8. septembar 2022.8. sep 2022.
Porođaj van bolnice  nosi brojne rizike
MAJKA IZ PRNjAVORA PETO DETE RODILA KOD KUĆE

Porođaj van bolnice nosi brojne rizike

Ovo je bio čak peti slučaj na teritoriji Šapca za nešto više od godinu dana, a treći za manje od šest meseci, da majke ne stignu na vreme do porođajne sale i da se porode na putu do bolnice. “Trudnoća treba da se prati i zbog majke i zbog bebe” navodi dr Olivera Pantelić iz službe hitne medicinske pomoći. “Žene koje su imale više porođaja znaju šta da očekuju i nemaju veći strah. Ipak, rizik je veliki” ističe dr Branko Mišić, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”
Prošle sedmice jedan dečak je bio nestrpljiv i na svet je stigao kod kuće, u Prnjavoru. Ovo je bio čak peti slučaj na teritoriji Šapca za nešto više od godinu dana, a treći za manje od šest meseci, da majke ne stignu na vreme do porođajne sale i da se porode na putu do bolnice. Samo u jednom slučaju radilo se prvom detetu, ali je maloletna majka krila trudnoću, dok su sve ostalo višerotke.
Beba koja se rodila u Prnjavoru peto je dete u porodici, iako je majka mlada i ima 31 godinu.

-Pacijentkinja je pozvala hitnu pomoć u Prnjavoru, ali tamo imamo samo tehničara i vozača. Medicinska sestra, Vesna, koja radi u Prnjavoru, me je pozvala i pitala za savet šta da rade. Dok su oni došli tamo žena se već porodila, na krevetu. Rekla sam joj da mora da podveže pupčanik na oba mesta, da ne bi došlo do komplikacija i da oni krenu ka nama, a mi ćemo njima u susret. Sreli smo se negde u Duvaništu. Presekli smo pupčanik, beba je bila dobro, normalne težine. Majka nije ni znala kog je pola beba, tek ja sam joj rekla da je dečak u pitanju. Bila je dobro i ona, ali smo je priključili na infuziju, jer je ipak došlo do određenog gubitka krvi. Sve je prošlo dobro i može se reći da su i majka i dete imali sreće, navodi dr Olivera Pantelić iz službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.

dr Olivera Pantelić, Foto: "Glas Podrinja"


Trudnoća se prati i zbog majke i zbog bebe.

Majka nije imala svog izabranog ginekologa, te samim tim nije znala ni kada joj je termin za porođaj.
-Svaka žena treba da ide kod ginekologa, a posebno kada sazna da je trudna. Trudnoća treba da se prati i zbog majke i zbog bebe. Sada imamo i novi ultrazvuk na kom može sve da se vidi. Dešava se čak i da žene redovno idu kod ginekologa, ali kada je peti, šesti porođaj sve ide mnogo brže, još i kada su u nekom udaljenijem selu, porode se pre nego što stignu do bolnice-dodaje doktorka Pantelić.
Prethodni slučaj bio je u Jevremovcu, kada se majka iz Varne porodila u sanitetu na putu do bolnice. Radi se, takođe o višerotki kojoj je ovo šesto dete.

Nešto pre toga jedna majka svoje četvrto dete rodila je u automobilu na parkingu ispred Treće zdravstvene, sada Kovid amublante. Njoj je u pomoć pritekla dr Mirjana Milić, koja je pozvala komunalne policajce kako bi porodilju i bebu prevezli do bolnice.

Prošle godine, žena iz Ševarica je u sanitetu rodila sedmo dete, zdravu devojčicu.
Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” dr Branko Mišić navodi da je čest slučaj da kod višerotki od početka bolova do kraja porođaja prođe tek oko pola sata, dok kod prvorotki sve može da traje i desetak sati.

-Žene koje su imale više porođaja znaju šta da očekuju i nemaju veći strah. Ipak, rizik je veliki. Koliko će biti krvarenje, šta će se destiti sa posteljicom, sve je to pitanje. Treba da bude prisutan i neko ko će da podveže pupčanik. Moguće su infekcije i za bebu i za majku, navodi dr Mišić.

dr Branko Mišić, Foto: "Glas Podrinja"


Trudnice imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje.

Ističe da trudnice i ukoliko nemaju regulisano socijalno osiguranje imaju pravo na besplatno zdravstvenu zaštitu tokom trudnoće i godinu dana nakon porođaja, tako da nemanje zdravstvene knjižice nikako ne može biti uzrok za nejavljanje doktoru.

-Višerotke treba da se jave lekaru čim osete prve bolove. Sve trudnice koje dolaze na redovne preglede imaju oko 35-36 nedelje CTG preglede gde se gleda da li imaju kontrakcije i da se vide bebini otkucaji srca. Na osnovu toga mogu da se vide kontrakcije iako nema bola. Neke žene imaju viši prag bola i ne osete odmah kada počne porođaj, navodi dr Mišić.

Novi život je uvek lepa stvar
Dr Olivera Pantelić veoma je mlada i u moru izazova i teških trenutaka sa kojima se susreće svakodnevno, rođenje dečaka iz Prnjavora ističe kao jedan od najlepših. Radi u službi hitne medicinske pomoći oko godinu dana i voli taj posao. Smatra da ne bi mogla da radi kao lekar opšte prakse. Kaže da strah nije osetila, samo adrenalin i uzbuđenje. Utiske je sabirala kasnije.
-Bilo je različitih izazova, od saobraćajnih nezgoda do samoubistava, ali ovo je jedna od lepih stvari koje su se dogodile. Od kada radim nemam strah i ne razmišljam na taj način. Mozak nam svima radi ubrzano i samo gledamo kako da pomognemo pacijentu. Nosi me adrenalin i tek kada dođem kući shvatim šta se dešavalo, navodi dr Olivera.


Iako su svi ovi porođaji završeni najboljim mogućim ishodom i po majke i po bebe, lekari Hitne pamte i jedan tragičan slučaj od pre nekoliko godina. Porođaj je počeo karlično i kada je ekipa stigla do porodilje, dete je već bilo do pola izašlo. Ekipama u bolnicu su javili da se spreme za komplikovan porođaj, a ispostavilo se i da beba ima pupčanik oko vrata, te da ima višestruke genetske anomalije. Majka nije išla na redovne preglede i za to se do porođaja nije znalo. Beba porođaj nije preživela. Kako bi se izbeglo da se ponovi slična situacija lekari apeluju na sve trudnice da redovno odlaze na preglede.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa