8. septembar 2022.8. sep 2022.
„Uspomeni iz Sokobanje“  priznanje u SAD
Film u produkciji Kulturnog centra nagrađen na festivalu u Las Vegasu

„Uspomeni iz Sokobanje“ priznanje u SAD

Film reditelja Dušana Popovića za manje od godinu dana selektovan na više od 30 međunarodnih festivala i osvojio 10 nagrada
Nagradu Award of Excellence na Vegas Movie Awards festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama dobio je film u produkciji Kulturnog centra Šabac „Uspomena iz Sokobanje“. Snimljen je po istoimenoj pripoveci Marije Krtinić Veckov nagrađenoj na književnom konkursu „Laza K. Lazarević“ te ustanove kulture, u kojoj to ističu kao „jedno od najvećih priznanja da su uspeli da izrode nešto što ima vrednost“.

Glorifikovana borba života i pobeda nad smrću
-To je jedna od mnogih nagrada koje je film, inspirisan pripovetkom nagrađenom na konkursu i nastalom na rezidencijalnom programu, dobio. Prebacivanje književnog u filmski kod pokazalo se kao uzbudljiv i plodonosan posao. U tih sedam minuta dobili smo jedno novo umetničko polje delovanja i dijaloga. Naša komunikacija se sada odvija i na taj način i to je postalo deo Lazine kuće za pisce i priče koja se vodi o Lazinoj književnoj nagradi- objašnjava glavna i odgovorna urednica programa u Kulturnom centru Šabac Katarina Janković Popović.



U nizu zapaženih u oblasti filma i režije, nakon učešća na brojnim festivalima, izdvajaju se nagrade za najbolji kratki eksperimentalni film u Istanbulu u Turskoj, Atini u Grčkoj, Rumuniji, Londonu, za najbolju režiju kratkog filma na međunarodnom festivalu u Skoplju, kao i za najbolju režiju u Nemačkoj, a zabeležio je i učešće na brojnim festivalima širom sveta i nominacije u različitim kategorijama.

Iako ovo nije prva nagrada za film, možda je jedna od najznačajnijih, s obzirom na prestiž i značaj samog festivala


„Kroz stilske figure, među kojima preovladava metafora, pokušava da glorifikuje borbu života i njegovu pobedu nad smrću, suočavajući se sa sa sopstvenom ogoljenom suštinom, strašću, ljubavlju i uspomenama koje u kovitlacu vremena spajaju sve u jedno. Monolog koji junakinja vodi, predstavljen je kroz detalj usana, kao svojevrsna ispovest koju šapatom ispoveda ponaosob publici“ , reči su reditelja Dušana Popovića.

Velika čast za ekipu
-Iako ovo nije prva nagrada za film, možda je jedna od najznačajnijih, s obzirom na prestiž i značaj samog festivala. Film je u proteklih manje od godinu dana bio selektovan na više od 30 međunarodnih festivala i osvojio 10 nagrada, što je, sa jedne strane veliki poduhvat i čast za sve nas iz ekipe, ali je ujedno postavio visoke standarde za sve buduće projekte koje budemo radili. Ono što je takođe značajno kumovalo uspehu, bilo je razumevanje Kulturnog centra Šabac i autorke nagrađene priče za kreativnu slobodu koja je bila potrebna meni kao svojevrsan poligon za rediteljsko igranje i eksperimentisanje. Srećan sam što je film doživeo uspeh, posebno uzevši u obzir temu kojom se on bavi, odnosno nekoliko značajnih pitanja koja otvara, a na koja odgovori nikada nisu jednostavni ili laki- navodi reditelj filma Popović.



Direktor fotografije je Marko Mihailović, narator i tumač uloge Sofija Radojković. Za scenografiju je zadužen Andrej Marinović, a asistent kamermana je Nikola Cesarac.

Janković Popović pojašnjava da je „nova normalnost“ usled korone donela i neka pozitivna iskustva u toj ustanovi kulture.



-Iz želje da približimo publici produkcione aktivnosti u Lazinoj kući za pisce ubacili smo i snimanje kratkog eksperimentalnog filma po tekstu nagrađenih pripovedaka, kao i onih nastalih tokom rezidencijalnog programa. Ova pomeranja su doprinela proširenju umetničkog delovanja i dovela do stvaranja sasvim nove programske niše koja ima svoj nezavisan život- zaključuje glavna i odgovorna urednica programa u Kulturnom centru Šabac.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa