8. septembar 2022.8. sep 2022.
„Karakteri“ za otvaranje  sezone u Šabačkom pozorištu
Komedija o ljudskim osobinama

„Karakteri“ za otvaranje sezone u Šabačkom pozorištu

„Delo antičke književnosti- dramaturški predložak, je ujedno i filozofsko svedočanstvo književnika o tipologiji (ponašanja) ljudske prirode. Opisavši 30 negativnih ljudskih osobina, stvorio je vrlo precizan „spisak“ koji će postati temelj dramskog stvaralaštva antičkih komediografa Plauta, Terencija ali i savremenih sitkoma...“
U Šabačkom pozorištu u toku su probe za premijeru koja će otvoriti novu sezonu. Reč je o Teofrastovim „Karakterima“, koje rediteljka Mia Knežević karakteriše kao muzičku komediju. „Delo antičke književnosti- dramaturški predložak, je ujedno i filozofsko svedočanstvo književnika o tipologiji (ponašanja) ljudske prirode. Opisavši 30 negativnih ljudskih osobina, stvorio je vrlo precizan „spisak“ koji će postati temelj dramskog stvaralaštva antičkih komediografa Plauta, Terencija ali i savremenih sitkoma...“

-To jeste antički komad, ali suštinski, kao da je pisan juče, toliko je savremen. Zato je upravi pozorišta, umetničkom direktoru i meni bilo zanimljivo da susretnemo jednu takvu dramaturgiju koja potiče iz antike sa savremenim kontekstom i ovdašnjim ansamblom. Nećemo se baviti epohom, nego ćemo zapravo pričati o našim karakterima koje susrećemo svakodnevno i u kojima se sami pronalazimo- objašnjava Kneževićeva, kojoj je, nakon „Dva viteza iz Verone“, ovo drugi put da režira u šabačkom teatru.

Licemerstvo, ulagivanje, udvaranje, pokvarenost, brbljivost, bestidnost, tvrdičluk, nepristojnost, netaktičnost, tupavost, nadmenost, sujeverje, gunđanje, nepoverljivost, prljavost, neodgojenost, sujeta, cicijaštvo, razmetljivost, bahatost, kukavičluk, oligarhija, lakomost- dugačak je niz osobina koji će ansambl dočarati na sceni, ali čini se da dominiraju one negativne.

-Igra zaista veliki deo ansambla i imamo dovoljno vremena da od toga napravimo nešto zaista autentično i posebno, što će biti zanimljivo, najpre publici u Šapcu, a nadam se i šire. Nije u pitanju klasična dramaturgija i tekst, nego su to faktički prototipovi ličnosti koji su zapisani u jednom određenom jeziku, ali su neka vrsta podloge za otvaranje kreativnih prostora u tumačenju tih karaktera danas. To su, naravno, karakterne osobine koje su vanremenske i nadživele su sve epohe i sva društvena uređenja. Neke od njih su licemerstvo, zaštićivanje nevaljalstva, kukavičluk, nadmenost, neotesanost. Teofrast je još i tad imao nameru da napiše tridesetak ljudskih osobina ne vrednujući ih, ali je došao do toga da preovlađuju negativne. Tako je i danas, samo što je nama cilj da uviđamo te nijanse u karakteru i slabosti koje su nekako razumljive i koje možemo da definišemo kao komične, više nas interesuje ta dimenzija, nego da se bavimo osuđivanjem ljudi- podvlači.

U predstavi igraju: Slobodan Petranović Šarac, Sonja Milojević, Strahinja Barović, Aleksandra Ristić, Ljubiša Barović, Vladimir Milojević, Dragana Radojević, Slađana Pajčić, Aneta Tomašević, Deana Kostić, Siniša Maksimović, Kristina Pajkić i Miloš Vojnović. Komad se radi prema adaptaciji Đorđa Petrovića. Za scenografiju je zadužena Daniela Dimitrovska, kostimograf je Selena Mladenović, a kompozitor Branko Džinović.

Pored ovog komada, čije se premijerno izvođenje očekuje početkom oktobra, Šabačko pozorište za otvaranje sezone priprema i dečiju predstavu „Vremeplov“ u režiji Ivana Tomaševića.
D.D.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa