koristili kao dom molitve. Sinagoga je danas Muzej šabačkih Jevreja sa stalnom postavkom koja svedoči život i stradanje jevrejske zajednice u Šapcu, istakao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

Monografija Sinagoge u Vojvodini – svedoci prošlosti promovisana je nedavno u Šapcu, a istoimena izložba predstavlja reprodukcije akvarela slikara i arhitekte Đorđa Devića koji su nastali na osnovu starih razglednica i crteža po sećanju.

- Monografija je zbirka informativnih podataka i tekstova iz pera vrsnih autora, od kojih je jedan dr Rudolf Klajn, koji je među od najpoznatijim i najstručnijim arhitektama kada je reč o sinagogama. On nam je ustupio monumentalnu monografiju Sinagoge Istočnojužne Evrope, gde daje uvid u demografske, sociološke i kulturne tokove jevrejskog stanovništva na području Vojvodine i karakteristike enterijera sinagoga. Dr Čedomila Marinković je takođe stručnjak za sinagoge, orijentalista, istoričarka umetnosti, a Goran Levi je, kao vođa projekta, osoba koja je od samog početka prepoznala vrednosti akvarela, na osnovu kojih je nastala izložba i monografija, naglasila je Edita Jankov, aktivista Jevrejske opštine Novi Sad.

Većinom su to neološke sinagoge, osim dve, jedne u Bačkom Petrovcu i druge u Senti, koja i danas postoji. U pitanju je pravac takozvane mađarske reformacije judaizma. Od 86 sinagoga koliko ih je bilo u Vojvodini, danas nam je ostalo 13 zgrada, od kojih su samo tri u funkciji.

- Trudimo se da obeležimo sve značajne datume koji su vezani za jevrejsku zajednicu. Ova izložba je zanimljiva, poučna i veoma važna za kulturu sećanja, jer kad prođete kroz nju, i da ništa ne znate o jevrejskoj zajednici, shvatite njeno stradanje. Toplo pozivam sve sugrađane da pogledaju ovu izložbu, poručio je viši kustos Narodnog muzeja Branislav Stanković.
,Izložba je otvorena do 15. septembra.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa